25 Квітня 2024, 08:32 | Реєстрація | Вхід
/ «Галицький слід у театрі Садовського» у Львові - 2 Березня 2019

«Галицький слід у театрі Садовського» у Львові

Категорія: «Події»
Дата: 02 Березня 2019 (Субота)
Час: 17:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Львів
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: просп. Свободи, 7
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 653


Книгарня «Є» та видавництво «Темпора» запрошують на розмову з театрознавицею Ганною Веселовською «Галицький слід у театрі Садовського». Захід відбудеться 2 березня, початок — о 16:00. Модераторка — Ольга Петренко.

Перш ніж втілити ідею заснування першого стаціонарного українського театру в Києві, Микола Садовський здобував режисерський досвід у театрі товариства «Руська бесіда» у Львові. З Галичини походили чимало акторів його трупи. Саме на запрошення Садовського приїхав до Києва 19-літній Лесь Курбас. Деякі вистави спершу проходили «апробацію» у галицького глядача, а потому здобували сценічне втілення на київських підмостках у Троїцькому народному домі.

Із початком революційних подій трупа Миколи Садовського вирушила на захід України. У серпні 1920-го колектив під його керівництвом ставить «Бояриню» Лесі Українки в «Українському Незалежному Театрі» у Львові. У листах до колеги та приятеля Миколи Миленка Садовський наводить лайфхак, як отримати у Львові паспорт у неспокійному 1921 році. Цей епістолярій, а також листи до сина, Миколи Миколайовича Тобілевича, опубліковано у книжці Ганни Веселовської «Театр Миколи Садовського (1907–1920)».

Ганна Веселовська – театрознавиця, доктор мистецтвознавства, дослідниця українського театрального модерну.

Місць у партері вистачить усім!

Львівська Книгарня «Є», просп. Свободи, 7. Тел.: (032) 235 73 68


0 коментарів

Залишити коментар

avatar