19 Квітня 2024, 17:31 | Реєстрація | Вхід
/ На Буковелі пройшла IV Літня літературна школа - 13 Серпня 2013

На Буковелі пройшла IV Літня літературна школа

Категорія: «Події»
Дата: 13 Серпня 2013 (Вівторок)
Час: 15:23
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1805



5-10 серпня на Буковелі уже вчетверте «Центр літературної освіти» провів Літню літературну школу. На школі відомі досвідчені українські письменники і видавці ділилися досвідом та знаннями з молодими авторами. 


Лекторами проекту стали письменники Тарас Прохасько, Любко Дереш, Богдана Матіяш, видавці Завен Баблоян і Ростислав Семків, телеведучий Юрій Макаров та менеджер культурних проектів Ірина Вікирчак. Також своїм досвідом поділилася польська письменниця Анета Камінська


Учасники проекту прослухали 16 лекцій на теми особливостей книжкового ринку, культурного менеджменту, впливу новітніх технологій на мистецтво, новаторства в традиційній культурі. Окремий блок стосувався складних питань творчого самовизначення письменника, проблеми внутрішнього цензору, про що можна і не можна писати, і як писати взагалі. 


Практичну частину склали різноманітні рольові ігри та творчі завдання. Одне з них полягало в створенні книжкових проектів: кожна група розробила власні видавничі продукти – від концепції до методів просування. Як зазначив лектор Літшколи та директор видавництва «Смолоскип» Ростислав Семків, учасники розробили книги, які можуть бути втіленні в життя: 


«Наскільки цікаві видавничі проекти, наскільки в учасників маркетингове мислення. Здивований, що люди чітко мислять. Обізнані в напрямках процедури видання книги. З усіма проектами можна йти у видавництва, тільки треба вибирати видавництво відносно типу проекту, так що в цьому сенсі Літшкола виправдовує своє існування», – вважає Семків. 


Окрім навчання на Літшколі, учасники мали змогу презентувати свою творчість та почути відгуки про неї, як і від колег-учасників, так і від професіоналів своєї справи. Кожного вечора, який зазвичай переростав у ніч, відбувалися літературні читання. 


Всього на Літшколу подали анкети 129 осіб. Оргкомітет відібрав 33 учасників з 20 областей України. За словами лектора і видавця Завена Баблояна, така географічна різноманітність є важливою для літератури. 

«Потішило, що учасники приїхали з різних областей і регіонів України, це дійсно важливо, і ми бачимо, що нашу країну об'єднує не тільки гривня, але й літературні школи. Маю також зазначити відчутний відсоток вже зрілих, достатньо дорослих людей, - не стільки за паспортним віком, скільки за життєвим досвідом, розвитком особистості. Відповідно, лекції іноді перетворювалися скоріше на бесіди – і це було дійсно доречно», – підкреслив Баблоян.


Наступна Літня літературна школа традиційно відбудеться в Карпатах у серпні 2014 року. Організатори закликають молодих авторів, які не пройшли конкурсний відбір, подаватися наступного разу.  






0 коментарів

Залишити коментар

avatar