26 Квітня 2024, 02:13 | Реєстрація | Вхід
/ Олег Коцарев та Юлія Стахівська в гостях у Вінниці - 22 Грудня 2015

Олег Коцарев та Юлія Стахівська в гостях у Вінниці

Категорія: «Події»
Дата: 22 Грудня 2015 (Вівторок)
Час: 18:00
Вартість: вхід: вільний
Місто: Вінниця
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1487


22 грудня в гості до Вінниці їдуть Юлія Стахівська та Олег Коцарев. Цього дня у місті пройдуть одразу дві події за їх участі: 
  • 13:30 | Університет Коцюбинського (1 корпус, аудиторія 343) - презентація антології української авангардної поезії 1910-1930-х років . 
  • 18:00 | вінницька Книгарня «Є» (вул. Соборна, 89 ) - презентація поетичних збірок «Verde» Юлії Стахівської та «Цирк» Олега Коцарева.


Українська авангардна поезія 1910-1930 років (Упор. О. Коцарев, Ю. Стахівська). На даний момент це, вочевидь, найповніше її зібрання, яке робить доступними сучасному читачеві тексти, не передруковувані інколи по кілька десятиліть. У цій книжці зібрано поезії понад сорока поетів різних авангардних настроїв: як добре відомих (М. Бажан, М. Йогансен, В. Поліщук, М. Семенко, Ґ. Шкурупій та ін.), так і зовсім не знаних чи призабутих авторів (Є. Бунда, М. Скуба, М. Терещенко, Я. Цурковський та інші). 

Добірка переконує: український авангард не лише був — він відбувся як цілком оригінальне й самодостатнє явище, хоч це не завжди визнавала традиційна критика. Видання розраховане на студентів, викладачів, науковців і всіх, кого цікавить історія української літератури.



Яскраві, насичені оригінальними метафорами та внутрішнім світлом верлібри. Особливе чуття деталей і психологічних подробиць. Рослинна й тваринна символіка на тлі людських стосунків. Усе це й не тільки це – книжка «Verde» Юлії Стахівської.

«Книжка «Verde» в моєму розумінні відповідає головній характеристиці поезії. Поезія – це передусім метафора, метафорика – це кров поезії. А в Юлії Стахівської якраз особливо самобутні, виразні метафори»
Ростислав Семків 

«Цирк» Олега Коцарева – це життєствердна, часом задиркувата, а часом дитинна поезія, і тому аж трохи ніяково бачити ці тексти на крейдяному (глянцевому) папері, як раніше видавали твори вождів. «Цирк» Коцарева міняється від меланхолії до абсурду, від абсурду до життєствердності. Його меланхолія ностальгійна, як небажання змінювати щось, до чого дуже звик. Його життєствердність у хорошому сенсі дитяча, це – здатність бачити все, ніби вперше, одивнено, але, на відміну від дітей, із розумінням зв’язків між явищами, хоча також із вигадуванням невластивих, але по-своєму зворушливих або кумедних зв’язків…


Юлія Стахівська (нар. 1985 у Житомирі). Авторка поетичної книжки «Червоні чоловічки» (2009), «Verde» (2015), ініціаторка та співупорядниця антології «Українська авангардна поезія: 1910 –1930 років» (2014). Поезія опублікована у багатьох українських виданнях, а серед закордонних варто згадати: польські у часописах «Respublica», «RADAR», антологію «Жіночий портрет в оберненій перспективі: 12 поеток із Чехії, Словенії та України», російський журнал поезії «Воздух», чеський журнал світової літератури «PLAV», італійську поетичну антологію «Made in Ukraine» та ін. Лауреатка премії видавництва «Смолоскип», конкурсу «Молоде вино». Проілюструвала кілька дитячих книжок. Стипендіатка Міжнародного будинку письменника та перекладача Ventspilshouse (Латвія, 2010), Балтійського центру письменників та перекладачів на Готланді (Швеція, 2015).

Олег Коцарев – поет, прозаїк, журналіст, перекладач. Народився 1981 року в Харкові.Автор поетичних книжок «Коротке і довге» (2003), «ЦІЛОДОБОВО!» (2007, спільно з Богданом-Олегом Горобчуком і Павлом Коробчуком), «Мій перший ніж» (2009), «Збіг обставин під Яготином» (2009), «Котра година» (2013), «Цирк» (2014) та книжки оповідань «Неймовірна Історія Правління Хлорофітума Першого» (2009). Співупорядник (разом з Юлією Стахівською) антології «Українська авангардна поезія (1910—1930-ті рр.)». Упорядник літературного альманаху «Знак». Лауреат літературних премій «Смолоскип», «Молоде вино», імені Валер’яна Підмогильного, міжнародного поетичного фестивалю «Київські лаври», часопису «Кур’єр Кривбасу» та конкурсу хайку «Wiersze w metrze». Стипендіат програми «Homines Urbani» фундації «Willa Decjusza» (2007, Краків). Вірші перекладені дванадцятьма мовами.


22 грудня. Початок о 18:00 | м. Вінниця, Книгарня «Є», вул. Соборна, 89 


0 коментарів

Залишити коментар

avatar