25 Квітня 2024, 07:56 | Реєстрація | Вхід

Леся Кондратюк «Спрощувати, організовувати, зберігати світ»

Дода_ла: pole_55 20 Квітня 2021 о 13:14 | Категорія: «Інтерв'ю» | Перегляди: 3641
Матеріал підготува_ла: bookforum.ua | Зображення: з соціальних мереж


ГО «Форум видавців» та центр інноваційної освіти для дітей «Дитячі наукові студії» нещодавно створили новий проєкт – нетворк-платформу BOOKMINT’s. У ньому через природну допитливість дітей поєднується любов до читання та вивчення STEM(MINT)-наук. 

Леся Кондратюк – докторка філософії, засновниця та керівниця «Дитячих наукових студій», розповідає, як поєднати літературу та прикладні науки та чому STEM стає дедалі популярнішим в освітньому процесі.

> Як ви найчастіше пояснюєте батькам ваших вихованців – якщо просто, що таке STEM-освіта?

Перш за все розшифровую – Science+Technology+Engineering+Math (природничі науки+технології+інженерія+математика). У них уже складається картинка, а далі розповідаю про кожен напрямок окремо і про поєднання цих напрямів у стартапах, інноваційному підприємництві, зачіпаю сучасні напрямки дослідження даних, сталого розвитку. Це завжди така трохи просвітницька місія.

> Яка з літер абревіатури STEM особисто для вас є найбільш цікавою – Science, Technology, Engineering, Math? А яка викликає найбільше зацікавлення серед ваших вихованців? 

Якщо ми говоримо про абревіатури, то моя це P4C – Philosophy for Children. Також я дуже люблю інженерію – вона мені близька, бо вся моя сім’я інженерна. 

Я у захваті від тих рішень, які інженери розробляють, взяти хоча б робота Да Вінчі, який робить надскладні операції людям. 

"Science” – крутий, але треба любити усі ці бактерії, клітини. Мабуть, я трохи естетично не можу приймати всі візуальні та нюхові прояви "science”. Проте біомедичну інженерію дуже люблю. Ну або ідею про будинки із бактерій або одяг, але мабуть я не змогла б жити в такому будинку або носити такий одяг – мене не лякає чіп у тілі, але страшно лякає живий організм на мені або всередині мене, який не є моєю частиною. 

Якщо говорити про софт технології, то вони теж прекрасні. Хіба що для мене у них мало роботи руками, хендкрафтингу. 

Інша справа математика – до неї дуже прихильна, мабуть тому, що я філософ-логік, але не тільки тому. Математика – це необмежений простір чистого мислення.

> Чи стає STEM-освіта популярнішою в Україні? 

Так, однозначно. У STEM багато дітей бачать свої майбутні професії. Та й увесь світ прихильний до стему, ці напрямки покликані спрощувати, організовувати, зберігати світ! Однак часом не вистачає також захоплення сталим розвитком та етикою. 

> Чи може, на вашу думку, вивчення STEM спонукати дітей до активнішого читання? 

А от тут виклик. Мені б дуже цього хотілося, адже тільки так можна бути повним сенсами та ідеями, вміти їх описувати, виражати, розповідати іншим, мотивувати інших через красивий текст, розповідь, історію. Цього не вистачає – гарної мови самовираження. Книга – це цілий світ, вона вчить уявляти і не знати меж.

> Чи важливо, на вашу думку, взагалі популяризувати культуру читання серед дітей? 

Ми ставимо собі таку мету, а отже віримо у те, що культура читання можлива в Україні. 

Я знаю багато дітей і сімей, де читання люблять та із задоволенням поповнюють сімейну бібліотеку. Це про освіту загалом, дітям потрібне різноманіття – і STEM, і читання, і спорт, і мистецтво. Вміло змінювати та вдало підбирати час для будь-якої діяльності – це про крутого ментора, вчителя, тьютора, батьків. Сидіти в телефоні або ютубі – це не єдине заняття, про то варто замислюватися і відкривати світ ширше, через читання зокрема.

> Як з’явилася ідея проєкту BOOKMINT’s? 

Об’єдналися люди, класні індивідуальності із різними захопленнями і поділилися своїми знаннями один з одним. 

Це було інженерно-читальне рішення для освіти наших дітей. Ми зробили те, що хотіли б мати, якби були дітьми, і для своїх дітей, і для дітей друзів. Ми хотіли місце, яке б обєднувало багатьох із різними захопленнями в одній ініціативі.

> І наостанок, давайте трохи привідкриємо завісу проєкту – який із експериментів, що будуть у публікаціях платформи та до якого долучилися ваші вихованці та викладачі, вам здається найцікавішим? 

Я дуже люблю космос, час і простір – це дві мої улюблені категорії у всьому, у філософії, у мистецтві, у математиці, у фізиці…, тож мені подобається експеримент про гравітацію

Матеріал підготовано bookforum.ua

0 коментарів

Залишити коментар

avatar