28 Березня 2024, 12:57 | Реєстрація | Вхід

«Це диво, що в літературі може бути стільки любові й тепла»

Дода_ла: pole_55 21 Вересня 2021 о 15:23 | Категорія: «Спецпроекти» | Перегляди: 5532
Матеріал підготува_ла: Карпатська Літературна Резиденція | Зображення: Віталій Фідик


Письменники Карпатської літературної резиденції – 2021 про свій досвід перебування у резиденції

16 вересня закінчився перший заїзд Карпатської літературної резиденції 2021 у Славську за участі вісьмох письменників та авторів-початківців. Заїзд тривав два тижні, і за цей час резиденти встигли зустрітися у Народному домі Славська із місцевими поціновувачами літератури, провести із гостями резиденції літературний вечір, прочитати літосвітній лекторій (усі лекції, інтерв’ю та відеоролики з КЛР можна переглянути на ютюб-каналі КЛР), записати низку інтерв’ю, почати зйомку буктрейлерів до своїх майбутніх книжок, ба навіть відправити листівки із КЛР своїм друзям. Попри заплановану формальну складову резиденції, неформальна складова виявилась не менш насиченою і вагомою. Про це (і не лише про це) – у відгуках наших резидентів. 

Фото © Віталій Фідик

Левкова Анастасія, письменниця, редакторка, менеджерка літературних проєктів: 
«Якщо я скажу, що на КЛР дивовижні краєвиди, зручні побутові умови для письма, багате розмаїте промо тебе як авторки, цікавезна освітня програма (лекторій), чудові умови для спілкування з іншими учасниками, то це все одно не передасть того, якою класною є ця резиденція. Це можна лише відчути, поїхавши на неї».

Майборода Лариса, журналістка, письменниця: 
«КЛР відповідає сміливим сподіванням і навіть більше – перевершує їх. Це місце перевертає всі звичні речі з ніг на голову, а потім обережно ставить їх на те ж місце, але вже під зовсім іншим кутом».

Фото © Віталій Фідик

Матюша Павло, поет, прозаїк, перекладач і фінансист: 
«Організатори КЛР знають, як поєднати творчість із нетворкінгом, роботу з натхенням і письменників з природою. Це наче мандрівка до самого себе, яка пролягає мальовничими місцями і серцями. Рекомендую усім – початківцям і досвідченим письменникам».

Сидоренко Ольга, письменниця, економістка, веб-дизайнерка: 
«Це мій перший досвід і, насправді, кращого місця, ніж Карпатська Літературна Резиденція, для творчого натхнення і купи позитивних вражень годі шукати! Я отримала більше, ніж сподівалась – чудові пейзажі, свіже повітря, сміх разом з друзями, безліч цікавих історій, пісні біля ватри, корисну інформацію і повне занурення в роботу без зайвих думок щодо організації побуту. Вдячна безмежно».

Фото © Віталій Фідик

Шолтес Андрій (псевдонім Bandy Sholtes), письменник, журналіст, перекладач: 
«Ще поки не можу сказати, чи зможу так само добре описати КЛР у якомусь своєму тексті, наскільки добре там було. Але вже знаю точно, що це незабутній досвід і незабутні почуття. Це була можливість не тільки зазирнути і відчути, але й повнокровно та повноправно пожити безтурботним життям забезпеченого і зіркового  письменника. Хоча я навіть не певен, що забезпечені і зіркові письменники можуть дозволити собі так жити круглий рік. Ці два тижні у Карпатах показали і навіть довели усім резидентам, що існують речі, відносини, жарти, події і емоції, про які ми підозрювали, що вони існують, але не були впевнені, що вони доступні і нам. А виявилось, що доступні. Тобто – і хай це прозвучить пафосно, але я не проти – крім усього іншого, ці два тижні додали нам віри у людство і у те, що все це не просто так, все це і для нас трошки».

Фото © Віталій Фідик

Девдера Катерина, поетка, есеїстка: 
«КЛР – це диво. Диво, що в Україні нарешті є проект, який підтримує і початківців, і відоміших авторів, при тому активно займаючись промоцією. Якщо хтось прагне відчути себе частиною літературної спільноти, зануритись в атмосферу творчого життя з письмом, читаннями, розмовами до півночі – КЛР це місце для нього/неї. Це та літературна резиденція, де локація (Карпати, гори!), така ж прекрасна й важлива, як люди, з якими взаємодіємо. Це та літрезиденція, де можна знайти себе, натхнення і друзів. Саме друзів – не тусівку чи "корисні знайомства". І це диво, що так може статися, що в літературі може бути стільки любові й тепла. Що стільки дружби й тепла може бути навколо письма, в самому літсередовищі».

Фото © Віталій Фідик

Даневська Ірина, письменниця, авторка історичних романів: 
«Зелені Карпати надихають, дружні обійми підтримують,  а кожен подарований спалах любові повернеться сторицею. Вважається, що письменник має бути трішки голодним, але резиденційний комфорт і повний пансіон – це не про їжу, а про вільний час,  який можна присвятити творчості».

Бортняк Катерина, письменниця, репортажистка: 
«Карпатська літературна резиденція стала для мене першим таким досвідом. Я стала впевненіша у своїх текстах і в собі як авторці, найперше – дозволила собі просто у цьому зізнатися. Також зустріла дуже розумних і веселих людей, з якими приємно було і говорити, і мовчати. А також танцювати, співати і ділитися своїми творчими задумами. Іноді одночасно». 

Фото © Віталій Фідик

Нагадуємо, що з усіма запланованими на КЛР подіями вже другого заїзду, який триватиме від 20 вересня до 4 жовтня ви можете ознайомитися за посиланням.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Карпатська Літературна Резиденція у Facebook: facebook.com/carpathian.residency

0 коментарів

Залишити коментар

avatar