19 Березня 2024, 13:14 | Реєстрація | Вхід
/ «Синдром акваріума»: Амеліна та Чупа у Франику - 7 Листопада 2015

«Синдром акваріума»: Амеліна та Чупа у Франику

Категорія: «Події»
Дата: 07 Листопада 2015 (Субота)
Час: 15:00
Місто: Івано-Франківськ
Місце: Книгарня Є
Адреса: вул. Незалежності, 31
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: tanay
Кількість переглядів: 1045


В суботу, 7 листопада, о 16:00 письменники Олексій Чупа та Вікторія Амеліна зустрінуться з читачами в Івано-Франківську. 

Автори презентують свої романи «Акваріум» та «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», що вийшли у серії сучасної української інтелектуальної прози «Вітражі» харківського видавництва «Віват». Місце зустрічі – Книгарня Є (вул. Незалежності, 31).



«Акваріум» Олексія Чупи розкриває природу диктатури і розповідає про жорстокий соціальний експеримент, усередині якого, саме того не знаючи, живе українське суспільство. Це спроба холоднокровно дослідити, як людина стає рабом чи диктатором і як народжуються й функціонують тоталітарні суспільства. Одного дня звичайний український хлопець випадково купує касету, на якій замість музики записана моторошна історія. Це сповідь колишнього науковця, соціопата і домашнього тирана, що відловлює людей і просто у київському передмісті створює з них примітивне суспільство, ставши над ними диктатором і Богом. Історія, що вмістилась у 90 хвилин касетного запису, водночас охоплює понад 20 років новітньої української історії – від розвалу СРСР до неназваної, але цілком очевидної революції. 

«Я холоднокровний експериментатор. Кожного зі своїх героїв я саджаю до в'язниці сюжету і спостерігаю за їх реакціями, як за мишами у лабіринті. Я не пишу, я досліджую, намагаючись дати відповідь на питання, які мене цікавлять», – говорить Олексій Чупа

Цьогоріч роман «Акваруім» був відзначений спеціальною премією від мережі книгарень «Буква» в рамках Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», а також увійшов у довгий список літературної премії Книга року ВВС-2015.


«Cиндром листопаду, або Homo Compatiens» Вікторії Амеліної розповідає історію цілого покоління від розвалу СРСР до Майдану на прикладі пересічного українця Кості, в якого є одна незвичайна здатність: переживати чужі події як свої власні, від дрібних буденних проблем до війн і революцій. І тут немає жодного моралізаторства, адже герой відкидає співпереживання, заглушає його веселощами, а то й перетворює на джерело заробітку. Словом, робить усе, аби залишитися в зоні комфорту, і забути про таких незручних українців, росіян та арабів, що мимоволі стають частиною його «я». Читач тим часом проживає разом з наратором епізоди аварії підводного човна, Чеченської війни, самоспалення тунісця і Арабську весну – аби врешті несподівано для самого себе прийти на український Майдан.

«Авторка вплітає українські події останніх років у контекст новітньої історії цілого світу. І йдеться не так про політичні паралелі (скажімо, Майдану київського і майдану Тахрір у Єгипті), як про те, що в сучасному глобалізованому світі немає і не може бути локальних конфліктів, локальних проблем, локальних воєн, локальних революцій...», – вважає письменник Юрій Іздрик.

Минулого року роман увійшов до рейтингу найкращих книжок року за версією видання «Літакцент», а також до списку Літературної премії Валерія Шевчука. Вперше «Cиндром листопаду» вийшов 2014 року у видавництві Discursus, і нинішнє перевидання роману видається напрочуд вчасним, адже війни, катастрофи, проблеми біженців – це не лише картинки в телевізорі, а тест на людяність, який ми змушені проходити знову і знову.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar