26 Квітня 2024, 11:16 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація книги Тімоті Снайдера «Чорна земля» - 21 Квітня 2017

Презентація книги Тімоті Снайдера «Чорна земля»

Категорія: «Події»
Дата: 21 Квітня 2017 (П'ятниця)
Час: 19:00
Вартість: Вхід вільний
Місто: Київ
Місце: КНУ ім. Т. Шевченка
Адреса: вул. Володимирська, 60, ауд. 349
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 925


21 квітня 2017 р. о 18.00 в аудиторії 349 головного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбудеться презентація та обговорення українського перекладу книги Тімоті Снайдера «Чорна земля» за участі видавців, перекладачів, істориків, викладачів університету та студентів. 

Видання представлятимуть та учасники обговорення: 

  • Стас Мензелевський, культуролог, представник видавництва MEDUSA 
  • Павло Білак, перекладач, кандидат політичних наук
  • Іван Патриляк, історик, декан історичного факультету КНУ 
  • Віталій Нахманович, історик, етнополітолог, провідний науковий співробітник Музею історії м. Києва, відповідальний секретар Громадського комітету для вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру.
  • Юрій Шаповал, історик, політолог, журналіст, головний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України
  • Андрій Руккас, історик, доцент кафедри історії слов’ян, керівник Центру дослідження геноцидів і масових репресій КНУ

Ґрунтовне дослідження історика Тімоті Снайдера, що вже встигло стати світовим бестселером, пропонує новий погляд на великий злочин ХХ століття й водночас розкриває ризики, з якими ми стикаємося в ХХІ столітті. На основі нових джерел зі Східної Європи і забутих свідчень вцілілих «Чорна земля» визначає Голокост як подію, яка є нам ближчою і зрозумілішою, ніж здається на перший погляд — і від того ще страшнішою. Переосмислюючи уроки Голокосту, автор «Чорної землі» підсумовує: ми не зрозуміли сучасність і поставили під загрозу майбутнє. На початку нового століття доводиться оглядатися на початок минулого: боротьба за ресурси, продовольча криза супроводжуються ідеологічними викликами світового порядку. Тож Голокост — це не лише історія, але й застереження.

Володимир Склокін, автор передмови: 

«Це перша синтеза української історії Голокосту, яка виходить українською мовою і розглядає Голокост у глобальному загальноєвропейському контексті – йдеться про Голокост на території всієї Європи, а не лише на українських чи польських землях».

Ярослав Грицак

«Книга «Чорна земля» є не кращою, а слабшою – і це також видно по реакції рецензій. Майже кожна рецензія має дуже сильну негативну складову. Втім, найсильніша і найсуперечливіша теза цієї книги – не про генезу Голокосту, а про те, що Голокост стався через Україну. Тому й така назва – «Чорна земля», тобто український чорнозем»

Організатори заходу запрошують викладачів, студентів університету та усіх бажаючих обговорити питання, підняті Тімоті Снайдером у його книзі. На презентації також буде нагода придбати книгу за ціною видавця та ознайомитися із іншою продукцією «Медузи».



0 коментарів

Залишити коментар

avatar