28 Березня 2024, 11:58 | Реєстрація | Вхід
/ 23 травня: зустріч із організаторами Резиденції для молодих україномовних письменників «Станіславський феномен» - 16 Травня 2013

23 травня: зустріч із організаторами Резиденції для молодих україномовних письменників «Станіславський феномен»

Категорія: «Події»
Дата: 16 Травня 2013 (Четвер)
Час: 16:46
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 2329


23 травня о 15:00 у "Києво-Могилянській академії" в Бібліотеці Антоновичів відбудеться зустріч із організаторами Першої в Україні Резиденції для молодих україномовних письменників «Станіславський феномен».

Учасники зустрічі:
- Тарас Прохасько
- Віталій Чупак 
- Василь Карп'юк

Стати першим літературним резидентом в Україні - таку унікальну нагоду надають літературна аґенція «Discursus» та рок-вар'яте «КораЛЛі», оголошуючи конкурс на участь в Резиденції для молодих україномовних письменників «Станіславський феномен».Тож перший резидент чи резидентка з 1 липня впродовж місяця мешкатиме в місті Івано-Франківську в хостелі «Феномен» із забезпеченням харчування в місцевих арт-кафе. Тобто це буде життя справжнього вільного письменника чи письменниці: спілкування з цікавимилюдьми - мандрівниками, музикантами, поетами і прозаїками, яких життя закидає до міста іхостела, участь у різних мистецьких експедиціях в карпатські села, (зокрема вік-енд в столиці сирних коників Брустурах), а також чотири неформальні зустрічі з письменниками Юрієм Андруховичем, Тарасом Прохаськом, Володимиром Єшкілєвим та Галиною Петросаняк.

Жодних особливих зобов'язань до організаторів, окрім писання за підсумками кожного тижня есе, які оперативно публікуватимуться на шпальтах друкованих та електронних ЗМІ(газета «Галицький кореспондент», інтернет-портал «Zaxid.net» та сайті Літклубу «Маруся»;оприлюднення підсумкового есе планується на інтернет-порталі «Українська правда. Життя»). Потім ці тексти увійдуть до альманаху, який буде видано за підсумками року.

Також потрібно буде періодично спілкуватися з місцевими журналістами для висвітленняподій навколо Резиденції. Тобто невелика і приємна віддача за нагоду на місяць присвятити себе некерованій стихіїнатхнення для написання власних текстів, як це було з Юрієм Андруховичем. Юрій згадує,що саме завдяки аналогічному трьохмісячному перебуванню на німецькій віллі ним була написана «Московіада».

Тарас Прохасько каже, що заснування такої резиденції у Івано-Франківську - це реалізація його давньої мрії. І це правда, бо кому, як не «мандрівномуфілософу» знати, що таке творча свобода, хай і впродовж місяця, яку власне і дарує «Станіславський феномен». Також Тарас додає, що в принципі своєю акцією вони жодного велосипеда не відкривали: у Європі така практика існує вже десятиліттями, тож її втілення просто висіло в повітрі. От тільки шкода, що на неї не зреагував жоден представник бізнесових, політичних чи державних кіл, аж поки за її реалізацію не взялися саміписьменники...

Заявки на участь приймаються до 15 червня, першого щасливчика - резидента (резидентку), вік якого (якої) має вкладатися у рамки від 18 до 30 років, визначатиме оргкомітет у складі Тараса Прохаська, Віталія Чупака та Василя Карп'юка, які будуть гостями Бібліотеки Антоновичів 23 травня о 15.00.



В соцмережах
Discursus: https://www.facebook.com/LiteraturnaAgenciaDiscursus?ref=ts&fref=ts
КОРАЛЛІ: https://www.facebook.com/koralli.band

На інф-порталах
http://zbruc.eu/node/4711
http://litakcent.com/2013/03/20/rezydencija-dlja-molodyh-avtoriv-stanislavskyj-fenomen/
http://firtka.if.ua/?action=show&id=33656
http://bukvoid.com.ua/events/culture/2013/03/20/085346.html
http://news.join.ua/read/23/49/05/09/
http://www.radiosvoboda.org/content/article/24938730.html


0 коментарів

Залишити коментар

avatar