29 Квітня 2024, 20:36 | Реєстрація | Вхід
/ “Війна і література”: Богдана Матіяш, Костянтин Москалець - 29 Вересня 2023

“Війна і література”: Богдана Матіяш, Костянтин Москалець

Категорія: «Події»
Дата: 29 Вересня 2023 (П'ятниця)
Час: 18:00
Вартість: від 100 грн.
Місто: Київ
Місце: Простір Українського ПЕН
Адреса: вул. Лук’янівська, 14а
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 212


29 вересня (п’ятниця) о 18:00 у просторі PEN Ukraine відбудуться спільні читання Богдани Матіяш та Костянтина Москальця під назвою "Війна та література”. Модеруватиме захід літературний критик, літературознавець Євгеній Стасіневич.

Війна, яка триває в Україні вже десятий рік, серед іншого, кардинально втрутилась у мову письма, спосіб творення літератури, змусивши письменників звернутися до тем, на які вони навряд чи раніше хотіли би писати. Після повномасштабного вторгнення емоції та реакції сучасних авторів на війну вихлюпнулися передовсім через поезію – зранену, болісну і гірку; згодом настав час першої аналітики щодо війни, зафіксованої в есеях.

Під час вечора автори читатимуть свої тексти, написані після повномасштабного вторгнення. Це вірші й есеї, написані в тилу, що фіксують реалії повсякдення, бомбардування українських міст, загибелі дорослих і дітей та рефлексії письменників на пережите під час війни, яка далі триває. У час, коли довкола є багато болю і розпачу, тексти не можуть бути емоційно нейтральними. Але, окрім туги, розпачу й смутку, автори також шукають у своєму письмі місце для надії і світла.



Богдана Матіяш — письменниця, редакторка, перекладачка, літературна критикиня ("Братик Біль, Сестричка Радість”, "Пісня Пісень”, "Казки Різдва”, "Розмови з Богом”, "Твої улюблені пси та інші звірі”, "Непроявлені знімки. Київ: Смолоскип”). Низка творів побачила світ у складі антологій, що вийшли у різних видавництвах: "Видавництві Старого Лева", "Смолоскипі", "Фонтані казок", "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" тощо.

Костянтин Москалець — поет, прозаїк, перекладач, літературний критик, музикант (проза: "Досвід коронації”, "Рання осінь”, "Келія чайної троянди”, "Досвід коронації”, "Вечірній мед”; есеїстика: "Людина на крижині” , "Гра триває”, "Сполохи”, "Стежачи за текстом. Вибрана критика та есеїстика”.

Євгеній Стасіневич — літературний критик і літературознавець. Популярний лектор, теле- та радіоведучий, куратор мистецьких проєктів.
Захід відбудеться наживо у просторі PEN Ukraine у Києві за адресою: вул. Лук’янівська, 14а (метро "Контрактова площа”.



Щоб відвідати захід, заповніть, будь ласка, реєстраційну онлайн-форму: https://forms.gle/xQiTrwdwS5tKUwao7
Умовою участі є благодійний внесок, мінімальна сума – 100 грн.

У рамках цього заходу ми підтримуємо збір для закупівлі автівок та інших корисних речей для ЗСУ, який організовує Kult.Podcast – подкаст про культуру, літературу та філософію. Автори Kult.Podcast літературознавиця Тетяна Огаркова та філософ Володимир Єрмоленко.

Підтримати можна тут:
щомісячно: patreon.com/kultpodcast
разово: картка: 5457 0822 9092 9368
paypal: ukraine.resisting@gmail.com



0 коментарів

Залишити коментар

avatar