20 Квітня 2024, 15:59 | Реєстрація | Вхід
/ Між фронтами. Гравець у бісер Герман Гессе - 27 Листопада 2019

Між фронтами. Гравець у бісер Герман Гессе

Категорія: «Події»
Дата: 27 Листопада 2019 (Середа)
Час: 19:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Бібліотека КПІ
Адреса: проспект Перемоги, 37
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 585


27 листопада, о 18:30, в Бібліотеці КПІ відбудеться музично-театральний перформанс Київського академічного театру на Печерську «Гессе. Притчі» та аудіо-лекція Євгена Стасіневича з нагоди відкриття виставки «Між фронтами. Гравець у бісер Герман Гессе».

Герман Гессе працював над своїм останнім романом «Гра в бісер» понад 10 років. З 1904 року Гессе тісно співпрацював з відомим берлінським видавництвом S. Fischer Verlag і у цьому ж видавництві 1942 року хотів видати «Гру в бісер». Але чому саме там? Чому у серці Третього рейху? Чому Гессе не віддав роман одному із німецьких видавництв, які перебували тоді в екзилі?

Разом зі своєю дружиною Нінон, яка була родом із Чернівців, Гессе після приходу до влади націонал-соціалістів у Німеччині 1933 року допомагав німецьким емігрантам і єврейським біженцям. У приватних розмовах він неодноразово чітко висловлював своє несприйняття режиму, а от публічно, на відміну від Томаса Манна, однозначної позиції проти Третього рейху ніколи не займав. Після приходу до влади у Німеччині Націонал-соціалістичної робітничої партії (НСПРН) всі німецькі рахунки Гессе були заблоковані, перекази гонорарів зупинені, а деякі з його творів після 1939 року були взагалі заборонені. Водночас окупаційна преса, контрольована тією ж НСПРН, не питаючи дозволу у письменника, масово передруковувала у своїх виданнях його старі твори. Через це після закінчення війни письменника критикували. 

Після 1933 року Гессе опинився «між фронтами». Про обставини та перипетії життя письменника того часу вперше розповідає виставка Літературного Будинку в Берліні та Goethe-Institut в Україні, яка містить багато нових, досі невідомих матеріалів. 

Виставка «Між фронтами. Гравець у бісер Герман Гессе» триватиме в Бібліотеці КПІ з 27 листопада по 11 грудня.




0 коментарів

Залишити коментар

avatar