19 Квітня 2024, 20:33 | Реєстрація | Вхід
/ Читацький клуб: «Евмесвіль» Ернста Юнґера в Києві - 16 Лютого 2020

Читацький клуб: «Евмесвіль» Ернста Юнґера в Києві

Категорія: «Події»
Дата: 16 Лютого 2020 (Неділя)
Час: 17:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Козацький Дім
Адреса: Провулок Тараса Шевченка, 5
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 536


Ернст Юнґер без перебільшення легендарна постать. І ця легендарність, масштаб фігури Юнґера, мали колосальну кількість проявів: герой Першої світової війни (14 поранень, у тому числі й скрізне кульове поранення голови, і фактично всі найвищі воєнні нагороди Німеччини), один із найблискучіших мислителів інтелектуального руху, який прийнято називати «Консервативна революція», автор безлічі романів, статей, есе та неймовірно цікавих щоденників, лауреат літературних премій та володар державних нагород не тільки за військові подвиги, але й за досягнення в сферах науки та культури, ентомолог, психонавт, невтомний авантюрист, мандрівник, денді, футуролог, правий анархіст, шукач пригод, людина, життя якої є нескінченним джерелом натхнення, а ідеї – безцінним матеріалом для досліджень та рефлексій. 

Роман Юнґера «Оймесвіл» («Eumeswil») 1977 року, відносять до пізнього періоду в творчості німецького мислителя. В цьому романі по суті поєднуються всі літературні форми, які Юнґер використовував раніше: це і роман, і філософське есе, і збірка афоризмів, і щоденник. Разом із тим, «Оймесвіл» постає перед нами як спроба Юнґера в літературному творі відобразити свої погляди, або, радше, хід міркувань, про фундаментальні в його розумінні питання: кінець історії та відмінності «пост-історичного» процесу, стосунки між справжніми інтелектуалами, які мають суб‘єктність, та владою, а також сама можливість існування насправді вільного суб‘єкта в умовах майбутнього світу розвинених технологій, «епосі титанів». Кількість алюзій та інтертексту, цитат та ремінісценцій в тексті, сама форма «Оймесвілю», його подекуди ігрова манера, дають привід стверджувати, що тут Юнґер виходить на поле постмодерністської літератури та її прийомів, залишаючись при цьому самим собою, не зраджуючи власним принципам та обраному раніше дискурсу. 

Спробуємо розплутати складний і неймовірно цікавий клубок ідей та концептів, викладених Юнґером в цьому романі, поговоримо про ідейні, філософські та літературні перетворення німецького мислителя, і, врешті-решт, зазіхнемо дати відповідь на питання «Хто ж такий Анарх?» і «Що ж нас чекає там – після історії?».

Обговорення розпочнеться о 16.00. Вхід вільний!

16 лютого, 16:00. Київ, Козацький Дім, Провулок Тараса Шевченка, 5


0 коментарів

Залишити коментар

avatar