19 Квітня 2024, 15:09 | Реєстрація | Вхід
/ Конференція «Сміхова культура України» | Харків - 25 Травня 2019

Конференція «Сміхова культура України» | Харків

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 25 Травня 2019 (Субота)
Час: 01:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Харків
Місце: Колеґія Патріярха Мстислава
Адреса: вул. Полтавський шлях, 44
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1215


Інститут літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України, кафедра історії української літератури Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна та Колеґія Патріярха Мстислава проводять у Харкові 19-20 жовтня 2019 р. міжнародну наукову конференцію «Сміхова культура середньовічної і ранньомодерної України».

Розвинене почуття гумору, широкий спектр засобів переведення складних життєвих ситуацій у сміховий реґістр, феномен сміху крізь сльози належать до важливих структуротворчих елементів української національної культури. Деформація або занепад сміхової традиції є тривожним симптомом кризи ідентичности, особливо небезпечної за умов жорсткого конфлікту з потужною авторитарною цивілізацією та не подоланими досі асиміляційними процесами.

Це стимулює потребу об’єктивного академічного аналізу витоків національної сміхової культури України та її розвитку протягом Х-XVIII ст. В цю добу параметри творчого процесу визначалися християнською системою вартостей і корелювалися з ритмом церковного життя. Життєствердний потенціял оздоровчого сміху використовується і в словесному двобої з опонентами, і в подоланні власних вад, засвідчує силу людського таланту, здатного зауважити й оприявнити вразливі риси суспільного побуту. Знаряддями в цьому креативному процесі стають гра слів, жонглювання змістами, іронія і самоіронія. Нові імпульси здобуває сміхова культура в епоху Бароко, парадоксальність мови якої стимулює пародійні та бурлескно-травестійні жанри.

Чотириста років тому, 24 червня 1619 р., на ярмарку в Кам’янці-Струмиловій (нині Кам’янка-Бузька) між діями драми Якуба Ґаватовича Tragaedię, albo Wizerunk śmierci przeświątego Jana Chrzciciela, przesłańca Bożego було поставлено дві інтермедії, умовно названі Продав кота в мішку та Найкращий сон. 1619 р. ж інтермедії вийшли друком. Тому 1619 р. Михайло Возняк визнав за початок української комедії. Це дає додаткову підставу для звернення до феномену сміхової культури, репрезентованого цими творами.

Запрошуємо до участі в конференції літературознавців, істориків, богословів, філософів, мистецтвознавців, культурологів. 

Заявку на участь у конференції (додається) просимо надіслати до 25 травня 2019 р. на подану нижче адресу. Оргкомітет залишає за собою право відхиляти заяви, що не відповідають загальній тематиці конференції.

Участь у конференції безкоштовна (організаційний внесок не стягається). Оргкомітет сприятиме поселенню учасників у готелях Харкова (житло й транспортні витрати коштом учасників). Передбачається публікація наукового збірника за матеріалами конференції.

Робочі мови конференції: українська, англійська.
Поштова адреса: Колеґія Патріярха Мстислава, вул. Полтавський шлях, 44, Харків
Електронна адреса: mstyslav.college@i.ua

19 жовтня, 10:00. Харків, Свято-Дмитрівський храм УАПЦ, вул. Полтавський шлях, 44


0 коментарів

Залишити коментар

avatar