29 Березня 2024, 11:50 | Реєстрація | Вхід
/ Марк Бєлорусець «Класичний переклад, поезія» - 27 Травня 2019

Марк Бєлорусець «Класичний переклад, поезія»

Категорія: «Події»
Дата: 27 Травня 2019 (Понеділок)
Час: 18:00
Вартість: обов'язкова реєстрація
Місто: Київ
Місце: Дім "Майстер Клас"
Адреса: Богдана Хмельницького, 57Б
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 796


Сайт Kyiv Daily та Дім "Майстер Клас" оголошують цикл розмов про мистецтво перекладу.

Професія перекладача - одна з найдревніших, ви звісно ж пам’ятаєте, що перекладачів називали товмачами. Пушкін називав перекладачів «почтовыми лошадьми просвещения». А Лев Толстой, коли його попросили коротко розповісти про задум «Анни Кареніної» для французької газети, відповів, що цього не можна зробити ні коротко, ні по-французьки. Інша мова - це інший світ. 
Тим не менш - можна. 

Зараз навколо перекладних книг відбувається досить багато яскравого і цікавого - дискусії, літературні премії, книжкові ярмарки. 

Однак професійному цеху не завадить розжитися більшою кількістю знавців. Нових перекладачів, книжкових оглядачів і рецензентів, сильних, яскравих і цікавих лідерів читацьких думок у нас все ще небагато, професіоналізм в цьому середовищі накопичується поступово. Якщо буде більше фахівців у різних специфічних жанрах, конкретних авторах та невеликих напрямках, читач від цього тільки виграє. Тому що тільки знайомство з текстом відбувається один на один. 
А далі починається життя навколо тексту, і тут і читачеві, і тексту потрібна допомога професіонала. 

Який він, ідеальний перекладач - невидимка, жива і яскрава особистість, яка створює нові зв'язки в рідній мові? І що таке - «художній переклад» і мистецтво перекладача - мистецтво наслідування? Знання? Чи достатньо добре розвинена навичка відрізняти унікальне і неповторне в тексті, з яким він має справу? 

Про це пропонуємо поговорити професіоналам, перекладачам Тетяні Некряч, Наталі Бельченко, Марку Бєлорусцю, Єфремові Ліхтенштейну, літературознавцю Михайлу Назаренку.

Розклад:


Марк Бєлорусець - Наталія Бельченко - «Класичний переклад, поезія»

Наталія Бельченко - поет, перекладач, літературознавець. ЇЇ вірші перекладалися німецькою, французькою, англійською, корейською, польською. І ще голландською, болгарською, литовською і латиською. Наталя перекладає з польської та російської на українську (і з української на російську). Писала про книгу вибраного Яна Вагнера в перекладах Марка Бєлорусця, Петра Рихла та Юрія Андруховича, презентація якої відбулася на Львівському форумі видавців у 2017 році. 

Марк Белорусец - український перекладач німецькомовної літератури на російську мову. Перекладає німецьких і австрійських авторів з 1970-го, майже половину сторіччя.

Про що будемо говорити:
Про Яна Вагнера і українську поезію, співзвучну йому. Про вірші польською і російською, автори яких образно мислять в подібному напрямку. Про те що можна і не можна перекласти «у віршах»,

Вхід вільний, реєстрація за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/1D-FV6Jdkm_9qjaD5_vN-9Su4WPG2-gVLNwHwF3p8OVE/edit

27 травня, 19:00. Київ, Дім "Майстер Клас", Богдана Хмельницького, 57Б


0 коментарів

Залишити коментар

avatar