25 Квітня 2024, 13:39 | Реєстрація | Вхід

Місяць авторських читань у Львові перетнув «екватор»

Дода_ла: pole_55 21 Липня 2016 о 09:26 | Категорія: «Репортаж» | Перегляди: 2935
Матеріал підготува_ла: Євгенія Нестерович | Зображення: офіційна FB сторінка МАЧ


Від 5 липня триває у Львові найбільший транскордонний фестиваль Центральної Європи Місяць авторських читань, що об’єднав у одному проекті п’ять міст – Львів, Вроцлав, Кошице, Остраву та Брно, п’ять країн – Чехію, Польщу, Словаччину, Україну, і почесного гостя – Іспанію, 57 письменників та безліч читачів.

Почався фестиваль з передпоказу 16-ти кіноесеїв про українських письменників-учасників МАЧ 2015 «Українська читанка», що відбувся 4 липня у КМЦ «Дзиґа». Наступного дня гостей чекали вже на офіційне відкриття фестивалю, де виступали від імені партнерів фестивалю Ева Фігель, директорка Польського Інституту в Києві, та Ольга Муха, директорка офісу «Львів – Місто літератури ЮНЕСКО», а також координатор фестивалю у Львові, голова Мистецької ради «Діалог», Григорій Семенчук.

Петра Соукупова. Фото Віталія Грабара, Фотоагентство LUFA.

Відкривав літературну програму український поет-слемер Артем Полежака – і цілком виправдав своє амплуа шоумена: зібрав щедрі оплески публіки, і навіть затримався у Львові довше, ніж збирався. Потому щодня (окрім кількох винятків), о 19:00 розпочиналися читання авторів «домашньої лінії», та о 20:30 відбувалися зустрічі з іспанськими гостями. 


Постійні відвідувачі МАЧ мали нагоду почути словацьких поетів Еріка Ондреїчку, Яна Літвака та Міхала Габая, а також познайомитися з режисером та романістом Петером Кріштуфеком. Чеську літературу презентували за ці два тижні ніжна та смішна коротка проза Дори Чехової та проникливі психологічні оповідання Петри Соукупової, а також – ексцентрична письменниця і блогерка Іва Пекаркова. Польська лінія натомість запропонувала читачам ухил у репортажистику та дослідження інших культур: Губерт Клімко-Добжанєцький та Міхал Ольшевський зібрали чимало зацікавлених питань від публіки на своїх читаннях. З українських авторів вже відвідали МАЧ у Львові Андрій Курков, Богдан Логвиненко, Гася Шиян та Катерина Калитко. 

Ігнаціо Відаль-Фолькс. Фото Віталія Грабара, Фотоагентство LUFA

Іспанська лінія, ясна річ, стала червоною ниткою фестивалю. Чи не найбільше йшлося про детективи – їх у різноманітних варіаціях презентували Лоренцо Сільва, Роса Рібас, Жорді Льобрегат. Карме Ріера, перша леді каталонської літератури, чимало розповіла про специфіку мови еускера та мовної ситуації в Іспанії. Каталонську літературу, власне, представляли Марія Мерсе Квартіелья, Жуан Мануель Сольдевілья, Ігнаціо Відаль-Фолькс, Льюіс-Антон Бауленас. Країну Басків презентували прозаїк Аркайтц Кано та поет Рікардо Аррегі. Особлива родзинка сучасної іспанської літератури – активний розвиток графічних романів, і цей жанр у Львові продемонстрував Альфонсо Сапіко. А наймолодшою визнаною зіркою іспанської літератури у рамках МАЧ стала Пілар Адон, яка читала уривки зі свого останнього роману 2015 року.

Андрій Курков. Фото Віталія Грабара, Фотоагентство LUFA 

Приємно, що майже усі зустрічі збирають свою аудиторію незалежно від дня тижня: за приблизними підрахунками протягом двох тижнів МАЧ відвідали понад півтори тисячі осіб. Попереду – ще два тижні, насичених літературою різних країн та жанрів, і ви ще встигаєте приєднатися до найбільшого транскордонного літературного фестивалю у Центральній Європі. Деталі програми – за посиланням.
Євгенія Нестерович

0 коментарів

Залишити коментар

avatar