29 Березня 2024, 12:09 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація книжки Олі Гнатюк «Відвага і страх» - 30 Жовтня 2015

Презентація книжки Олі Гнатюк «Відвага і страх»

Категорія: «Події»
Дата: 30 Жовтня 2015 (П'ятниця)
Час: 17:00
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: YeBookstore
Кількість переглядів: 1381


30 жовтня у Книгарні «Є» відбудеться презентація книги Олі Гнатюк «Відвага і страх». Учасники презентації: 
  • Оля (Олександра) Гнатюк - польська дослідниця в галузі українознавства, перекладачка української літератури, співробітниця Інституту славістики Польської Академії Наук, професор НаУКМА; 
  • Леонід Фінберг - головний редактор видавництва «Дух і Літера»; 
  • Марта Боянівська – кандидат історичних наук, перекладачка книги. 

Про книгу «Відвага і страх»

Життя в окупованому Львові описано з перспективи особистої історії. Головну увагу зосереджено на поведінці людей, що постали перед загрозою смерті. Однак незвичність оповіді, що спирається на щоденники, спогади, листи і навіть протоколи допитів, полягає не тільки в цьому. Йдеться про долю людей і водночас долю польської, української та єврейської інтеліґенції, про складні стосунки між ними, про різні вияви солідарності та ворожості, в основі яких лежали відвага і страх. Читачеві запропоновано замислитися над тим, наскільки сучасні уявлення про Другу світову війну сформувалися під тиском національних наративів, що не залишали місця не тільки для інших наративів, а й для індивідуальних свідчень, якщо ті не вписувалися в панівний дискурс. Матриці національної історії стали тісними рамцями для історичних досліджень того періоду. Тож варто спробувати вийти поза ті межі. 

 
Оля (Олександра) Гнатюк - народилася у Варшаві. Здобула філологічну освіту у Варшавському університеті, з 2004 р. – доктор наук. 

У 2006–2010 рр. була радником із питань культури й науки посольства Польщі в Україні. Досліджує і популяризує українську культуру та літературу. 

Окрім книги «Відвага і страх», є авторкою книг «Між літературою і політикою. Есеї та інтермедії» (2012), «Бунт покоління» (у співавторстві з Боґумілою Бердиховською, 2004), «Прощання з імперією. Українські дискусії про ідентичність» (2003), «Українська барокова духовна пісня» (1994), упорядник і/або перекладач кільканадцяти перекладних книжок, які презентували українську літературу польському читачеві, зокрема: «Рибо-вино-кур. Антологія української літератури останніх двадцяти років» (1994), «Відьми, чорти та святі Гуцульщини. Міти і легенди» (1998), «Степова легенда. Антологія української малої прози (1890–1930 pp.)» (2000), «Пролог, не епілог…» Українська поезія у польських перекладах першої половини XX ст.» (2002) та багато ін. Зокрема, видала польською мовою збірки поезії Ігоря Калинця, Василя Голобородька, твори Миколи Рябчука, Юрія Андруховича та Наталії Яковенко. 


30 жовтня. Початок о 18:00. Вхід вільний. 
Адреса Книгарні «Є»: вул. Лисенка, 3 (метро «Золоті ворота»)


0 коментарів

Залишити коментар

avatar