19 Березня 2024, 09:47 | Реєстрація | Вхід
/ 17-18 травня: авторський курс Любка Дереша «Культурологія змінених станів свідомості» - 30 Квітня 2014

17-18 травня: авторський курс Любка Дереша «Культурологія змінених станів свідомості»

Категорія: «Події»
Дата: 30 Квітня 2014 (Середа)
Час: 14:31
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1158


17-18 травня в Києві відомий український письменник Любко Дереш проведе авторський курс «Культурологія змінених станів свідомості». Автор курсу повноцінно й осмислено розкриє тему візіонерства в культурі та мистецтві, розкаже про специфіку метафізичного досвіду, притаманного різним епохам та культурам. Реєстрація слухачів триває до 15 травня включно. 

Програма курсу складається з 6 годин лекцій, дискусій та практичних занять. Любко Дереш пропонує єдину методологію, що розкриває тему візіонерства в культурі та мистецтві. 

«Тема візіонерства, містичного пошуку, відкриття метафізичної реальності займає вагоме місце в скарбниці світової культури. Однак на сьогодні широкий та різноманітний матеріал — а це твори літератури, музики, живопису, архітектури і т.д., від Апулея і дзенського живопису до Фаулза і російських рок-бардів — так і не був упорядкований, позаяк в рамках сучасної культурології бракує цілісного розуміння змінених станів свідомості як невід’ємної частини людського досвіду. Ми беремо на себе сміливість запропонувати єдину методологію, що дозволить повноцінно й осмислено охопити цей зріз над-особистісних переживань, зафіксованих у відомих творах мистецтва, й доступно представити специфіку метафізичного досвіду, притаманного різним епохам та культурам, картографуючи людську свідомість, віднаходячи, врешті, на цій карті й себе», - розповідає Дереш. 

На думку Любка Дереша, «вивчення змінених станів свідомості та візіонерських мотивів у мистецтві особливо актуальне зараз, в часи глибокої цивілізаційної кризи, коли пошуки нових сенсів для людства починають важити більше, аніж віднайдення шляхів вирішення економічних чи політичних конфліктів, позаяк саме в сенсах відкриваються нові горизонти для розвитку сучасної цивілізації, а значить, і перспектива для усіх нас».


План курсу:

1. Введення в тему дослідження свідомості. Картографія змінених станів свідомості. Змінені стани свідомості як «граматика» універсальної мови людства. 
2. Створення мови змінених станів свідомості. Архетипи — «лексикон» мови змінених станів свідомості. Ключові модальності та архетипи в дослідженні культурного матеріалу. 
3. Коротка розвідка в культурологію змінених станів свідомості. Гностицизм, алхімія і кабалістична традиція в європейській культурі. Феноменологія «чистого досвіду» в культурах країн Азії та Латинської Америки. Волюнтаристський проект в історії людства. 
4. Тексти одкровення в часи традиції і одкровення тексту в епоху пост-модерну. Світ на перехресті культур — що далі? Перспективи інтеграції змінених станів свідомості в сучасну культуру.

Як взяти участь? 

Щоб стати учасником курсу, потрібно заповнити реєстраційну АНКЕТУ: http://goo.gl/AzqTu5 Прийом заявок триває до 15 травня включно. Кількість місць обмежена. Кожен учасник сплачує організаційний внесок у розмірі 200 грн (у вартість входить навчання, кава-брейки, роздаткові матеріали, список літератури для подальшого читання тощо). 


Дати і місце проведення: 17-18 травня (з 12:00 до 16:00), 
Культурний центр видавництва «Смолоскип» (вул. Межигірська, 21)
Контактна особа: Ольга Гончар (093-339-76-46, litosvita.org @ gmail.com) 

Організатор: Центр літературної освіти
Партнер: Смолоскип
Книгарні-партнери: Читайка, Чулан, Книгарня Є, Кнайп-клуб "Купідон"
Інформаційні партнери: ART Ukraine, LB.ua, Платформа, Korydor, Лови Момент, Буквоїд, Друг читача, Читомо, ЛітАкцент, Літературний портал «LITFEST», Арт-Вертеп, Українська культура, Майстер Клас, Лавка Бабуїн



0 коментарів

Залишити коментар

avatar