28 Березня 2024, 22:11 | Реєстрація | Вхід
/ Набір на Школу літературної журналістики - 14 Серпня 2017

Набір на Школу літературної журналістики

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 14 Серпня 2017 (Понеділок)
Час: 22:59
Вартість: 900 грн.
Місто: Львів
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1642


Львівський медіафорум спільно з 83-м Міжнародним конгресом PEN оголошує набір на Школу літературної журналістики. Під час вересневого Конгресу у Львові зберуться найвідоміші письменники, журналісти та правозахисники світу. І в цей же час учасники школи під кураторством літературної критикині Ганни Улюри та інтерв’юерки Анастасії Левкової вчитимуться створювати якісні тексти про літературу.



«Базова навичка людини, яка пише про літературу (культурного журналіста і літературного критика) – це читання, – каже літературознавиця Ганна Улюра. – Критичне, афектоване, повільне, близьке, аналітичне – це все різні типи професійного читання, які вимагають певного уміння, розуміння і вже точно практики. Це вихідний метод, від якого зрештою буде залежати жанр уже вашого тексту про книжки: хай то аналітична рецензія, біографічний нарис, книжковий огляд чи гонзо-репортаж. Наскільки літературно-критичний інструментарій потрібен у роботі культурного журналіста? Це риторичне питання. Він конче необхідний. Як грамотно й адекватно ці інструменти застосувати у своїй роботі? А от цього і будемо вчитися».



Журналістка і літературознавиця Анастасія Левкова під час Школи розповість про тонкощі інтерв’ю з письменниками: ремесло підготовки до розмови, мистецтво імпровізації, мистецтво й ремесло письма. Як розговорити співрозмовника – письменника, літературознавця, перекладача – і зробити так, щоб розмова була цікавою і для вас, і для нього або неї, і для читачів? Як варто і як не варто формулювати запитання? Розшифрували запис – що далі? Чи маємо право виправляти наговорений письменником текст, адже він – ПИСЬМЕННИК? Що лишати, а що забирати в тексті інтерв’ю? Інтерв’ю з українцем, інтерв’ю з іноземцем – у чому відмінність, окрім мови? Вступ до інтерв’ю – довідка чи відгук про розмову або книжку? Про це і дізнаєтесь.



Школа літературної журналістики триватиме 18 та 19 вересня. Перший день – лекційний, другий – у форматі практичних майстерень. Кожен учасник отримає редакційне завдання і працюватиме над ним з допомогою менторів. Учасники Школи матимуть нагоду поспілкуватися з письменниками, які приїдуть на Конгрес PEN, аби зібрати матеріал для своїх текстів. Львівський медіафорум сприятиме публікації текстів в українських ЗМІ.

Щоб податися, надсилайте CV та мотиваційний лист (1 сторінка А4) на info@lvivmediaforum.com. У резюме обов’язково зазначте, чи є іноземна мова, якою вільно володієте. Приймаємо заявки до 14 серпня (23:59). Відібраних учасників оголосимо 20 серпня.

Реєстраційний внесок учасника – 900 грн.
Під час Школи організатори забезпечують учасників харчуванням та кава-перервами.


Ганна Улюра – літературна критикиня, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Співпрацює з виданням «Збруч», «Лівий берег», «Літакцент», «Барабука», «УП». Колумністка газети «День». Редакторка літературного порталу «Litcentr».

Анастасія Левкова – літературознавиця, журналістка. Арт-директорка мережі книгарень «Є», кураторка проекту «Приватна урбаністика» на сайті журналу «Тиждень» (tyzhden.ua), редакторка відділу культури «Українського журналу» (УЖ) (Прага), авторка колонок, статей та інтерв’ю у виданнях «ЛітАкцент», Tyzhden.ua, «УЖ», «Критика», «АртМісто», «Збруч» тощо. Авторка роману у щоденниках «Старшокласниця. Першокурсниця».


ПЕН-клуб (International PEN) є вагомою міжнародною неурядовою організацією, яка об’єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів від 1921 року. Його назва утворена від англійського слова «pen» – ручка, що є водночас абревіатурою слів Poets, Playwrights, Essayists and Novelists – «поети, драматурги, есеїсти, романісти». Також до ПЕН-клубу входять журналісти, історики, видавці, загалом понад 25 000 членів із усього світу. ПЕН-клуб перебуває у формальних консультаційних зв’язках з ЮНЕСКО і має спеціальний консультативний статус в Економічній і Соціальній Раді ООН. Це одна із найстаріших організацій, яка бореться за права людини й одна з перших міжнародних письменницьких організацій. Свого часу до ПЕН-клубу належали Джозеф Конрад, Бернард Шоу, Герберт Уелс, а очолювали його Джон Голсуорсі, Генріх Белль, Маріо Варгас Льйоса.

Президентами Українського ПЕН-центру  були поет Микола Вінграновський, правозахисник і публіцист Євген Сверстюк, філософ і релігієзнавець Мирослав Маринович. Нині організацію очолює Микола Рябчук – публіцист, письменник і науковець.  


Новини 83-го Міжнародного Конгресу ПЕН у Львові: http://facebook.com/LvivPENCongress/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar