24 Квітня 2024, 23:15 | Реєстрація | Вхід
/ Учасники «Станіславського феномену» в Києві - 4 Квітня 2015

Учасники «Станіславського феномену» в Києві

Категорія: «Події»
Дата: 04 Квітня 2015 (Субота)
Час: 19:00
Місто: Київ
Місце: Кнайп-клуб «Купідон»
Адреса: вул. Пушкінська, 1-3/5
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1432


4 квітня 18:00 у місті Києві відбудеться презентація альманаху єссеїв «Принагідні гості» першої в Україні літературної резиденції для молодих письменників «Станіславський феномен».

Учасники зустрічі: Олена Герасим'юк (Київ), Анжела Богаченко (Миколаїв-Київ), Ірина Роік (Кривий Ріг), Юлія Кручак (Житомир), Роман Повзик (Полтава).


До книжки ввійшли есеї гостей Першої в Україні резиденції для молодих україномовних письменників «Станіславський феномен». Тексти писалися під час перебування їхніх авторів у Івано-Франківську на покликаннях 2013-2014 рр., і позначені шармом міста та декором Західної України. Водночас, це просто якісні літературні твори, що подарують знайомство з новими іменами, які активно входять у сучасний літературний процес.

Протягом 2013-2014 року резиденція для молодих письменників "Станіславський феномен" прийняла дев’ять літераторів із різних міст України. 

Це були Олена Герасим’юк (Київ), Євген Мехеда (Миколаїв), Назарій Заноз (Теребовля), Роман Чихарівський (Теребовля), Ірина Роік (Кривий Ріг), Роман Повзик (Полтава), Анжела Богаченко (Миколаїв-Київ), Юля Кручак (Житомир) та Наталя Єрьоменко (Чернівці). Кожен із них мав нагоду пожити місяць в Івано-Франківську, познайомитися із місцевою культурною сценою та зосередитися на творчості. 

За підсумками їх перебування на резиденції у листопаді вийшов альманах "Принагідні гості", який зібрав есеї усіх учасників, написані у Франківську.

 

ОЛЕНА ГЕРАСИМ'ЮК 

(народилась у Києві 1991 р.) – поетка, есеїст.

Найяскравіше літературне відкриття 2013 р. Вона стала лауреаткою одразу кількох престижних письменницьких премій, також одною з двох перших резидентів «Станіславського феномена».

АНЖЕЛА БОГАЧЕНКО

Народилася у Донецьку, виросла в Миколаєві, а нині живе в Києві. Дівчина малює, пише, знімає відео-арт та відеопоезію. Робить дирижаблі, плавучі острови, збирає загублені речі то що. Закінчила миколаївський Економічний ліцей №2. Вчиться на сценариста кіно в КНУКіТ ім. І.К. Карпенка-Карого (майстерня Ірен Роздобудько). Повна вища освіта – МФ КНУКіМ (дизайнер навколишнього середовища). Працює копірайтером та є куратором "Поетичної пошти" від культурного проекту LITCENTR.

Учасник різних літературних, кіно і відеопоетичної фестивалів, таких, як: "Ватерлінія", фестиваль "Ольвія", «Батискаф», «Zebra»(м.Берлін), «CYCLOP» (призове 3-е місце у 2013 г. за роботу "А у Вас Дім Далеко Від Нас?" і 1 місце за відеопоезію на вірш С. Жадана "Звідки ти" у номінації "До слова"), літ. школа «Маруся», «Джаз Коктебель», «Волошинський вересень 2013\ 2014» (дипломант конкурсу відеопоезії з работою «Алый апрель» на поезію Д.Воденнікова), кінофестиваль ім. Арсенія та Андрія Тарковських, «Дні українського кіно в Іспанії»(м.Каталонія), фестиваль «Каштановий дім» - конкурс ім. Л. Киселева, «Новела по-українськи», учасник поетичних читань на «Книжковий Арсенал» 2014, фіналіст з прозою на "ШОРОХфест 2014", «ГогольFest 2014» (дизайнер проекту House of LEVEL's), фіналіст конкурсу ілюстрацій «В.Пєлєвін шукає художників» (ілюстрація для оформлення книги «Чапаєв і пустота» вид. ЕКСМО), участник «Літературної пригоди Дністровський каньйон 2014» та літ. резеденції "Станіславський феномен". Далі буде!

ЮЛІЯ КРУЧАК

Визнана найкращою серед ста сорока семи поетів, які подали свої заявки на конкурс «Молода республіка поетів» Львівського форуму видавців, Юлія ще малює, а також заснувала благодійно-мистецький фонд на підтримку онкохворої молоді «АрТерапія». Нині студентка ЖДУ ім. І. Франка.

Працювала вчителем української мови, літератури та образотворчого мистецтва. Лауреатка всеукраїнського конкурсу «Нові імена України» (2012), переможниця конкурсу «Молода республіка поетів» (2014). Учасниця багатьох фестивалів та мистецьких акцій.

ІРИНА РОІК

Уже 21 рік вважаю «сталеве серце» України – Кривий Ріг – своїм рідним містом, по духу і відчуттях. Тут здобуваю вищу освіту, працюю журналістом на місцевому телеканалі, сміливо поринаю у громадське та культурне життя, входжу до складу громадської організації «Об’єднання відповідальних громадян». Маю непогані творчі реалізації – дві самвидавні групові збірки з авторами з цілої України «22:39» та «32F», кілька статтей у місцевих газетах, репортер у криворізькому інтернет-арт-журналі «ЛітZeppelin», участь у літературних акціях: поетичному марафоні «Три покоління», літературно-мистецьких фестивалях «Руді тексти 2011» та «Руді тексти 2013», Весняна літературна школа 2014. 
У липні стала резиденткою «Станіславського феномену», завдяки чому змогла провести місяць у прекрасному Івано-Франківську, подорожувати Західної Україною, знайомитися з провідними діячами мистецтва і, перш за все, літератури: Тарасом Прохаськом, Юрієм Андруховичем, Юрком Андруховичем, Іваном ЦИпердюком. Резиденція розширила мої горизонти, дозволила мені розібратися в тому, ким я є, і зміцнила мою віру і впевненість у собі. І так, між іншим, виконала одну з найзаповітніших мрій – мати можливість подорожувати, не затримуючись надовго в одному місці. 

РОМАН ПОВЗИК

Коли я вирішував, де хочу народитися, то головними критеріями для мене були комфортність міста і можливість подорожувати ним пішки. Коли ж з’явилося питання про час народження, то мені захотілося жити на переломі чогось визначального. Тому я народився у Полтаві 1990-ого року на свято Івана Купала (через що ледве не отримав таке ім’я).

Наразі я досі тут живу і люблю це місто. Часом мені не вистачає гамору і чогось масштабнішого – тоді я беру квитки на потяг і рушаю кудись, де їх, цього гамору і метушні, набагато більше.

Навчався у місцевому технічному університеті на інженера-будівельника. Але вже після випуску зрозумів, що це зовсім не та діяльність, заради якої хочеться прокидатися вранці або працювати годинами.

Для мене такою діяльністю стала робота з медіа і копірайтинґ. Я співпрацюю з кількома аналітичними центрами і громадськими організаціями. 

Якщо брати творчість, то я переважно пишу вірші. В прозі час від часу пробую себе, але розумію, що мені ще рости і рости. Власних збірок чи книг не маю, подеколи потрапляю у колективні збірки чи журнали («Євромайдан: Хроніка в новелах», «Українська культура» тощо).

Я сповідую принципи Стівена Кінґа, тобто багато читаю і багато пишу. Оскільки я заробляю собі на життя текстами, то розумію, що читання і писання – це змога для мене рости професійно. Все, що не відноситься до цього – тільки відмовки, щоб не писати.

Виступав на «Літературній Країні Мрій», «Книжковому Арсеналі», «Йогансенфесті», «Форумі видавців у Львові». В цьому році увійшов у шорт-лист з 13 поетів у конкурсі «Молода Республіка Поетів» і став літнім резидентом «Станіславського феномену».

Перебування на резиденції вплинуло і продовжує впливати на моє життя. Воно дало мені змогу познайомитися з дивовижними і дивацькими людьми, відкрило Франківськ і показало, що письменники – це звичайні люди, тільки дисциплінованіші у своїй творчості.

А взагалі, за людину, яка пише, має говорити не біографія, а її тексти. Тому читайте далі.


4 квітня. Початок о 18:00. Вхід: вільний.
Київ, Кнайп-клуб «Купідон», вул. Пушкінська, 1-3/5


0 коментарів

Залишити коментар

avatar