20 Квітня 2024, 01:11 | Реєстрація | Вхід
/ Ірина Ніколайчук «Українки: історії успіху» | Цикл лекцій - 23 Листопада 2019

Ірина Ніколайчук «Українки: історії успіху» | Цикл лекцій

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 23 Листопада 2019 (Субота)
Час: 11:00
Вартість: від 200 грн.
Місто: Київ
Місце: Creative Women Space
Адреса: провул. Михайлівський 9Б, домофон 64
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 975


Злам ХІХ і ХХ століть збагатив українську культуру цілою низкою потужних і непересічних жіночих історій успіху. Якими були українки епохи fin-de-siècle — поетки й педагогині, лікарки й громадські активістки, що руйнували стереотипи та творили зміни в Україні тоді, коли у спроможності жінки до інтелектуальної та творчої діяльності сумнівалося чи не ціле суспільство? Дізнайтеся вже цієї осені в Creative Women Space.

КОЛИ: лекторій триватиме у жовтні-листопаді 2019 року по суботах і складається з 5 лекцій.

Спікерка: Ірина Ніколайчук — літературна критикиня, редакторка, літературознавиця (аспірантка Національного університету «Києво-Могилянська академія», спеціальність — порівняльне літературознавство). Лекторка (Культурний проект, проект «Якими нас прагнете: фемінізм в українській літературі», видавничий проект «ЛакіБукс», Фестиваль рівності). Авторка рецензій, оглядів та аналітичних статей про літературу і не лише.

ВАРТІСТЬ:  
вартість абонементу на всі 5 лекцій для ранніх пташок: 500 грн (ціна діє до 20/10 включно)
вартість абонементу на всі 5 лекцій для повільних сов: 800 грн (ціна діє 21/10-25/10)
вартість однієї лекції за передплатою: 200 грн
вартість однією лекції у день її проведення: 250 грн

Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/gig9hSXyEdRiZ41u9
ДЕ: Київ, Creative Women Space, провул. Михайлівський 9Б, домофон 64.


РОЗКЛАД ЛЕКЦІЙ

26/10 - 11.00- Лекція 1. Марко Вовчок: «мовчуще божество» чи перша сильна жінка укрліту?

Femme fatale, об’єкт поклоніння відомих і впливових чоловіків, магнетична і приваблива богиня, перед чарами якої не може встояти жоден. Здавалося б, кожна жінка мала би бути щаслива опинитися в такій ролі. Проте не тоді, коли сама прагне більшого й докладає зусиль, аби самореалізуватися — як фахівчиня, як мисткиня, як особистість. На леції будемо розвіювати міфи, пов'язані з її особистістю.

2/11 -11.00- Лекція 2. Олена Пчілка та Наталя Кобринська: ті, що сплели «Перший вінок»

У 1880-х роках громадські активістки та письменниці Наталя Кобринська та Олена Пчілка оголосили про створення першого альманаху жіночої літератури. У пресі вони звернулися до жінок Галичини, заохочуючи їх долучатися та надсилати свої твори. Натхненні досягненнями європейських соратниць, вони не сумнівалися в успішності свого задуму, проте не очікували, що талановитих письменниць та поеток, які роками писали в шухляду, виявиться аж настільки багато. Яких літературних зірок запалив альманах «Перший вінок» та що він змінив на літературному та культурному горизонті України, з’ясуємо на лекції.

9/11 -11.00- Лекція 3. Ольга Кобилянська та Леся Українка: літературне сестринство

Письменниці світового рівня, що змінили українську літературу безповоротно. І водночас перший в історії нашої літератури випадок сестринства як взаємодії літературної, духовної й особистісної. 

16/11 -11.00- Лекція 4. Христя Алчевська та Марія Грінченко: навчати й навчатися

Поговоримо про двох жінок, які прагнули зробити знання, яке отримали самі, доступними й іншим дівчатам — Христю Алчевську, письменницю та просвітницю, і Марію Грінченко, авторку шкільних підручників та одну з перших в Україні жінок-перекладачок.

23/11 -11.00- Лекція 5. Від Софії Окуневської до Софії Парфанович: лікарки-просвітниці 

Жінкам кінця ХІХ — початку ХХ століття було непросто обирати для себе фах лікарки. Та попри упередження та критику українка Софія Окуневська стала в 1896 році першою жінкою-лікаркою в Австро-Угорщині та першою жінкою, що отримала вищу університетську освіту. А її колега й наступниця Софія Парфанович у перші десятиліття ХХ століття стала популяризаторкою медичних знань, пишучи просвітницькі статті для популярних друкованих видань. Як воно — коли твоє покликання стає синонімом щоденної боротьби з невіглаством та стереотипами?

Кількість абонементів обмежена. Долучайтеся хутчіш!
Слідкуйте за новинами, скоро розкажемо про кожну лекцію детально!  

Сторінка події на ФБ: https://www.facebook.com/events/1219685754899594/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar