26 Квітня 2024, 01:11 | Реєстрація | Вхід
/ "Мовчуще божество" чи перша феміністка укрліту? - 4 Липня 2019

"Мовчуще божество" чи перша феміністка укрліту?

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 04 Липня 2019 (Четвер)
Час: 19:00
Вартість: 150-200 грн.
Місто: Київ
Місце: Creative Women Space
Адреса: Провулок Михайлівський, 9Б
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 702


Femme fatale, об’єкт поклоніння відомих і впливових чоловіків, магнетична і приваблива богиня, перед чарами якої не може встояти жоден. Здавалося б, кожна жінка мала би бути щаслива опинитися в такій ролі. Проте не тоді, коли сама вона прагне більшого й докладає зусиль, аби самореалізуватися – як фахівчиня, як мисткиня, як особистість. І якщо вже сучасники (а отже, й історія) вбачали в ній спершу богиню, а тільки потім мисткиню, то коли, як не зараз, час це виправляти, по-новому оцінивши її творчість. Лу Саломе – певно, найвідоміша з фатальних жінок в історії світової літератури – має в Україні свою колегу-сучасницю, Марко Вовчок.

Творчість цієї жінки, що ховалась під чоловічим псевдонімом, ламає іще один важливий стереотип – про те, що феміністичні цінності та ідеї чужі українському літературному контексту. Чи справді героїні Марко Вовчок-Марії Вілінської – всуціль знедолені кріпачки? Чи справді її сюжети й образи вторинні та епігонські, як закидали їй засліплені її красою (чи попросту налякані її талантом?) письменники-сучасники? І яким зрештою є реальне місце цієї постаті в історії української літератури? 

Про це та інше поговоримо вже 4 липня о 19.00 в Creative Women Space 
 
Вартість участі: 150 грн на умовах передплати, 200 грн на місці, в день події.

 
Спікерка: Ірина Ніколайчук, літературна критикиня, редакторка, літературознавиця (аспірантка Національного університету «Києво-Могилянська академія», спеціальність — порівняльне літературознавство). Лекторка (Культурний проект, проект «Якими нас прагнете: фемінізм в українській літературі», видавничий проект «ЛакіБукс», Фестиваль рівності). Авторка рецензій, оглядів та аналітичних статей про літературу і не лише. 


0 коментарів

Залишити коментар

avatar