26 Квітня 2024, 02:16 | Реєстрація | Вхід
/ Фестиваль Бориса Віана: театр, кіно та література - 31 Жовтня 2020

Фестиваль Бориса Віана: театр, кіно та література

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 31 Жовтня 2020 (Субота)
Час: 17:00
Вартість: за умовами фестивалю
Місто: Київ
Місце: Довженко-Центр
Адреса: вул. Васильківська, 1 (ст. м. Голосіївська)
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 979


VianFest повертається! У 2020 році виповнюється 100 років з дня народження культового письменника, поета, музиканта Бориса Віана.

Тож до цієї нагоди, Посольство Швейцарії в Україні, Довженко-Центр, ГОГОЛЬFEST, спільно з Французьким інститутом в Україні підготували насичену програму, що знайомить із творчістю одного з найбільш ексцентричних митців-модерністів.

У березні, через всесвітній локдаун, ми змушені були перенести VianFest. Раді повідомити, що фестиваль, присвячений Борису Віану все-таки відбудеться, із деякими змінами, пов'язаними з пандемією:
  • Нам довелося скасувати музичну програму.
  • На київську прем’єру вистави «Для наших диких душ», за карантинними нормами, ми скоротили вполовину кількість місць в залі, проте додали додатковий показ та можливість побачити виставу онлайн.
  • Презентація першого українського перекладу Бориса Віана «І ми знищимо всіх потворних» (1948) відбудеться в камерній атмосфері, але її також можна буде переглянути онлайн.
  • Покази фільмів – за Віаном та про Віана – відбудуться на Сцені 6.
Нові дати VianFest26-31 жовтня. Усі квитки, придбані в березні, окрім фільму «Небезпечні зв'язки», залишаються дійсними. Про оновлення повідомить karabas.com



Програма VianFest 2020

КІНО

Фільм «Шумовиння днів» (L'écume des jours, 110 хв., реж. Шарль Бельмон, Франція, 1968).

26 жовтня, понеділок, 19:00 | Сцена 6 | Квитки: 60 грн на karabas.com )
Романтична історія Коліна та Хлої в барвистому сюрреалістичному світі, де з людей проростають квіти, а кімнати можуть самі змінювати розмір. Найвідоміший роман Віана «Шумовиння днів» дочекався своєї першої екранізації вже після смерті автора. Прем’єра стрічки відбулась на Венеційському кінофестивалі. Тоді ж таки, в 1960-х, нарешті розпочалася мода на Віана-письменника та розгадування секретів його літературного спадку.

Фільм «Я прийду плюнути на ваші могили» (J'irai cracher sur vos tombes, 107 хв., реж. Мішель Ґаст, Франція, 1959)

27 жовтня, вівторок, 19:00 | Сцена 6 | Квитки: 60 грн на karabas.com
Джо Грант прагне помститися провінційним расистам за вбивство свого брата. Для цього він приїздить в маленьке містечко, де ніхто не здогадується про його наміри. Стильний французький нуар знятий за «проклятим» бестселером Віана «Я прийду плюнути на ваші могили». На прем’єрному сеансі саме цього фільму у письменника зупинилося серце.

«Прекрасний вік» (Le Bel âge, 100 хв., реж. П’єр Каст, Франція, 1960).

28 жовтня, середа, 19:00 | Сцена 6 | Квитки: 60 грн на karabas.com
Молодий денді Жак, який переживає гіркий розрив з Александрою, вирушає з друзями за місто. Проте спогади про його відносини наздоганяють його під час відпочинку. Останньою роллю Віана в кіно стала роль буржуа Бориса в фільмі його друга П’єра Каста «Прекрасний вік». Стрічка доповнює коротку акторську фільмографію Віана, де самобутня пластика та персональна харизма письменника проявилася не гірше за його тексти.

Фільм «Кіно Бориса Віана» (Le cinéma de Boris Vian, 52 хв., реж. Ясін Бедде, Алєксандр Ілаїр, Франція, 2010)

29 жовтня, четвер, 19:00 | Сцена 6 | Квитки: 60 грн на karabas.com
Захоплива документальна оповідь про відносини Бориса Віана та кінематографу. В фільмі використано кадри з рідкісних ранніх фільмів Віана-актора, де завдяки своїй нетиповій зовнішності письменник зображав то вампіра, то готичного кардинала. Розказано про вплив модерністської прози Бориса Віана на європейське кіно.
Фільми демонструються французькою мовою з українськими субтитрами


ТЕАТР

Вистава «Для наших диких душ» (Швейцарія, Мадлен Бонгард, 70 хв. Виконавці: Мадлен Бонгард, Вікторія Донець, Томас Колер, Анастасія Перець, Ольга Богачевська, Юлія Лук’янець, Катерина Смірнова).

30 та 31 жовтня, п'ятниця та субота, 19:00 | Сцена 6 | Квитки від 200 до 400 грн на karabas.com
Міждисциплінарна швейцарсько-українська театралізована вистава, вільна адаптація роману Бориса Віана (Вернона Саллівана) «І ми знищимо всіх потворних». Цей абсурдний та кумедний трилер, написаний у 1948 році, занурює головних героїв у поліцейське розслідування, що веде їх до викриття лабораторії божевільного лікаря, доктора Маркуса Шутца, який вирішив знищити всю потворність нашої планети, створивши клони «красивих» людей.
Вистава демонструється французькою та українською мовами з субтитрами


ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ

Public Talk про головні теми творчості Бориса Віана, їхню актуальність, важливість толерантності та різноманітності за участі акторки та авторки п'єси Мадлен Бонгард (Швейцарія), перекладачки Дарії Бібікової, продюсерки радіо "Культура" Ірини Славінської, письменника Андрія КурковаСпікери будуть говорити французькою та українською мовами з послідовним перекладом.

31 жовтня, субота, 16:00 | Кінолекторій Музею кіно Довженко-Центру (5 поверх)
Вхід вільний, за попередньою реєстрацією. Подію також можна буде переглянути онлайн


ЛІТЕРАТУРА

Під час фестивалю у Довженко-Центрі можна буде придбати 4 книги Бориса Віана, перекладені та видані українською мовою видавництвом Вавилонська Бібліотека («Шумовиння днів», «Сердцедер», «Осінь в Пекіні», «І ми знищимо всіх потворних»).

Ми піклуємося про здоров’я та безпеку відвідувачів VianFest, щоб запобігти поширенню COVID-19. Тому ми вжили обов’язкових заходів:
  • кількість людей в залі обмежена до 50% заповнюваності зали для показів;
  • стільці в залі для показів розставлені за принципом вільного місця попереду, позаду, і по боках;
  • для вашої безпеки ми можемо здійснити вибіркове вимірювання температури та обмежити вхід, якщо температура буде вище за 37,2.
  • Враховуючи обставини, під час відвідування VianFest просимо Вас дотримуватись наступних рекомендацій. Будь ласка:
  • не знімайте маску з обличчя;
  • мийте руки і користуйтесь дезинфектором на першому і шостому поверхах Довженко-Центру;
  • дотримуйтесь дистанції у 1,5 метри від інших людей.
Будьте здорові! 




0 коментарів

Залишити коментар

avatar