27 Квітня 2024, 17:50 | Реєстрація | Вхід

Проєкт «До друку!» представив 20 видавничих осередків України

Дода_ла: pole_55 08 Вересня 2023 о 13:19 | Категорія: «Новини» | Перегляди: 2976
Матеріал підготува_ла: Читомо | Зображення: Читомо


До друку! Знакові видавничі осередки України —  це проєкт спрямований на вивчення знакових видавничих осередків, які працювали на території України з початку зародження книговидавництва й до доби незалежності. Проєкт реалізується культурно-видавничим медіа «Читомо» за підтримки Українського культурного фонду.

Лонгріди-дослідження розкриють історію і контент видавничих осередків від XVI століття і до доби незалежності, з різних регіонів України і також в екзилі. Це фантастичні сюжети про освічених і харизматичних державників Єлисея Плетенецького, Лазаря Барановича,  Василя-Костянтина Острозького, які започатковують сильні видавничі осередки, що стають помітними у Європі й друкують українцям книжки не одне століття. Це феномени мандрівних друкарень і видавничого сплеску у таборах ДіПі, це історії ентузіастів, які збудували медіаімперію на Галичині чи відкривали книгарню у центрі Нью-Йорку, чи передавали в радянську Україну підпільний самвидав.


«До друку!» є логічним продовженням проєктів «Екземпляри ХХ», який став кроком до повернення дискусії щодо літературно-мистецької періодики ХХ століття. 

«Цим проєктом ми зображуємо якою є українське книговидання, і ширше історія української культури, без імперських російських міфів. Нам важливо спростувати  багаторічні пропагандистські наративи про спільну історію друку «трьох братніх народів», і показати формування світогляду українських читачів у багатоконфесійному, мультикультурному середовищі, за міжнародної співпраці. Історія української книги почалась багато років тому і мандрівка цією історією варта вашої уваги», — розповіла кураторка проєкту, головна редакторка Читомо Оксана Хмельовська.

У фокусі дослідження кураторський підхід, згідно з яким обрали знакові, найяскравіші осередки, що впливали на культурний процес свого часу й задавали стандарти й тренди. Серед принципів відбору: експериментальність, якість контенту, значення для культурного середовища. 

«Книговидавничі осередки, які ми відібрали, є основами того, як мислять і творять сучасні книговидавці: від шрифтових і до ідейних рішень. І тут те, як ми творимо є також відповіддю на питання ким ми є, у чому наша унікальність. Ми хочемо повернути для ширшої авдиторії бренди видавничих осередків, які діяли на території України, адже це також відповідь на суспільний запит про те як сформувалась українська культура», — зазначив редактор проєкту, випусковий редактор Читомо, Олександр Мимрук.

Партнерами проєкту стали: Музей книги і друкарства України, Державний історико-культурний заповідник Острога, Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка, Українська академія друкарства у Львові.

На сайті «Читомо» будуть доступні 20 науково-популярних досліджень і 10 відеороликів про найважливіші видавничі осередки України:  https://chytomo.com/special_project/do-druku/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar