25 Квітня 2024, 13:32 | Реєстрація | Вхід
/ Семінар «Проект Олицького колегіуму 1630х рр» - 12 Листопада 2019

Семінар «Проект Олицького колегіуму 1630х рр»

Категорія: «Події»
Дата: 12 Листопада 2019 (Вівторок)
Час: 12:15
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Кафедра історії НаУКМА
Адреса: вул. Волоська, 8/5
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 535


Повна назва доповіді - «Конфесіоналізувати поґраниччя? Проект Олицького колегіуму 1630-х рр.». Доповідач - Степан Бліндер, Ph.D.-студент Докторської школи ім. родини Юхименків НаУКМА.

Вранці 28 грудня 1631 р. у віці 80 років відійшов у засвіти дуже важливий для Луцької римо-католицької дієцезії першої половини XVII ст. ієрарх - суфраґан Францишек Ксаверій Заєрський. Від 1622 р. він de facto виконував обов’язки луцьких єпископів, котрі у 1620-х рр. більше цікавилися своєю політичною кар’єрою, аніж життям єпархії. За кілька днів до смерті Заєрський уклав дуже розлогий заповіт, який до сьогодні зберігся у копії початку XVIII ст. Завдання цього заповіту – пояснити тогочасним читачам, чому Заєрський  записав майже всі свої статки на створення семінарії при Олицькій капітулі.

Ця доповідь - це презентація дослідницького проекту про конфесіоналізацію кліру в Луцькій римо-католицькій дієцезії початку XVII ст. 

Спочатку Степан Бліндер поговорить про cпровоковані Тридентським собором трансформації, котрі у дієцезії Римо-Католицької Церкви в Речі Посполитій почали проникати у другій половині XVI ст. Після цього доповідач змістить свою увагу на Волинь, де Католицькій Церкві завжди доводилося конкурувати за вірних з православними «схизматиками», а від другої половини XVI ст. - ще й із протестантами. Опісля цього дослідник перейде до проекту місцевих ієрархів створити Олицький колегіум - найсхіднішу семінарію Західної Церкви на православному поґраниччі. 

Через case study втілення проекту Францишека Заєрського в Олиці Степан Бліндер покаже, як проект Римо-Католицької Церкви конфесіоналізувати свої східні дієцезії крок за кроком провалювався через інтереси локальних маґнатів, які потребували освічених адміністраторів. 


12 листопада, 11:15. Київ, Кафедра історії НаУКМА, вул. Волоська, 8/5


0 коментарів

Залишити коментар

avatar