28 Березня 2024, 13:41 | Реєстрація | Вхід
/ «Таємний агент Микола Гоголь» Петра Кралюка - 15 Листопада 2016

«Таємний агент Микола Гоголь» Петра Кралюка

Категорія: «Події»
Дата: 15 Листопада 2016 (Вівторок)
Час: 17:30
Вартість: Вхід вільний
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Спаська, 5, м. «Контрактова площа»
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 925


Київська Книгарня «Є» та «Видавництво Старого Лева» запрошують на презентацію книжки Петра Кралюка «Таємний агент Микола Гоголь». Захід відбудеться 15 листопада у книгарні «Є» на вул. Спаській, 5. Початок — о 18.30. Модератор — Олег Коцарев.

Мова піде про цікаві й непересічні факти з біографії Миколи Васильовича: 
  • про гоголівський міф в інформаційній війні ХІХ століття, що тягнеться до тепер; 
  • про його зачарування і розчарування Імперською Росією; 
  • про те, чи писав і про що писав українською мовою Гоголь.
«Таємний агент Микола Гоголь» є спробою авторського дослідження контроверсійної гоголівської повісті «Тарас Бульба» та ролі цього тексту в як інформаційних війнах ХІХ століття, так і в нинішній час. Петро Кралюк висловлює сміливі припущення щодо біографії самого Гоголя. Наприклад, що Микола Гоголь був завербований Третім відділенням імператорської канцелярії Миколи І.


«Зелене світло для Гоголя вмикається через два роки після ймовірної вербовки, — зауважує автор книги. — У 1831-му виходить збірка «Вечори на хуторі біля Диканьки», а разом з нею – схвальна рецензія від Фадєя Булгаріна в «Северной Пчеле». Після чого почався немалий резонанс і розгорнулась ціла рекламна кампанія збірки. Твір був опублікований після Листопадового повстання й, звісно, мав антипольський характер. Тобто Третє відділення працювало, пропаганда йшла на повну і для цього вдало використовувалися письменники». Тож був Микола Гоголь таємним агентом чи ні – дізнаємось вже зовсім скоро під час зустрічі Петра Кралюка та Олега Коцарева.

Петро Михайлович Кралюк — філософ, письменник та публіцист. Доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України (2009), професор, проректор з навчально-наукової роботи Національного університету «Острозька академія».


Київська Книгарня «Є», вул. Спаська, 5, м. «Контрактова площа». Тел.: (044) 351 13 38


0 коментарів

Залишити коментар

avatar