19 Березня 2024, 10:39 | Реєстрація | Вхід
/ В пам'ять про Бруно Шульца | Покази в Книгаренях «Є» - 19 Листопада 2017

В пам'ять про Бруно Шульца | Покази в Книгаренях «Є»

Категорія: «Події»
Дата: 19 Листопада 2017 (Неділя)
Час: 17:00
Вартість: безкоштовно
Місто: 11 міст України
Місце: Книгарня «Є»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1573


2017 рік - це 125 років від дня народження і 75 років від дня вбивства Бруно Шульца (1892-1942). 

Письменник і художник, який народився австрійцем, все життя вважався поляком і помер євреєм. Він став сенсацією в Польщі після виходу збірок оповідань «Вулиця крокодилів» і «Санаторій під клепсидрою». Бруно Шульц вважається одним з найвпливовіших письменників ХХ століття.  Але водночас  він письменник, про якого в ХХ столітті було відомо дуже мало. А його головний твір «Месія» до сих пір не знайдений. 

У 1942 році, під час німецької окупації, Бруно Шульц намалював низку фресок для СС-Гауптшарфюрера та члена Айнзатцкоммандо Фелікса Ландау.

Всесвітній показ - 100 кінотеатрів в пам'ять про Бруно Шульца має на меті створити міжнародний  проект, націлений на взаємозв’язок та пам’ять. Цей проект данина пам'яті одному з найвизначніших польсько-єврейських митців ХХ століття, художникові і письменникові Бруно Шульцу. І хоч твори його перекладені на 39 мов, він все одно залишається не достатньо відомим широкому загалу.  Проект покликаний розповісти трагічну історія життя і смерті Бруно Шульца під час німецького окупаційного терору в галицькому місті Дрогобичі в 1941-1942 роках якнайширшій аудиторії. 

У неділю, 19 листопада 2017 з нагоди 75-ї річниці з дня вбивства Бруно Шульца документальний фільм, який завоював багато кінонагород, «Знайти образ» зможуть подивитися глядачі в усьому світі. Це відбуватиметься рівно через 50 років після світової прем'єри фільму в Центрі єврейської історії в Нью Йорку. «Знайти образи» буде представлений на 11 мовах в понад 80 містах Австрії, Бразилії, Еквадору, Німеччини, Ізраїлю, Італії, Іспанії Македонії, Мексики, Нідерландах, Польщі, Росії, США, Швейцарії, Чехії та України. 


«Знайти образ» - Синопсис 

Бруно Шульц, всесвітньо відомий письменник і художник, польський єврей, якому випало жити під час німецької окупації в галицькому місті Дрогобичі в 1941-1942. Йому вдається вижити, адже він попадає під опікою офіцера СС Фелікса Ландау, на його замовлення Бруно Шульц розмальовує стіни дитячої кімнати на віллі, де той Ландау. Але 19 листопада 1942 року Бруно Шульц потрапляє під вуличну акцію і гине на вулиці від кулі німецького офіцера. Попри наполегливі пошуки, фрески Бруно Шульца з дитячої кімнати вілли Фелікса Ландау не були знайдені аж до 9 лютого 2001 року, коли режисер-документаліст Беньямін Гайслер виявив його давно втрачені роботи. У травні 2001 вибухнула міжнародна полеміка щодо цих фресок, адже представники Єрусалимського меморіального центру Голокосту «Яд Вашем» перевезли фрагменти фресок з України.

«Знайти образ» - документальна розповідь про пошуки, винайдення й раптове зникнення фресок Бруно Шульца. «Яд Вашем» заявив про про моральне право на збереження цих творів. Офіційні представники України та Польщі заявили, що подібне переміщення творів мистецтва можна вважати крадіжкою. І чи питав хтось, що про це думає єврейська громада Дрогобича? Фільм дає можливість глядачам, рухаючись слідом за режисером крізь ретельно складені мозаїку відомих і невідомих фактів з життя Бруно Шульца, дізнатися про його останні дні. 


Бруно Шульц (1892-1942) народився в Австро-Угорщині, в маленькому галицькому містечку Дрогобич. Він думав і писав польською і відмовлявся від усіх пропозицій покинути Дрогобич, відчуваючи, що не зможе займатися творчістю в іншому місці. У всесвітній літературі він вважається одним з найвпливовіших польськомовних письменників  ХХ  століття, його твори перекладені 39 мовами. Зібрання творів Бруно Шульца побачило світ у видавництві Picador, «Вулиця крокодилів» - у видавництві Penguin, а «Санаторій під клепсидрою» - у видавництві Walker and Co. Його живопис та графіка виставляються в галереях  Європи, Америки та Ізраїлю. Його творчість - нескінченне джерело натхнення для мистецтва і науки. Деякі молоді літературознавці вважають, що філософську глибину Бруно Шульца можна порівняти хіба що з письмом його сучасника Вальтера Беньяміна, хоч ці два письменника ніколи не зустрічалися. 

Кожне покоління відкриває для себе Шульца по-новому і кожного разу це відкриття позначено більшою глибиною, адже його творчість - це не просто його власна картина світу, а й особлива філософська возія. Гротескні оповідання, написані в стилі казок похмурих байок, фантастичні  історії про любов, мікрокосмос батька і сина - все це зазнає постійних змін і водночас залишається повсякчасним. Візіонер, чия творчість нерозривно пов'язана з Дрогобичем. 

Дрогобич - маленьке місто на Прикарпатті, на сході нафтового галицького регіону, зараз територія України. До другої світової це був один з найбільш значних центрів єврейської культури в Європі з яскраво вираженою опозицією як економічно, так і в галузі культури. Під час німецької окупації більшість євреїв було вбито в концтаборі Бельжек і в лісах Броники.

Finding Pictures представляє нам спогади свідків Голокосту, які знали Бруно Шульца, а також встановлює зв'язок сучасного світу з поетичними та страшними видіннями, описаними в творах Шульца.


Всесвітній показ  - 100 кінотеатрів в пам'ять про Бруно Шульца
Неділя, 19 листопада 2017 - 75-а річниця з дня смерті Брцуно Шульца

Час показів в мережі Книгарень «Є»

16:00 | Київська Книгарня «Є», вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
16:00 | Луцька Книгарня «Є», вул. Лесі Українки, 30
16:00 | Вінницька Книгарня «Є», вул. Соборна, 89
16:00 | Запорізька Книгарня «Є», пр. Соборний, 137
17:00 | Сумська Книгарня «Є», вул. Соборна, 44
18:00 | Хмельницька Книгарня «Є», вул. Проскурівська, 2
18:00 | Харківcька Книгарня «Є», вул. Сумська, 3, м. «Історичний музей»
18:00 | Івано-Франківська Книгарня «Є», вул. Незалежності, 31, 3-й поверх
18:00 | Дніпровська Книгарня «Є», вул. Глінки, 15 (вхід з Європейської площі)
18:00 | Тернопільська Книгарня «Є», вул. Валова, 5-9
18:00 | Рівненська Книгарня «Є», вул. Короленка, 2


0 коментарів

Залишити коментар

avatar