27 Квітня 2024, 06:26 | Реєстрація | Вхід

Ірина Даневська «Правда і вигадка в історичному жанрі: як писати так, щоби тобі повірили»

Дода_ла: pole_55 06 Вересня 2021 о 19:10 | Категорія: «Спецпроекти» | Перегляди: 5855
Матеріал підготува_ла: Катерина Бортняк | Зображення: Віталій Фідик


3 вересня в рамках Карпатської літературної резиденції 2021, що проходить за сприяння Українського культурного фонду, відбулася лекція Ірини Даневської «Правда і вигадка в історичному жанрі: як писати так, щоби тобі повірили». Подаємо нотатки з конспекту Катерини Бортняк.


Три правила для написання історичного роману від Ірини Даневської:

1. Доступне інформування.
2. Емоції (читач має відчувати!)
3. Ненав’язливе патріотичне виховання (факультативно).


  • Читач, який бере з полиці історичний роман, хоче читати правдиву історію, бо у його свідомості "історична” - це означає "правдива”, та, що відбувалася насправді.
  • Читач потребує доступної інформативності. Історики пишуть для своїх колег, а читачам потрібна ця інформація у простій формі, до того ж вони очікують на емоційний фідбек, а не на сухий науковий виклад.
  • Найперша таємниця письменника, який хоче написати успішний роман, - емоційні переживання читачів. Найстрашніше для нас (письменників) - читацька байдужість. Неважливо, який відгук напише читач (позитивний чи негативний), головне, аби книгу помітили, щоб вона не пройшла повз.
  • Дехто з читачів хоче ненав’язливого патріотичного виховання, щоб відчувати належність до свого народу і бачити історичні перспективи з погляду сучасного українця.
  • Історичний роман - це роман про історію, а не мої фантазії. Звісно, трактування подій - суто суб’єктивне, і не важливо, хто їх розбирає: історик чи письменник.
  • Письменник, на мою думку, не може дозволити собі вимислити нелогічність і непослідовність у часі, також не люблю перекручень і неточного фактажу.
  • Герой має поводитися, як людина своєї епохи. Треба пам’ятати, що він зв’язаний тогочасними моральними баченнями та залежить від обставин.
  • Автор має написати так, щоби читач йому повірив.
  • Я читаю історичні твори дуже критично, перш за все - як письменник і друге - як прискіпливий читач, який аналізує усі факти.
  • Куди рухається історичний жанр? Особисто я рухаю його у бік поваги до історії.
  • Важливо чітко визначити жанрову особливість: якщо у вас є вигадані герої або любовна лінія, так і пишіть: "любовний історичний роман”. Читача треба спрямувати: якщо правильно позиціювати свій твір, він потрапить до рук тої людини, яка шукає саме його.
Авторські лайфхаки

  • Вимисел і домисел: автор домислює прогалину, яка загубилася у віках. Якщо ваш авторський домисел не вибивається із загального історичного тла, то читач його проковтне на одному диханні.  
  • Мова: Щоби написати діалог саме тої епохи, треба читати багато епістолярної літератури та мемуарної спадщини. Епістолярна спадщина Богуслава Радзивіла для мене була віддушиною: його листи написані дуже живою мовою, із жартами і мовними зворотами. Тому, якщо листи писала розумна (аристократична) людина, нема дисонансу між письмовою та усною мовою, і ви сміливо можете вкладати епістолярні фрази до вуст героя.
Лайфхаки для автора історичного жанру:

1. Закохайте читача у своїх персонажів: якщо читач сприйме героя як члена своєї родини, то менша ймовірність, що він скаже "не вірю”.

2. Дайте читачу змогу гарно провести час і отримати позитивний заряд від книги.

3. Дайте достовірну поведінку героїв.

4. Робіть так, щоби психологічний портрет був складним і неоднозначним, переходив від позитивного і до негативного, адже чорно-білі сюжети і чорно-білі характери вже давно віджили своє.

Особиста письменницька кухня Ірини Даневської:

  • Я пишу послідовно від початку до кінця: малюю кіно у своїй уяві і описую його. Ніколи не пишу планів, бо мій готовий план - це документ біографії героя, далі потрібно домалювати 3Д картинку, щоби заповнити прогалини у цій біографії. 
  • Сюжетні колізії написати легко, адже у всіх авторів добре працює фантазія, інакше він не автор, а ось передати антураж - дуже складно (тут допомагає інвентарна література, мемуаристика і епістолярій).
  • Щоб отримати читацьке задоволення, обираю твори інших жанрів, бо на історичний дивлюся як письменниця.
  • Треба змиритися, що штамп "роман”, неважливо наскільки сумлінно написаний, передбачає, що є вимисел або домисел.  
Фото © Віталій Фідик

Під час Карпатської Літературної Резиденції заплановано 10 лекцій. Із темами лекторію, а також усіма запланованими на КЛР подіями, ви можете ознайомитися за посиланням.
Проєкт реалізується за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Карпатська Літературна Резиденція у Facebook: facebook.com/carpathian.residency

0 коментарів

Залишити коментар

avatar