16 Квітня 2024, 13:15 | Реєстрація | Вхід

Новий вимір проекту «роздІловІ»

Дода_ла: pole_55 25 Жовтня 2015 о 19:22 | Категорія: «Новини» | Перегляди: 2250
Матеріал підготува_ла: Поліна Городиська | Зображення: litcentr.in.ua, rozdilovi.org


Нещодавно було запущено інтерактивний сайт проекту «роздІловІ», що поєднує поезію Сергія Жадана, музику Олексія Ворсоби та Влада Креймера, і візуальні образи, створені режисером проекту Олею Михайлюк у співпраці з Миколою Карабіновичем. Сайт доступний за посиланням: www.rozdilovi.org

Віртуальний простір побудований на ключових для твору словах — ніч, нічого, ніжність, любов і війна. Користувач сам обирає, як скомбінувати їх, і залежно від цього запускає певну композицію. Слова та образи можна поєднувати у листівки та ділитися ними із друзями у соцмережах. 

Розробники ресурсу – київські програмісти та дизайнери Дмитро Лідер, Алія Каршина, Юрій Богданов, Григорій Шехет, Юрій Танський. За їхніми словами, такий спосіб представлення мистецького твору є новим не лише для України. Це підтверджує і статистика сайту – за тиждень його відвідали користувачі з 164 міст у 35 країнах світу. 

Print-screen з сайту проекту - www.rozdilovi.org

Litcentr розпитав ініціаторів проекту, - Творчу агенцію «АртПоле», - про ідею, учасників, розвиток, виклики та майбутнє проекту.

З чого все почалося? В березні’2012 Сергій Жадан приїхав на запрошення агенції АртПоле до Одеси. Тоді до видання вже готувалися «Вогнепальні й ножові» — Вся правда має лишатись поза віршами, вона не вкладається в літери, розламує рядки й вихолоджує розділові знаки — і в пошуках цієї прихованої тонкої правди Оля Михайлюк почала працювати з проектом, до якого крім Сергія Жадана запросила також музикантів Олексія Ворсобу й Сергія Кравченка з Port Mone.

Проект «роздІловІ» на Фестивалі відеопоезії CYCLOP | Фото - Олексій Карпович

В золото-осінньому Харкові відбулися перше знайомство й вперше (тихо) прозвучала ідея проекту, що мав поєднати прочитаний автором текст і експериментальний шумовий звукоряд. Окрім загальної ідеї проекту, Олі — звісно, за спільною згодою — належав також відбір текстів. Візуалізація тоді створювалась разом з Тарасом Горалем та vj-групою CUBE — на основі фото і відео Вадима Ількова, Сергія Полежаки, Марії Савоскули. Перша версія проекту, який тоді ще мав назву «Нові розділові», балансувала на межі між медіа-виставою і поетичним перформенсом.

Проект «роздІловІ» на Фестивалі відеопоезії CYCLOP Фото - Олексій Карпович

Після першого показу була зроблена тривала — майже на півтора роки пауза. Аж поки не виникла ідея створити спеціальну версію проекту «роздlловl» до простору садиби Мсциховського — старовинної вілли неподалік Алчевська. У проект увійшов Влад Креймер, електронний музикант з Донецька, та віденська танцівниця Андреа Марія Хандлер. За задумом Олі Михайлюк, «роздlловl» тепер складали дві частини: перша наповнена Його словами, друга — Її рухами. В травні’2014, коли ситуація на Сході Україні щодня ставала гострішою, у садибі Мсциховського біля Алчевська відбувся показ оновленого проекту. Не дивлячись ні на що. Всупереч усьому.

«Досі здається дивом – те, що на вже частково окупованій Луганщині вдалося провести мистецьку подію, в основі якої сучасна українська поезія, і те, що глядачі з Донецька, Луганська, Алчевська змогли відвідати її без прикрих наслідків. Тоді ж «роздІловІ» зазвучали своєю особливою музикою, народився «Вальс Алчевськ» і ще кілька знакових композицій. І тоді ж вирішено було, що проект матиме дві частини. Вона і Він – герої проекту «роздІловІ» не існують разом в одному просторі й часі. Хтось завжди − по той бік. В алчевському випадку 2 травня була музика+поезія у виконанні Сергія Жадана. 3 травня з донецького аеропорту вилітав Сергій, на залізничний вокзал Алчевська прийшов потяг, на якому приїхала австрійська танцівниця Андреа Марія Хандлер. 8 травня були музика+танець Андреа, інспірований цією поезією.»
Мирослава ГанюшкінаТворча агенція «АртПоле»


Один із найбільших викликів проекту - те, що всі його учасники живуть у різних, досить віддалених містах, тому немає можливостей для репетицій. Кожен виступ є ризикованим, емоційним та непередбачуваним. І щоразу «роздlловl» змінюються, вбираючи відчуття часу і місця кожного нового показу. Тому у творі є «Вальс Алчевськ», золото-осінній Харків, зимова Одеса... 

До речі, одна з цікавих історій пов'язана з відео, де Андреа танцює з морем. Його не планували, проте перед виступом в Одесі з'ясувалося, що файл із заздалегідь підготовленим візуальним фрагментом зник з усіх комп'ютерів. Шукаючи екстренне рішення, Оля запропонувала похід до моря... Настрій того вітряного ранку так захопив і надихнув всіх, що народився танець, а записане відео стало частиною твору. 

Фото з архівів Творчої агенції «АртПоле»

Коли був здійснений студійний запис музично-поетичних композицій та створено асоціативне відео до кожної, постало питання про простір, у якому існують ці звуки, слова та образи. Виникла ідея сайту, чудово опрацьована та втілена командою київських програмістів та дизайнерів. Відтепер «роздlловl» можна слухати/читати/дивитися у віртуальному просторі, ділитися з друзями. Це своєрідний вимір існування твору, де кожен споглядач може стати співучасником. 

Проект «роздІловІ» на Фестивалі відеопоезії CYCLOP 

Що далі? Наступний рік дарує нам один додатковий день. Тож, попри насичені графіки, 29 лютого всі знову зберуться разом, щоб вирішити в тур прифронтовими містами України. Детальніше про це − вже незабаром на www.rozdilovi.org 

З Тетяною Манзюк (Творча агенція «АртПоле») розмовляла - Поліна Городиська


0 коментарів

Залишити коментар

avatar