24 Квітня 2024, 07:54 | Реєстрація | Вхід
/ Роман Надії Мориквас «Винова гора» | Вінниця - 1 Листопада 2017

Роман Надії Мориквас «Винова гора» | Вінниця

Категорія: «Події»
Дата: 01 Листопада 2017 (Середа)
Час: 18:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Вінниця
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Соборна, 89
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 923


Вінницька Книгарня «Є» та «Видавництво Старого Лева» запрошують на презентацію роману Надії Мориквас «Винова гора», яка відбудеться 1 листопада за участю авторки. Початок – о 18.00. Модератор – Данило Ільницький.

Виногори – не просто мальовниче містечко Галичини. Вже понад століття тут можна не тільки відпочити, а й знайти надійний прихисток. Сюди втікали з Карпат і з мегаполісів, з-понад моря та від війни, приносячи з собою власні історії, які долучалися до місцевих легенд. Власне, таким втікачами і шукачами спокою є й персонажі цієї книжки.

«У цьому львівському містечку можна впізнати Винники, — розповідає Надія Мориквас. – Хоча, може, це й не Винники! Чи ж мало таких містечок по Україні, які, незважаючи на війну, потрясають одвічні пристрасті – змагання за землю, за ковток свіжого «неприватизованого» повітря і цілющої води? Виногорівці нинішнього дня – з втратами у війні і з волонтерами, із загрозами від своїх же обранців та з помстою природи, яка опирається своєму знищенню – різні у своїх життєвих позиціях... Зрештою, це тільки тло, бо основну канву роману тчуть приватні історії».


У романі персонажі першого ряду – жінки, чоловічі образи лиш відтінюють порухи жіночої душі: любові й ревнощів, остраху й ненависті, закоханості й неприйняття, сподівань і зневіри. Найдраматичніший – образ Лінці. Її історія – це чи не перша в українській літературі історія про французьких репатріантів. Тому найщільніша частина роману та, що зазирає в минуле, не цурається легенд, зосереджується на трагічних подіях репатріації, вивезення в Сибір чи на смерть в Белжець.

Новий роман письменниці-львів’янки дивовижно густий на факти, події, невигадані життєписи й постаті. А сни, легенди, портали в прихований світ, містичне оживлення вовчиці й не менш містичне уникнення загибелі оборонців води ніскільки не дисонує із приватним буденним життям, із проблемами підприємництва й опору несправедливості, із романтичними мріями й безжальністю життєвих обставин.


Надія Мориквас – письменниця, літературознавиця, поетеса, журналістка. Головний редактор культурологічного журналу «Річ». Народилася на Тернопільщині. Освіту журналіста здобула у Львівському університеті ім. І. Франка, кандидат філологічних наук. Здобула Літературну премію року ім. Богдана Лепкого. Живе та працює у Львові. Авторка трьох поетичних збірок та восьми прозових книг, серед яких романи «Корнелія» й «Винова гора», що вийшли у «Видавництві Старого Лева». Твори письменниці перекладені німецькою, угорською, румунською, італійською мовами.


Вінницька Книгарня «Є», вул. Соборна, 89. Тел.: (0432) 52-93-41


0 коментарів

Залишити коментар

avatar