19 Березня 2024, 07:04 | Реєстрація | Вхід
/ Читацька група #1: Донна Гаравей, Хіто Штейерл - 7 Лютого 2019

Читацька група #1: Донна Гаравей, Хіто Штейерл

Категорія: «Події»
Дата: 07 Лютого 2019 (Четвер)
Час: 18:00
Вартість: обов'язкова реєстрація
Місто: Київ
Місце: Національний художній музей України
Адреса: вул. Михайла Грушевського, 6
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 579


Готові до чогось новенького у NAMU? Як щодо читацьких груп у музеї? «Втілені знання: читацькі групи в NAMU» – це серія зустрічей для тих, хто любить не лише читати гарні книжки, а й обговорювати прочитане.

Сучасний музей — ідеальне місце не лише для споглядання мистецтва, але і для повільного вдумливого читання та інтелектуальних дискусій на актуальні теми. Тому ми охоче підтримали ініціативу мистецтвознавиці Асі Баздирєвої, яка запропонувала започаткувати популярний у світі формат відкритих читацьких груп. Щомісяця протягом року ми будемо зустрічатись у NAMU, щоб разом прочитати та обговорити тексти про сучасну культуру, запропоновані запрошеним модератором.

На першій зустрічі читацька група разом із модераторкою події Асею Баздирєвою збереться для спільного обговорення двох текстів — «Situated Knowledges» Донни Гаравей та «In the free fall» Хіто Штейерл, — фрагменти яких учасники читатимуть разом.


Донна Гаравей — провідна дослідниця історії науки та технології; її роботи є засадничими для корпусу знань постгуманізму, технофемінізму та нового матеріалізму. «Situated Knowledges» пропонує критику усталених уявлень про об’єктивність наукового знання і є одним з програмних текстів у багатьох гуманітарних дисциплінах. Гаравей аргументує, що більшість знання (зокрема — академічного) є завжди уміщеним в певний контекст і виробленим тими, хто займає певні позиції відповідно до робочих, соціальних та інших стосунків. Відтак, те, що є відомим, так само як і шляхи пізнання, є завжди підрядним щодо відповідної позиції, ситуації чи точки зору знаючого.

Поняття «situated knowledges» («розміщені знання») є центральним в феміністській епістемології, з якої також виходить практика письменниці та мисткині Хіто Штейерл. Її текст «In the free fall» («У вільному падінні») співставляє історію науки та мистецтва — історію спостереження та зображення — й так само підважує поняття об’єктивності наукового знання. Майже два з половиною десятиліття розділяють ці тексти — час, протягом якого з’явилося ціле покоління науковців та митців, що працюють з питаннями (не)лінійності часу, історичного знання та науки. Феміністська епістемологія роками залишалася маргіналізованим знанням. В 2018 році в рейтингу ArtReview’s Power 100 Хіто Штейерл посіла перше місце, а Донна Гаравей — третє.



Важливо: Прочитати тексти перед зібранням групи та підготуватися до дискусії.
Обидва тексти не перекладені українською, тому читання англійською мовою, обговорення — українською.

Завантажити тексти можна тут: 

7 лютого, 18:00. Подія відбуватиметься у лекційній залі NAMU, вхід з Музейного провулку.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar