20 Квітня 2024, 15:47 | Реєстрація | Вхід
/ Лекція Плацака про «Чехословацький андеграунд» - 21 Жовтня 2016

Лекція Плацака про «Чехословацький андеграунд»

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 21 Жовтня 2016 (П'ятниця)
Час: 18:30
Вартість: 60/30 грн.
Місто: Київ
Місце: Мистецький Арсенал
Адреса: вул. Лаврська, 12
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 898


Освітня програма до виставкового проекту «Ефемероїди. ХХ століття у плакаті» у Мистецькому Арсеналі розпочнеться вже цієї п’ятниці, 21 жовтня о 18:30 лекцією Петра Плацака «Чехословацький андеграунд після 1968 року», що пройде за підтримки Чеського центру у Києві. 

Історик Петр Плацак розповість, яким чином використовували або не приймали авангердне мистецтво у Радянському Союзі та Третьому Рейхові.

Петр Плацак, історик, публіцист, есеїст, пісняр, поет і прозаїк, народився 8 січня 1964 року. Він ‒ ключова постать чехословацького андеграунду, він організовував протикомуністичні демонстрації і грав у гурті The Plastic People of the Universe. Він був редактором і головним редактором кількох друкованих видань, зокрема очолював студентську газету «Babylon». Його твори виходили у самвидаві.


Двадцятиоднорічний Плацак дебютував прозовою книжкою «Medorek» («Медорек», у самвидаві ‒ 1985 р., окреме видання ‒ 1990 р.), яку швидко охрестили несамовитим романом. У самвидаві й під псевдонімом вийшла збірка віршів «Obrovský zasněžený hřbitov» («Велетенський засніжений цвинтар», окреме видання ‒ 1995 р.) Книга оповідань «Cestou za dobrodružstvím» («Мандруємо до пригод», 2001) ставить героїв на тернисту стежку пошуків внутрішньої правди. «Уважні читачі зрозуміють, про що насправді йдеться в оповіданнях: автор хоче знайти й повернути людям, подіям і речам їхню справжню, початкову цінність, шорстким наждаком немилосердно стерти наліт поверхневості й дешевизни, поновити колишню сяйливу красу», ‒ пише про книжку Петрушка Шустрова. За свій найбільший роман «Fízl» («Шпиг», 2007) Плацак одержав найпрестижнішу чеську премію Magnesiа Literа.

Це твір на межі жанрів ‒ частково есей, частково колаж, частково роман виховання. «Шпиг ‒ передусім символ кретинізму, розквітлого злим квітом на піку нормалізації, але певною мірою постійно наявного у суспільстві. Це метафора самітника, який утратив сам себе, втратив самоповагу, став інструментом, елементом механізму поневолення й гноблення. (…) Тому цей "есей”, як автор сам його називає, важливий не лише як пам’ятка доби, що, на щастя, вже минула, а й як роздум про спосіб лишитися собою за будь-яких часів», ‒ пише про книжку відомий чеський журналіст Їржі Пеняс. 


Відвідати лекцію можна за вхідним квитком на виставку чи абонементом. Вартість вхідного квитка 60 грн., пільгового – 30 грн. Вартість абонементу на всю лекційну програму – 250 грн.

Київ, Мистецький Арсенал, вул. Лаврська, 12


0 коментарів

Залишити коментар

avatar