26 Квітня 2024, 09:55 | Реєстрація | Вхід
/ Пре-презентація книги Романа Кабачія «Вигнані на степи» - 29 Травня 2019

Пре-презентація книги Романа Кабачія «Вигнані на степи»

Категорія: «Події»
Дата: 29 Травня 2019 (Середа)
Час: 18:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Київський центр Українського католицького університету
Адреса: вул. Мазепи, 10-А
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 957


29 травня в Києві відбудеться пре-презентація книги Романа Кабачія «Вигнані на степи», що вийде друком у видавництві «Люта справа» в межах проекту «Вигнані на степи. Повернення історичної пам'яті про українців Закерзоння», який реалізується за підтримки Українського Культурного Фонду.

Проект має на меті популяризацію знань про історію та культуру українців, які жили на території Закерзоння (Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Лемківщина та Західна Бойківщина), звідки їх депортували 75 років тому. Протягом 1944-1946 років 488 тисяч закерзонських українців було виселено та розпорошено по 17-ти областях України, в тому числі у геть чужі для них південні на східні регіони. Ця сторінка української історії є малодослідженою, оскільки за радянських часів її інтерпретували виключно як добровільне переселення (репатріацію) людей у рідні краї.  Книга базована на українських та польських джерелах, дослідженнях, усних свідченнях записаних автором та переселенській літературі і фольклорі.

Учасники заходу:

  • Роман Кабачій, історик, автор книги «Вигнані на степи»;
  • Юрій Шаповал, д.і.н., проф., Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України;
  • Андрій Гончарук, власник видавництва «Люта справа».
Наразі тема депортації українців з Польщі відома лише вузькому колу спеціалістів, оскільки окрім наукових робіт, в Україні досі немає жодного видання для широкої аудиторії. Основою майбутнього видання є наукова праця – це докторська (Ph.D) робота автора книги, історика та публіциста, Романа Кабачія, проте ця робота вирізняється публіцистичною, доступною для широкого загалу читачів, стилістикою письма. Також у книзі йдеться не лише про проблеми суто історичного плану – як поставала ідея виселення українців з Польщі, а поляків з України, перебіг депортації, неоднозначна роль ОУН і УПА в даному процесі, розселення та проблеми адаптації на посушливому Півдні УРСР – є також розділи, присвячені переселенській літературі та фольклору, видозмінам тотожності лемків і підляшуків в Україні.

Час: 29 травня 2019 року (середа), 18.00.
Місце: м. Київ, вул. Мазепи, 10-А, Київський центр Українського католицького університету.


Роман Кабачій, історик, публіцист та медіаексперт. У 2000 р. закінчив Історичний факультет Херсонського державного педагогічного університету.  У 2001 р. вступив до аспірантури Університету Марії Склодовської-Кюрі в Любліні (Польща), в рамках Європейського колегіуму польських і українських університетів. Тема кандидатської дисертації "Переселення українського населення із Польщі на Південь України в 1944-1946 рр”. В 2005-2006 н/р. стажувався в межах Вишеградського стипендіального фонду у Пряшівському університеті (Словаччина) за темою проекту "Соціально-культурне обличчя реоптантів – українців-русинів Словаччини, що повернулися з переселення на Україну в 1960-90-х роках ХХ ст”.

Працював редактором програми «Новий час» на 5 каналі (2006-2007 рр.) та редактором відділу історії журналу «Український тиждень» (2007-2011). У 2012-2018 роках був експертом Інституту масової інформації (Київ). Є членом редакції місячника "Український журнал” (Прага-Пряшів-Варшава).

Співпрацював з виданнями: "Українська правда”, "LB.ua”, "Країна”, "Критика”, "День”, "Український тиждень”, "Україна молода”, "Детектор медіа”, "Коментарі”, "ТЕКСТИ”, "Літакцент”, "Громадський простір” (Київ), "Наше слово” (Варшава), "Nowa Europa Wschodnia” / "New Eastern Europe” (Краків-Вроцлав), "Open Demоcracy” (Лондон).


0 коментарів

Залишити коментар

avatar