28 Березня 2024, 16:53 | Реєстрація | Вхід
/ Читацький клуб: «Золотий храм» Юкіо Місіми - 2 Лютого 2020

Читацький клуб: «Золотий храм» Юкіо Місіми

Категорія: «Події»
Дата: 02 Лютого 2020 (Неділя)
Час: 16:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Літературний клуб «Пломінь»
Адреса: провулок Шевченка, 5
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 509


Вже в неділю, 2-го лютого, ми зустрінемося, щоб обговорити роман «Золотий храм» Юкіо Місіми 

Юкіо Місіма – постать в деяких колах без перебільшення культова. При чому кіл цих одразу декілька. Для одних він один з найшанованіших та наймайстерніших японських письменників, який за своє досить коротке творче життя створив величезну кількість текстів: сорок романів, близько двох десятків п’єс, величезна кількість есе та оповідань; для когось – блискучий естет та денді, який прославляв культ фізичної та духовної краси; для інших – лицар духу, останній самурай Японії, який спробував повстати проти сучасного світу і, зазнавши, здавалося б, поразки, вийшов переможцем, вчинивши самогубство. Ймовірно, правильно було б розглядати його одночасно з усіх цих сторін – якась одна не може вичерпати глибину таланту та масштаб особистості японського письменника. Окрім всього цього, Юкіо Місіма також займався театром і кіно, традиційними японськими єдиноборствами та навколосвітніми подорожами. Особистість немов з епохи Відродження. 

«Золотий храм» – роман 1956 року, вважається одним з найбільш відомих у світі творів в японській літературі. Заснований на реальних подіях, текст розповідає про буддійського чернця, який у 1950 році підпалив храм Кінкаку-дзі в місті Кіото. Прекрасне та Смерть для Місіми було немовби частиною одного цілого, своєрідною діалектичною єдністю. Історія ченця настільки вразила письменника, що він спробував зрозуміти мотиви, які підштовхнули того до такого вчинку, відрефлексувавши їх в художньому творі.  

Зустрінемось, аби обговорити життя і творчість Юкіо Місіми, його світоглядні орієнтири, роман «Золотий храм», і, врешті решт, спробуємо осягнути взаємозалежність Краси й Смерті – Прекрасного, що палає у вогні знищення.


2 лютого, 16:00. Київ, Літературний клуб «Пломінь», провулок Шевченка, 5


0 коментарів

Залишити коментар

avatar