19 Квітня 2024, 08:36 | Реєстрація | Вхід
/ «МАРУСЯ» провела другу літературну школу (ФОТО) - 9 Серпня 2011

«МАРУСЯ» провела другу літературну школу (ФОТО)

Категорія: «Події»
Дата: 09 Серпня 2011 (Вівторок)
Час: 11:02
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1836


1-6 серпня в мальовничому карпатському селі Колочава неподалік озера Синевир відбулась Друга літня літературна школа, організована літклубом «МАРУСЯ».

Оргкомітет літшколи отримав  129 заявок з різних куточків України, тому довелось відбирати 25 найкращих, звертаючи неабияку увагу на мотивацію кожного учасника. А мотивація у кожного була різна - від висловлювання «дуже хочу» до більш обґрунтованого пояснення того, що ж літшкола може змінити в житті та світогляді кожного зокрема. І таки ті, хто отримав щасливий квиток на літшколу, змогли взяти те, що хотіли (і навіть більше) від лекцій, тренінгів та дискусій.

Програма другої літшколи була надзвичайно насиченою - лекції, тренінги, дискусії, що доповнювались жвавими обговореннями у вузьких колах.  Учасники зазначили, що всі події відбувалися плавно - сніданок переходив у лекцію Стронговського, лекція Стронговського - в тренінг Антона Санченка і т.д. Послухати творчість учасників та лекторів можна було на літературних вечорах, які затягувались мало не до півночі. Суттєво програму розбавляв культурний елемент - екскурсії Колочавою, найбільшим селом Закарпатської Верховини, яке славиться найбільшою кількістю своїх музеїв. Ініціатором таких екскурсій став письменник та журналіст, а заодно і лектор літшколи,Олександр Гаврош, який розповів досить багато цікавих історій про це село. Також літшколярі  мали нагоду потрапити до найбільшого озера Карпат - Синевир.

Лекторами на літшколі були майстри своєї справи, професіонали з багаторічним досвідом - Ілля Стронговський, Завен Баблоян, Антон Санченко,Олександр Гаврош, Богдана Матіяш, Грицько Семенчук, Олександр Ірванець. Кожен з лекторів намагався розповісти все в деталях, показати світ літератури таким, яким він є, а не таким, яким він здається, а також про свій внесок в літературний процес: Завен Баблоян повідав про особливості функціонування книжкового ринку в Україні, про те, як співпрацювати з видавцями з метою видання своєї книжки, а також про особливості електронного книговидання, яке зараз набирає обертів; Антон Санченко доповнив Завена, показавши свою книжку «Нариси бурси», яка з електронної перетворилась на паперову; Стронговський організував дискусію з приводу того, чого не вистачає в сучасній українській літературі, розповів про те, навіщо письменнику блог і що туди писати; Грицько Семенчук розкрив майже всі карти щодо організації літературних фестивалів в Україні і поділився своїм досвідом організації міжнародного літературного фестивалю в рамках Форуму видавців у Львові; Богдана Матіяш дала багато корисних порад для написання гарної літературної критики; Олександр Гаврош дав настанови молодим авторам, як стати відомим і як зацікавити пресу; Олександр Ірванець зацікавив учасників своєю розповіддю про міжнародні гранти тощо.



Обличчя літшколи - учасники, лектори, організатори


Міст через річку Тереблю


Під час лекцій 

Антон Санченко


Богдана Матіяш


Стронговський


Грицько Семенчук


Олександр Ірванець

Олександр Гаврош 

Завен Баблоян та його підопічні

Літератори на Синевирі



І лектори, і учасники, і організатори отримали неймовірний досвід та велику кількість вражень від літшколи. Ось декілька з них.

Ілля Стронговський, поет, дизайнер, перекладач, літературний менеджер: 
«Як лектору літшкола показала мені, наскільки добре і світло складається у нас з молоддю - активні, осяйні, радісні люди, що вирують ідеями, ладні сперечатися і дискутувати, брати одне від одного найкраще, ділитися виплеканим і отримувати від того справжнє задоволення. Це по-справжньому змушує вірити у власні сили і надихає. Маю сподівання, що та маса ідей, які оформилися в спілкуванні між лекторами й учасниками, не загубиться, а буде доведена до реалізації, і оце буде справжнім показником ефективності літшколи як форми освіти, зокрема і культурної».

Антон Санченко, письменник, публіцист: 
«Дуже вражений молодими учасниками цього збіговиська, оскільки непогано пам´ятаю, що сам не мав і краплі тих цілеспрямованості, наполегливості та позитивності, притаманної сучасним молодим авторам. І бажання розмовляти про речі, які я за інерцією вважав нецікавими молоді. Можливо, коли це покоління стануть цікавити не тільки вірші, суспільство буде приємно здивоване тим, що воно теж може бути позитивним і творчим, а не депресивним і конфліктним, як зараз. Місце проведення обрано теж ідеально. Відкрив для себе Верховину і Закарпаття, які раніше були для мене лише екзотичними локаціями з книг сучасних (і класичних) українських авторів. Та ще й такими смачними і різноманітними обідами жоден київський фастфуд похвалитися не може. А ще якщо пригадати теми інтелектуальних бесід за тими обідами...»

Олександр Ірванець, письменник, сценарист (найбільш дотепне враження у поетичних рядках):

Як хробаки в швейцарськім сирі,
Були студійці гарні й щирі
На літній школі в Синевирі.

Томаш Деяк, Ужгород: «Літшкола була світлою плямою на дощовому літі. Лектори були цікавими і неординарними, а живе спілкування з ними поза лекціями було надзвичайним. Учасники теж дуже потішили. Повернувся з наснагою і бажанням використати отримані знання у першій збірці, а також величезним списком літератури до прочитання і контакт-листом».

Анна Саніна, Київ
: «Я надзвичайно захоплююся категоріями часу і простору. Мені завжди цікаво споглядати, як фізика перетворюється на метафізику завдяки подіям, як часові межі розширюються під штурмом поглядів, слів завдяки осягненню присутності тут і тепер. Саме це відбулося на ІІ Літній літшколі у Колочаві. Неповних шість днів, що у буденності промайнули б сіруватою хмаркою, розгорнулися там принаймні у місяць. Відкритість учасників та організаторів, кмітливість лекторів, доброзичливість оточення та погоди - усе це зробило перебування у школі насиченим та натхненним. Російськомовна у повсякденному житті, я занурилася в бурхливе джерело української мови та закохалася. Тепер вона відчувається в мені наче прозора ріка, на дні котрої видно обтесані камінчики смислів. Думаю, я ще багато чого скажу і напишу саме українською. А поки хотілося б додати короткі словесні портрети лекторів, якими вони мені видалися та відчулися. Отже:

Завен Баблоян - кайфовий чувак, з яким легко сміятися та говорити про явне та неявне; Олександр Гаврош - таємничий (не)знайомець, цінитель м´яких та твердих порід та форм; Олександр Ірванець - одинокий шукач, що святкує життя у всіх його проявах; Богдана Матіяш - тонка, мов промінь вранішнього сонця, така ж сильна; Антон Санченко - неосяжний у своєму внутрішньому морі куритель думок; Стронговський - людина-кіт породи сфінкс з математичним мозком, дуже добрий».

Віталій Нагорний, Вінниця
: «У ІІ літературній школі я, перш за все, познайомився з прекрасними людьми, у яких надзвичайно багатий внутрішній світ. Також я отримав можливість відвідати семінари відомих українських письменників і поспілкуватися з ними в більш неформальних умовах, про що поза школою я не міг би навіть і мріяти. В ході розмов з лекторами та учасниками я знайшов для себе відповіді на важливі для мене питання, що стосуються поезії, моїх текстів та взагалі місця творчості в житті. Загалом участь у літературній школі виявилась неоціненним досвідом, про який я завжди пам´ятатиму».


Олена Клюшник, Рівненська обл.
: «Літературна школа - це хороший старт для кожного з нас. Ви не уявляєте, як це приємно шість днів поспіль, з перервою хіба що на кількагодинний сон, знаходитись поряд з людьми, які розуміють тебе, розділяють твоє захоплення, співвідчувають разом з тобою! Всю гаму емоцій не описати кількома реченнями, адже враження від літшколи - незабутні, а отримані знання - надзвичайно корисні. Дуже радісно з того, що в нас є такі якісні проекти, які об´єднують творчу молодь». 


Сусанна Барабанова, Львів
: «Що мені дала літшкола?  - Чіткіше бачення літературних і книговидавничих процесів в Україні, однодумців і просто дуже цікаві знайомства, безліч цікавих ідей, натхнення, бажання діяти, на подібних заходах стереотипи завжди лопають, як мильні бульбашки, що дуже тішить, ще сяку-таку критику на мої твори, мені того бракувало».


Ольга Гончар, один з організаторів
«Друга Літшкола виконала своє призначення: учасники та лектори зарядилися натхненням, ідеями, знаннями і тепер мають неабиякий творчий заряд. Випускники школи отримали безцінні знання, розумно використовуючи які, вони неодмінно стануть відомими письменниками. Від себе як організатора скажу, що ми, "Маруся", ростемо і будемо рости. Друга літшкола пройшла на вищому рівні, ніж торік, а наступна буде ще кращою. Уже є побажання, щоб зробити весняну, зимову, осінню. Ну то вже як вийде, звичайно. Але, як кажуть, геніальності немає меж, тому ми і наші учасники будемо розвиватися й далі».


Дмитро Стретович, голова оргкомітету літшколи
: «Дуже порадували учасники літшколи. Помітно, що молоде покоління має конкретні цілі в літературі, знає, чого хоче. Так само радий, що лектори підійшли серйозно до літшколи, і кожен з них передав максимум знань і досвіду. В результаті ми отримали 25 задоволених учасників, які їдуть додому із баченням і розумінням того, як їм далі діяти в сучасному літпроцесі. Окрім того, наш проект продовжує діяти, оскільки триває робота над альманахом літшколи. Хочемо встигнути його видати до Форуму видавців у Львові. А потім будуть презентаційні тури, просування наших авторів. Нам важливо і надалі підтримувати учасників літшколи, так би мовити, довести їх у великий світ літератури».

 

Лектори 

Як бачимо, літературна школа цього року була проведена на кращому рівні, і все завдяки спільній праці організаторів, учасників, лекторів, а також завдяки підтримці спонсорів та інформаційних партнерів. Всім велика подяка.

Фото: Андрій Бомчик, Оксамитка Блажевська

Джерело: літературний клуб Маруся



4 коментарів

avatar
Интересно было прочесть отзывы Анны Саниной, которая точно не я) Полная тезка, ага.
avatar
Ухты! А я думала, что это ты съездила smile
avatar
Прикинь, как я сама удивилась) Неповних шість днів, що у буденності промайнули б сіруватою хмаркою.... - Не, эт точно не я)
avatar
я тоже хочу)))

Залишити коментар

avatar