23 Квітня 2024, 15:52 | Реєстрація | Вхід
/ V. Фестиваль відеопоезії CYCLOP — Програма - 21 Листопада 2015

 V. Фестиваль відеопоезії CYCLOP — Програма

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 21 Листопада 2015 (Субота)
Час: 12:00
Вартість: 50 грн.
Місто: Київ
Місце: Fedoriv Hub, Кінопанорама
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 17540


Хто сказав, що поезія – лише для читання? Її можна і треба бачити. Наприкінці осені, 21-22 листопада, поетичне слово стане видимим на V. Фестивалі відеопоезії CYCLOP

Цього разу фестиваль особливий: на честь свого п’ятиріччя, за підтримки Goethe-Institut Ukraine, Польського Інституту у Києві, Valsts kultūrkapitāla fonds, Фундації Дарини Жолдак та Національного центру Олександра Довженка, CYCLOP підготував для глядачів та учасників низку сюрпризів. Хоча, якщо відверто, в якомусь сенсі учасником стане кожен відвідувач, адже програма фестивалю передбачає не лише показ найкращих відеопоетичних робіт та нагородження переможців конкурсу, але й безліч інтерактивних проектів, цікавих майстер-класів, лекцій та дискусій.



Спеціально до фестивалю готують свої програми, покази та проекти закордонні гості: арт-директор найбільшого в світі фестивалю відеопоезії ZEBRA Poetry Film Festival Томас Цандеджакомо (Берлін), польський відеопоет, художник, автор анімаційних фільмів Петр Босацький (Познань) та латвійська Текст-група «Орбіта» (Артур Пунте, Сєрґей Тімофєєв, Семьон Ханін, Жорж Уаллік, Володимир Свєтлов). 

Під час проведення фестивалю в Києві працюватиме справжня «Відеопоетична лабораторія», на базі якої, всього лише за 4 дні, три команди під керівництвом суворих, але справедливих кураторів з Національного центру Олександра Довженка, пройдуть шлях від тексту до фільму, перетворивши на відеопоезії вірші Олега Лишеги

Вдруге відбудеться проект «До слова» - додатковий конкурс Фестивалю CYCLOP на найкращий відеосупровід до віршів сучасних поетів. Цьогоріч проект проходить у співпраці з Оксаною Забужко. В рамках презентації проекту покажемо відзняті візуалізації її поези «Прощання між зірок». 

Поговоримо на Фестивалі про нові форми існування поезії, про минуле й майбутнє відеопоезії як жанру, й, загалом, як та навіщо поєднувати поезію та кіно (Круглий стіл «Відеопоезія: Історія та майбутнє»).

Окрім закордонних гостів, з проектами та показами на CYCLOP їдуть українські спільноти та угрупування з Полтави (НМО «Magnum Opus»), Запоріжжя (поетичний відеопроект жестовою мовою від Інтеграційного театру «Покажи») та Львова (проект «Іздрик: RE-vision»). 

На п'ятому фесті, традиційно, покажемо кращі роботи та підведемо підсумки Конкурсів відеопоезії CYCLOP, що цьогоріч набув неймовірних масштабів - на конкурс було надіслано 243 відеопоези з 24 країн світу (Україна, Австрія, Бельгія, Бразилія, Канада, Данія, Франція, Німеччина, Греція, Індія, Ірландія, Ізраїль, Іран, Італія, Литва, Мексика, Нідерланди, Філіппіни, Іспанія, Швеція, Туреччина, ОАЕ, Великобританія, США). Приходьте й дізнайтеся, хто переміг)

На гостей фестивалю чекає й сюрприз від Національного центру Олександра Довженка - кінопоказ стрічки «Людина з кіноапаратом» (1929, Дзиґа Вертов ), - одного із найголовніших маніфестів світового кіноавангарду і футуристичної концепції «кіноока». 

«У 2014 році Британським кіноінститутом (BFI) було проведене голосування за найвизначніший документальний фільм всіх часів. З більше 200 критиків і 100 фільммейкерів з усього світу, які взяли участь у складанні рейтингу, 110 назвали українську стрічку Дзиґи Вертова «Людина з кіноапаратом»(1929) найкращим документальним фільмом всіх часів, вивівши її на першу сходинку найавторитетнішого кінорейтингу.»

Не обійдеться і без живого слова - CYCLOP пропонує своїм гостям мультимедійний проект «Рибакилим», в якому ми у дуже виважених й водночас неочікуваних пропорціях замішали поетичну декламацію (Ірина Шувалова) та музику (Артем Шестовський, Юрко Єфремов), у супроводі відеоарту від Ігоря Цикури. Та інші прекрасні проекти!

Окремо додамо, що під час фестивалю CYCLOP матимете змогу долучитися до благодійної акції від Фундації Дарини Жолдак «100 тисяч книжок для сільських бібліотек». Приносьте із собою нові, цікаві, кольорові дитячі книжечки, а ми передамо їх туди, де вони справді потрібні!

Тож що таке відеопоезія? Картинки для тих, кому лінь читати навіть вірші, чи вихід у невідому реальність, вирослу з гримучого поєднання кінематографу, поезії, графіки, музики і соціальних медіа? Смерть поезії чи народження нового мистецтва? Прийдіть та дізнайтеся) 

Ювілейний CYCLOP чекає на вас!


Програма V. Фестивалю відеопоезії CYCLOP
21-22 листопада 2015, Київ

21 листопада, субота


Fedoriv Hub, вул. Велика Васильківська, 5 (5 поверх)

11:00 - 11:50 Презентація відеопоетичного проекту «До слова»
Показ кращіх робіт конкурсу на відеосупровід до віршів Оксани Забужко «Прощання між зірок». 

12:00 - 12:50 Проект «Іздрик: RE-vision» (Львів). Показ кращих робіт.  
Список учасників: Ковальчук Таня, Шитова Ілона, Марія та Анастасія («Public Drama»), Олена Горобець, «Tabor production», Карина Базюк.

Показ кращих робіт CYCLOP International Videopoetry Contest. 

14:00 - 14:50 Польска відеопоезія. 
Спікер: Петр Босацький, художник, автор анімаційних фільмів, відеопоет (Познань, Польща).

15:00 - 16:00 Круглий стіл «Відеопоезія: Історія та майбутнє». 
Як поезія та кіно можуть об’єднатися? Нові форми існування поезії. Учасники: Томас Цандеджакомо (арт-директор ZEBRA Poetry Film Festival, Німеччина), Петр Босацький (художник, автор анімаційних фільмів, відеопоет, Польща),  Артур Пунте (текст-група «Орбіта», Латвія) та інші.

17:00 - Подія від текст-групи «Орбіта» (Латвія)
Проект «Slow show FM» (поезія + відео + радіоприймачі). 
Учасники: Артур Пунте, Сєрґей Тімофєєв, Семьон Ханін, Жорж Уаллік та Владімір Свєтлов. Переклад: Остап Сливинський та Лев Грицюк. 

Кінотеатр «Кінопанорама», вул. Шота Руставелі, 19

20:00 - Проект від Національного центру Олександра Довженка.
Кінопоказ відреставрованої кінострічки «Людина з кіноапаратом» (1929; Дзиґа Вертов), - одного із найголовніших маніфестів світового кіноавангарду і футуристичної концепції «кіноока», що є взірцем неймовірного монтажного експерименту. Показові передуватиме лекція про фільм від співробітниці кіно-критичного відділу Центру Довженка Анни Онуфрієнко.


22 листопада, неділя


Fedoriv Hub, вул. Велика Васильківська, 5 (5 поверх)

12:00 - 12:50 - Презентація запорізького поетичного відеопроекту жестовою мовою. Інтеграційний театр «Покажи». Спікер: Яна Сасіна (Запоріжжя)

13:00 - 13:50 - Відеопоезія у Полтаві: Презентація діяльності угрупування «#Встол»
Спікер: Денис Стерн, учасник НМО «Magnum Opus», один із авторів проекту «#Встол» (Полтава). 

14:00 - 15:30 - ZEBRA Poetry Film Festival (Німеччина): презентація фестивалю, показ кращих робіт. Спікер: Томас Цандеджакомо, арт-директор ZEBRA Poetry Film Festival (Берлін, Німеччина)

16:00 - 16:50 - Діалог мистецтв у дослідах текст-групи «Орбіта». Презентація діяльності латвійського поетичного угрупування. Учасники: Артур Пунте, Сєрґей Тімофєєв, Семьон Ханін, Жорж Уаллік та Владімір Свєтлов.

17:00 - 17:50 - Друга «Відеопоетична Лабораторія». Презентація та оговорення знятих в рамках проекту робіт. Куратори команд: режисери Олеся Моргунець-Ісаєнко, Оганнес Хачатрян та Сергій Жерехов. Визначення команди-переможця глядацьким голосуваням. 

18:00 - 19:00 - Церемонія нагородження. Показ кращих робіт 5-го міжнародного конкурсу відеопоезії CYCLOP. Визначення «Призу глядацьких симпатій».
Оголошення та нагородження переможців V конкурсу відеопоезії CYCLOP. 

20:00 - Мультимедійний проект «Рибакилим» (поезія + музика + відео). 
Учасники: Ірина Шувалова (поетична декламація), Артем Шестовський (кларнет, бас-кларнет), Юрко Єфремов (бас, дримба, електроніка), Ігор Цикура (відеоарт).



21-22 листопада 2015
V. Фестиваль відеопоезії CYCLOP, www.cyclop.in.ua
Вартість входу на події фестивалю: 50 грн.

Fedoriv Hub, вул. Велика Васильківська, 5 (5 поверх)
Кінотеатр «Кінопанорама», вул. Шота Руставелі, 1

Контактна адреса для питань та уточнень: info@cyclop.in.ua



Організатор фестивалю: NGO «Ukrainian Literary Center», www.litcentr.in.ua

Партнери фестивалю: Goethe-Institut Ukraine, Польський інститут у Києві, Valsts kultūrkapitāla fonds, FEDORIV Hub, Фундація Дарини Жолдак, Національний центр Олександра Довженка, ZEBRA Poetry Film Festival (Німеччина), Текст-група «Орбіта» (Латвія) , Журнал «ШО», Журнал «Личности», Книжки-картини KNIGLI, Видавництво «Комора», Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Letter To Fest», НМО «Magnum Opus» (Полтава) та інші.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar