18 Квітня 2024, 10:03 | Реєстрація | Вхід
/ Альманах резиденції "Станіславський феномен" - 25 Січня 2015

Альманах резиденції "Станіславський феномен"

Категорія: «Події»
Дата: 25 Січня 2015 (Неділя)
Час: 16:00
Вартість: вхід вільний
Місто: Миколаїв
Місце: Центральна бібліотека ім.М.Л. Кропивницького
Адреса: вул. Потьомкінська, 143 а
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: ambient_child27
Кількість переглядів: 1802



25 січня о 15:00 у місті Миколаєві резидентка осіннього «Станіславського феномену» Анжела Богаченко та резидент літнього покликання Євген Мехеда презентуватимуть альманах під назвою «Принагідні гості»



До книжки ввійшли есеї гостей Першої в Україні резиденції для молодих україномовних письменників «Станіславський феномен». Тексти писалися під час перебування їхніх авторів у Івано-Франківську на покликаннях 2013-2014 рр., і позначені шармом міста та декором Західної України. Водночас, це просто якісні літературні твори, що подарують знайомство з новими іменами, які активно входять у сучасний літературний процес.

Протягом 2013-2014 року резиденція для молодих письменників "Станіславський феномен" прийняла дев’ять літераторів із різних міст України. Це були Олена Герасим’юк (Київ), Євген Мехеда (Миколаїв), Назарій Заноз (Теребовля), Роман Чихарівський (Теребовля), Ірина Роік (Кривий Ріг), Роман Повзик (Полтава), Анжела Богаченко (Миколаїв-Київ), Юля Кручак (Житомир) та Наталя Єрьоменко (Чернівці). Кожен із них мав нагоду пожити місяць в Івано-Франківську, познайомитися із місцевою культурною сценою та зосередитися на творчості. 

За підсумками їх перебування на резиденції у листопаді вийшов альманах "Принагідні гості", який зібрав есеї усіх учасників, написані у Франківську.


Анжела БОГАЧЕНКО

Народилася у Донецьку, виросла в Миколаєві, а нині живе в Києві. Дівчина малює, пише, знімає відео-арт та відеопоезію. Робить дирижаблі, плавучі острови, збирає загублені речі то що. Закінчила миколаївський Економічний ліцей №2. Вчиться на сценариста кіно в КНУКіТ ім. І.К. Карпенка-Карого (майстерня Ірен Роздобудько). Повна вища освіта – МФ КНУКіМ (дизайнер навколишнього середовища).
Працює копірайтером та є куратором "Поетичної пошти" від культурного проекту LITCENTR.

Учасник різних літературних, кіно і відеопоетичної фестивалів, таких, як: "Ватерлінія", фестиваль "Ольвія", «Батискаф», «Zebra»(м.Берлін), «CYCLOP» (призове 3-е місце у 2013 г. за роботу "А у Вас Дім Далеко Від Нас?" і 1 місце за відеопоезію на вірш С. Жадана "Звідки ти" у номінації "До слова"), літ. школа «Маруся», «Джаз Коктебель», «Волошинський вересень 2013\ 2014» (дипломант конкурсу відеопоезії з работою «Алый апрель» на поезію Д.Воденнікова), кінофестиваль ім. Арсенія та Андрія Тарковських, «Дні українського кіно в Іспанії»(м.Каталонія), фестиваль «Каштановий дім» - конкурс ім. Л. Киселева, «Новела по-українськи», учасник поетичних читань на «Книжковий Арсенал» 2014, фіналіст з прозою на "ШОРОХфест 2014", «ГогольFest 2014» (дизайнер проекту House of LEVEL's), фіналіст конкурсу ілюстрацій «В.Пєлєвін шукає художників» (ілюстрація для оформлення книги «Чапаєв і пустота» вид. ЕКСМО), участник «Літературної пригоди Дністровський каньйон 2014» та літ. резеденції "Станіславський феномен". Далі буде!


Євген МЕХЕДА 

Народився дев’ятого грудня 1994 року у місті Миколаїв, де і живу. Все життя змалечку займаюсь тим чи іншим спортом. Стрибками у висоту напівпрофесійно і найдовше. З цієї дисципліни є кандидатом у майстри спорту. Маю фантазію стати у якийсь момент тренером і допомагати людям виглядати краще. Мій батько - заслужений журналіст України, а мати - викладач в інституті філології, тому писати я так чи інакше мусив. Почав це діло років у дванадцять з казок. Вперше видали у журналі «Дніпро» у 2011 році. З тих пір посильно беру участь у літературному процесі, але більше як гість, ніж як постійний мешканець. Навчався у Сполучений Штатах, але вирішив повернутись і продовжити навчання у ЧДУ ім. Петра Могили і життя в Україні. Як знак того, що прийняв правильне рішення, тільки-но здав всю академрізницю (до слова, без трійок), мені зателефонували і сказали, що я став резидентом «Станіславського феномену». Це був прекрасний місяць. Я згадую його і досі, коли намагаюсь заснути і мені треба викликати у думках щось хороше. Чудові люди, цінні досвіди…літо і подорожі. Це одна з тих ініціатив, за які пишаєшся своєю країною. Резиденція частково втілила одну з моїх мрій – письменницьку і я надзвичайно вдячний за це. І ці дарунки не закінчуються з відбуттям з вокзалу Івано-Франківська, бо люди, яких ти полюбив, залишаються з тобою, залишаються у твоїх колах і ти залишаєшся у їхніх. І це по-справжньому важливо. Це один з тих досвідів, що мають визначну вагу. Це один з тих досвідів, за які хочеться дякувати ще і ще.

Про проект «Станіславський феномен»

Станісла́вський фено́мен (іноді — Станіславівський феномен, Івано-Франківський феномен) — феномен наявності у місті Івано-Франківську (до 1939 р. — Станіславів, у 1939–1962 рр. — Станіслав) групи письменників та художників, у творчості яких найрафінованіше були інстальовані цінності знакового списку українського постмодерного дискурсу.

Відомі представники Станіславівського феномену: Юрій Андрухович, Володимир Єшкілєв, Юрій Іздрик, Тарас Прохасько, Галина Петросаняк, Марія Микицей, Ярослав Довган та інші. Сайт Резиденції «Станіславський феномен» 


Подія Вконтакті: http://vk.com/event85162780


0 коментарів

Залишити коментар

avatar