29 Березня 2024, 03:18 | Реєстрація | Вхід
/ Історія, що почалася не вчора: від архіву до літератури - 7 Грудня 2015

Історія, що почалася не вчора: від архіву до літератури

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 07 Грудня 2015 (Понеділок)
Час: 18:00
Вартість: 90 грн, для пенсіонерів і студентів - 45 грн
Місто: Київ
Місце: Дім освіти і культури «Майстер Клас» (ауд. 114)
Адреса: вул. Лаврська 16А
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: tanay
Кількість переглядів: 874


У понеділок, 7 грудня, о 19:00 видавництво «Книги ХХІ» запрошує на лекцію «Історія, що почалася не вчора: від архіву до літератури» з директором архіва СБУ Ігорем Куликом та істориком і письменником Кирилом Галушком. Лекція відбудеться за сприяння Дому освіти і культури «Майстер Клас» у рамках проекту «АРТ-Форум». 



Історія – це не нудна хронологія з підручника. Це передусім людські долі, послання з минулого, які ми розшифровуємо, щоб краще зрозуміти себе нинішніх – особливо коли йдеться про наших рідних. Це можливість відповісти на питання, які поставили перед нами передусім бурхливі події ХХ століття. Нерідко для цього потрібно звертатися до архівів. Нинішнього року, після відкриття архівів КДБ та інших радянських спецслужб, можливостей отримати інформацію стало більше, але не всі знають, як цим скористатися. 

Чому відкриття архівів таке важливе? Чим особливий архів СБУ і як отримати там потрібну інформацію?  Як архівні дані перетворюються на літературу? Про це розкажуть директор Галузевого державного архіва СБУ Ігор Кулик та історик і письменник Кирило Галушко.

Модеруватиме лекцію перекладачка й редакторка журналу «Простори» Неля Ваховська. Неля Ваховська також розповість про книжки авторів, що працюють з історією ХХ століття і родинною історією та активно використовують архіви (Мартін Поллак, Катя Петровська тощо).

Для участі у лекції «Історія, що почалася не вчора: від архіву до літератури» необхідно зареєструватися за посиланням https://goo.gl/cTEQIa Реєстрація триває до 5 грудня 2015 року включно.


Ігор Кулик – історик, експерт з доступу до архівів Центру досліджень визвольного руху, Один із координаторів проекту «Доступ до архівів як право на суспільну пам'ять», співавтор довідника «Право на правду. Практичний порадник із доступу до архівів» (2012). Очолив архів Служби безпеки України у березні 2014, одразу після втечі екс-президента Віктора Януковича та його команди.  

Кирило Галушко – історик, публіцист, письменник, блогер, голова всеукраїнського Наукового гуманітарного товариства. Автор статей з історичної публіцистики у виданнях «Український тиждень», «День (газета)», сайтах «Україна Incognita», «Українська правда», «Історична правда»,«ЛітАкцент». Автор роману «Майданный семестр. Революционные хроники киевского препода», що вийшов у видавництві «Книги ХХІ».

Неля Ваховська – перекладачка з німецької мови, редакторка журналу «Простори», одна з ініціаторів створення Творчої спілки перекладачів та письменників. Перекладає драматургічні твори, художню та документальну прозу. Серед перекладених авторів – Йозеф Вінклер , Мартін Поллак, Арно Шмідт.




0 коментарів

Залишити коментар

avatar