25 Квітня 2024, 09:28 | Реєстрація | Вхід
/ Лекція "У пошуках стилю: еміграція та есеїстика" - 16 Грудня 2022

Лекція "У пошуках стилю: еміграція та есеїстика"

Категорія: «Події»
Дата: 16 Грудня 2022 (П'ятниця)
Час: 18:30
Вартість: Обов'язкова реєстрація
Місто: Київ
Місце: Києво-Могилянська Бізнес-Школа
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 261


16 грудня о 18:30 в укритті Києво-Могилянської Бізнес-Школи Євгеній Стасіневич прочитає лекцію "У пошуках стилю: еміграція та есеїстика”. Подія відбудеться в рамках Днів есеїстики, які традиційно проводяться перед врученням Премії імені Юрія Шевельова.

Українська література має значну та пістряву традицію есеїстичного письма, що посилюється в кризові періоди. Коли на нові виклики треба реагувати швидко й – за можливості – ефектно.

Саме таким був час після Другої світової війни: Німеччина, табори переміщених осіб, туманне майбутнє, тяжке минуле. І посеред цього: дебати, дискусії, непримиренні суперечки на культурні й літературні теми. А ще книжки, публікації, заснування Мистецького Українського Руху. І багато есеїстики.

Юрій Шевельов, Віктор Петров-Домонтович, Юрій Лавріненко, Юрій Косач, Ігор Костецький: ті, кого зараз вважаємо найбільшими українськими інтелектуалами, "розганялися” саме тоді.

Під час лекції поговоримо про те, якими є ці тексти, якою нині виглядає тодішня есеїстика? Що з тих проблем, довкола яких вона писалась, було вирішено, а що до сих пір з нами? І які конкретно тексти просто необхідно прочитати – чи перечитати – зараз?

У рамках події відбудеться збір коштів для волонтерської організації "Доброчинець”, яка з 2014 року підтримує мешканців і захисників Харкова та Харківської області й діє на базі місіонерського товариства "Свято-Дмитрівський катехитично-пастирський центр”. Об’єднання збирає кошти на продукти, засоби гігієни та ліки для переміщених осіб та мешканців деокупованих сіл, а також на нагальні потреби для ТРО та добробатів.
Картка 4149499374747895 (Ольга Іванівна Бондар)

Обов’язкова реєстрація за посиланням: https://forms.gle/NH39DvCGnk2DfU4S9

Премія імені Юрія Шевельова була заснована 2013 року. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику. Нагорода носить імʼя Юрія Шевельова, який започаткував модерну українську есеїстику, та відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю. За традицією, відзнаку вручають у день народження Юрія Шевельова.

Засновники Премії: Український ПЕН, Києво-Могилянська Бізнес-Школа, видавництво "Дух і Літера", Центр юдаїки та Український науковий інститут Гарвардського університету.



0 коментарів

Залишити коментар

avatar