19 Квітня 2024, 06:15 | Реєстрація | Вхід
/ Читацький клуб: «Пісні Мальдорора» Лотреамона - 1 Березня 2020

Читацький клуб: «Пісні Мальдорора» Лотреамона

Категорія: «Події»
Дата: 01 Березня 2020 (Неділя)
Час: 17:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Літературний клуб «Пломінь»
Адреса: провулок Шевченка, 5
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 571


Граф Лотреамон за своє коротке життя (всього 24 роки) так і не побачив слави своєї книги «Пісні Мальдорора». Випадково знайдений рукопис, який знаходився у редактора, котрий відмовився брати відповідальність за такий «богохульний» текст, став справжньою літературною бомбою для Франції та всієї Європи кінця ХІХ століття. Без цієї поеми в прозі, ймовірно, не було б французьких символістів та сюрреалістів. А якби не було їх, то що було б зі світовою літературою століття ХХ? Лотреамон розпочне працю над продовженням діалогії, в другій частині якої він займеться не «феноменологічним описом зла», як це було в «Піснях Мальдорора», а питанням добра; він вже не ховається за псевдонімом, а видає перші частини нової поеми під справжнім іменем, та незабаром помирає. Причина смерті Лотреамона невідома й сьогодні. Де місце його поховання, не знає ніхто. 

Літературним вчителем Лотреамона можна назвати Шарля Бодлера. І учень у зображенні зла та його естетизації, можливо навіть, перевершив вчителя. Французький поет Франсіс Понж писав про «Пісні Мальдорора»: 

«відкрийте Лотреамона – і вся література постане перед вами навиворіт; закрийте Лотреамона – і, хоча все й здавалося б повернеться на свої місця, ви помітите, що вже не відчуваєте до літератури тієї наївної довіри, яка була у вас раніше». 

В перший день весни поговоримо про один із найзагадковіших текстів в історії французької літератури, який вплинув на подальший розвиток мистецтва; про зло та його естетизацію, повстання проти Бога, а також про літературну традицію та руйнування її авторитетів.

Обговорення розпочнеться о 16.00. Вхід вільний!

1 березня, 16:00. Київ, Літературний клуб «Пломінь», провулок Шевченка, 5


0 коментарів

Залишити коментар

avatar