26 Квітня 2024, 21:35 | Реєстрація | Вхід
/ Микола Рябчук «Лексикон націоналіста» - 19 Лютого 2021

Микола Рябчук «Лексикон націоналіста»

Категорія: «Події»
Дата: 19 Лютого 2021 (П'ятниця)
Час: 20:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Facebook
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 461


19 лютого о 19:00 «Видавництво Старого Лева» запрошує на онлайн-розмову «Лексикон націоналіста: перепрочитання» за участі письменника та публіциста Миколи Рябчука. Модеруватиме захід філософ та письменник Володимир Єрмоленко

«Лексикон націоналіста та інші есеї» — таку назву має нова збірка публіцистики Миколи Рябчук, та є наскрізним і далекоглядним поглядом на минуле, теперішнє і майбутнє України в політичному та культурному аспектах. Автор філігранно описує феномени українських реалій, зокрема аналізує майдани України (2004 і 2013 років), розглядає кризу української еліти, кризу ідентичності українців за національністю і/або громадянством, а ще деталізує у фактах СССРівську залізну завісу ХХ століття у сфері культури та літератури зокрема. Трансляція розмови відбудеться на фейсбук-сторінці видавництва.

«Написавши десятки більш-менш наукових текстів, які в наших європейських околицях називають "політологією", я завжди мріяв переповісти все це якось простіше й дохідливіше, без холодних абстракцій на кшталт "популізм", "націоналізм" або "ідентичність". А точніше – оживити їх у конкретних подіях і ситуаціях, адже тільки завдяки їм вони мають сенс. Я звернувся до жанру есею – єдиного літературного жанру, який залишився мені після зречення прози й поезії. І який, сподіваюся, дещо від них перебрав – стиль, структуру, параболічність, відкритість/неостаточність тексту, – розповідає Микола Рябчук. – В ідеалі, есей – це чисте мистецтво, гра розуму, змагання ідей та інтерпретацій. Його мета – не довести ту чи ту істину, не утвердити нас у якомусь чіткому переконані, а радше запропонувати модель постійного сумніву й пошуку, поглиблення власних уявлень про світ і про себе в ньому. В цьому сенсі есей завжди трохи іронічний, і так само (само)іронічним зобов’язаний бути автор. Щоразу, говорячи "так", він готовий почути "але". А якщо й не почути, то промовити це "але" самому. Я не певен, що мені вдалося написати саме таку книжку – збірку легких інтермедій до поважніших барокових п’єс. А все ж сподіваюся, що більшість цих текстів будуть прочитані із цікавістю, а декотрі навіть, можливо, з приємністю».

Микола Рябчук — письменник і публіцист, провідний науковий працівник Інституту політичних досліджень НАНУ, почесний президент Українського ПЕН та голова журі міжнародної літературної нагороди «Анґелус». Автор кільканадцяти книжок та багатьох наукових і популярних статей в українських і зарубіжних виданнях. Пише українською та англійською мовами. Останні книжки — «Долання амбівалентності. Дихотомія української національної ідентичності» (2019), «Eastern Europe since 1989: Between the Loosened Authoritarianism and Unconsolidated Democracy» (2020) та «At the Fence of Metternich’s Garden. Essays on Europe, Ukraine, and Europeanization» (2021).

Володимир Єрмоленко — український філософ, есеїст, перекладач, доктор політичних студій (Школа високих студій суспільних наук: EHESS, Париж), експерт МГО «Інтерньюз-Україна», автор та ведучий програми «Громадське. СВІТ», аналітичного тижневика про міжнародну політику, головний редактор UkraineWorld.org. Лауреат премії імені Юрія Шевельова за 2018 рік. Автор книг «Далекі близькі», «Ловець океану» та ін.



0 коментарів

Залишити коментар

avatar