28 Березня 2024, 14:56 | Реєстрація | Вхід

Відкриття меморіальної дошки Олесю Ульяненку в місті Хорол

Дода_ла: pole_55 03 Вересня 2017 о 15:01 | Категорія: «Новини» | Перегляди: 2131
Матеріал підготува_ла: Маркіян Камиш | Зображення: ОКІА «Новини Полтавщини»


В місті Хорол, що на Полтавщині, 30 серпня було відкрито меморіальну дошку, встановлену на фасаді Хорольської центральної районної бібліотеки. Олесь Ульяненко любив бувати у цій бібліотеці і часто дарував фондам свої книги. Бібліотека знаходиться у приміщені школи, в якій навчався письменник.

Олесь Ульяненко народився в Хоролі. У 15 років пішов з дому. Закінчив медичне училище. Служив десантником у Радянській армії. Працював у Якутії. 1988-го надрукував перший твір «Зимова повість». Він помер у київській квартирі в ніч на 18 серпня 2010 року. Офіційна причина – хронічна серцева недостатність. Похований на Байковому цвинтарі.


1997 року за роман «Сталінка» отримав Малу Шевченківську премію. Спільно з режисером Володимиром Тихим написав сценарій за ним. Пізніше Ульяненко стверджував, що сюжет несанкціоновано використав московський режисер Сергій Сельянов у фільмі «Жмурки». «Сталінка» входила у програму загальноосвітніх шкіл і ВНЗ.

Під час заходу, присвяченому відкриттю меморіальної дошки Олесю Ульяненку, велася знімальна робота над документальним фільмом під керівництвом його близького друга кінорежисера Володимира Тихого.
Маркіян Камиш

0 коментарів

Залишити коментар

avatar