29 Березня 2024, 15:03 | Реєстрація | Вхід
/ Сучасну українську літературу в Латвії представили поети Ярослав Мінкін та Олена Заславська. - 15 Грудня 2011

Сучасну українську літературу в Латвії представили поети Ярослав Мінкін та Олена Заславська.

Категорія: «Новини»
Дата: 15 Грудня 2011 (Четвер)
Час: 14:57
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1116



Темпераментність і яскравість виступів вивели авторів Літературного угруповання «СТАН» у фінал змагання, де вони помірялися поетичною майстерністю з Mikelis і Jevenijs Mesmers.

Важливо відзначити, що поїздка українських авторів стала можливою завдяки підтримці European Cultural Foundation (Амстердам, Голландія).

Літературна першість на Dzejas Slams в Ризі і грошовий приз дісталися поетові з Луганська Ярославу Мінкіну. Серед його попередніх досягнень - перемога на Великому Київському Слем (Київ, 2008), де він обійшов у поетичній майстерності Павла Коробчука (Київ) та Андрія Ходановіча (Мінськ), а так само першість на Конкретному Донбаському Слемі (Донецьк, 2008).

«У Латвії слем-рух тільки формується. Перший слем у Ризі пройшов на початку 2011 року, проте нам, українським авторам, є чому повчитися. Так, ми більше темпераментні - це відчувається в подачі тексту, його займистості. Проте українському слему сильно не вистачає латвійської вдумливості, розміреності та витонченості. Слем в Україні - це емоція, шквал, неконтрольована стихія. Втім, у двохтисячних саме він вивів сучасну поезію з запилених літературно-музичних віталень і університетських гуртків на велику сцену, породив інтерес широких верств молоді до нової української літератури », - виголосив у своїй заключній промові переможець турніру Ярослав Мінкін.

Vineta Kalnina, менеджер ArtCenter «Totaldobze» так само прокоментувала перемогу українських авторів: «Оскільки слем-культура прийшла до нас з країн Західної Європи, латвійська публіка з нетерпінням чекала виступів українців, як певної альтернативної хвилі. І чекала не дарма. З першого ж раунду стало зрозуміло, що Ярослав Мінкін та Олена Заславська - сильні супротивники, з якими доведеться битися кращим авторам турніру. Рівень українських авторів відразу відзначило і професійне журі турніру. Своїми виступами, відчуттям сцени, перформативністю Ярослав і Олена серйозно сколихнули тиху атмосферу латвійського слему. Сподіваюся, наші автори винесли для себе урок і вже в наступному слем-турнірі ми зможемо побачити перші результати ».

Джерело: Буквоїд


0 коментарів

Залишити коментар

avatar