28 Березня 2024, 16:57 | Реєстрація | Вхід

Іспанський фінал. Українських поетів номіновано на New Voices Award

Дода_ла: pole_55 11 Травня 2016 о 16:43 | Категорія: «Новини» | Перегляди: 2379
Матеріал підготува_ла: Роман Повзик | Зображення: аккаунти авторів у Facebook


Український центр Міжнародного ПЕН-клубу серед 155 кандидатур обрав двох переможців національного конкурсу «Нові голоси» (New Voices Award). Ними стали полтавка Анна Ютченко та киянин Олексій Шендрик.

«ПЕН-клуб» (International PEN, PEN Club) — міжнародна неурядова організація, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів. Заснована у 1921 році в Лондоні. Ця організація з 2013 року проводить конкурс «New Voices» для молодих письменників віком до 30 років, які ще не мають опублікованих книжок.

Український центр Міжнародного ПЕН-клубу (як і національні центри інших країн) проводить попередній добір претендентів і пропонує на розгляд центральному офісу лише двох кандидатів. 

Серед експертної комісії були письменники Сергій Жадан, Тарас Прохасько, Галина Крук, Маріанна Кіяновська, Андрій Курков, Микола Рябчук, Олексій Нікітін, Євген Захаров, Євген Панченко та Григорій Фалькович. Серед понад 155 заявок молодих поетів та прозаїків вони відібрали шортліст з 15 учасників. А вже серед них — двох кандидатів на участь у міжнародному конкурсі.

Анна Ютченко, фото - з альбому авторки у Facebook

Одним із переможців стала полтавка, учасниця НМО «Magnum Opus» Анна Ютченко. Дівчина вже 2 роки поспіль входить до фіналістів «Молодої Республіки Поетів» — одного з найпрестижніших конкурсів України для поетів до 25 років. 

20-річна Анна є ще й співтворцем полтавських відеопроектів з популяризації літератури — сценарист у «Встол» та оператор в ініціативі «Люди читають»

Олексій Шендрик, фото - з альбому автора у Facebook

Олексій Шендрик — поет з Києва. Минулого року він отримав другу премію видавництва «Смолоскип» за збірку «Останні китобої на Місяці». Як і полтавка, хлопець ставав фіналістом «Молодої Республіки Поетів».

До 25 травня Анна Ютченко та Олексій Шендрик мають надати переклад своїх віршів однією з трьох робочих мов Міжнародного ПЕН-клубу — англійською, французькою або іспанською. 

Результати Міжнародного конкурсу «New Voices» оголосять на 82-му Конґресі Міжнародного ПЕН, який проходитиме з 26 вересня по 2 жовтня 2016 року в місті Оренсе (Ґалісія, Іспанія), й опублікують на сайті PEN International.

Варто зазначити, що за 3 роки існування конкурсу ще жодного разу представник України не входив у трійку переможців конкурсу.

Роман Повзик

0 коментарів

Залишити коментар

avatar