26 Квітня 2024, 23:21 | Реєстрація | Вхід
/ Обговорення результатів Нобелівської премії - 25 Жовтня 2016

Обговорення результатів Нобелівської премії

Категорія: «Події»
Дата: 25 Жовтня 2016 (Вівторок)
Час: 18:00
Вартість: Вхід вільний
Місто: Тернопіль
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Валова, 5-9
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 845


Тернопільська Книгарня «Є» запрошує на зустріч-обговорення цьогорічних результатів Нобелівської премії з експертом та дослідником Юрієм Ковальковим «Про що думав Нобель?». Захід відбудеться 25 жовтня. Початок – о 18.00. Модератор — Юрій Матевощук.

На сьогодні Нобелівська премія є не тільки однією з найбільш престижних міжнародних нагород, але і майже єдиною, яка вручається в декількох номінаціях. Нобелівські лаурети отримують не тільки медаль та диплом, а й грошовий приз, який коливається від мільйона до півтора мільйонів доларів. Кошти для виплати беруть із спеціального приватного фонду, який був створений за заповітом Альфреда Нобеля. Він торгував зброєю і до заснування премії його спонукало бажання залишитися в пам'яті людей не тільки «торговцем смертю».

Якими відкриттями вчені вразили світ на цей раз:
  • Есінорі Осумі отримав Нобелівську премію в області фізіології і медицини за вивчення механізму аутофагії – «самопоїдання» клітин.
  • Нобелівську премію з фізики в цьому році отримали відразу троє вчених зі США, Британії та Шотландії. Девід Таулес, Данкан Халдейн і Джон Костерлиц взяли «Нобеля» за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерії.
  • Нобелівську премію з хімії отримали троє вчених з Франції, Шотландії та Нідерландів. Жан-П'єр Соваж, Фрейзер Стоддарт і Бернард Феринга перемогли завдяки проектуванню і синтезу молекулярних машин.
  • Нобелівську премію миру в 2016 році отримав президент Колумбії Хуан Мануель Сантос, тому що саме він зміг покласти край громадянській війні, що тривала 52 роки.
  • Нобелівську премію з економіки 2016 отримали американці Олівер Харт з Гарвардського університету і Бенгт Холмстрем з Массачусетського технологічного інституту.
  • Нобелівську премію з літератури 2016 отримав американський співак Боб Дилан.
Юрій Ковальков ще з початку 70-х почав активно цікавитися дослідженням «Нобеліани». Він досить довгий час підтримує листування з багатьма лауреатами цієї премії. Завдяки йому «Укрпошта» заснувала серію поштових марок, присвячених лауреатам Нобелівської премії, котрі мали стосунок до України. Також Юрій Ковальков є автором філателістичної виставки, присвяченої темі Нобелівської премії та яку відкрили до оголошення цьогорічних результатів.


Тернопільська Книгарня «Є», вул. Валова, 5-9. Тел.: (0352) 25-44-59. Вхід вільний


0 коментарів

Залишити коментар

avatar