25 Квітня 2024, 19:29 | Реєстрація | Вхід

Проект «No Limit Wor-l-d» до Всесвітнього дня поезії

Дода_ла: pole_55 21 Березня 2015 о 01:28 | Категорія: «Новини» | Перегляди: 18660
Матеріал підготува_ла: Поліна Городиська | Зображення: www.litcentr.in.ua


Сьогодні планета вп'ятнаднцяте святкує Всесвітній день поезії. Вперше це свято було відзначено 21 березня 2000 року. В «Українському народному календарі» він уперше з'явився 2004 року. 

Генеральний директор ЮНЕСКО Коїтіро Мацуура, звертаючись у березні 2003 року до міжнародної громадськості з нагоди Всесвітнього дня поезії, зазначив:

«Поезія — це найважливіше культурне явище, всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими і тим самим необхідна для зближення народів. Будучи відображенням і дзеркалом суспільства, поезія — головний засіб самостверждення і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку.

Отже, поезія допомогає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами. Заохочення поетичної творчості, її поширення та перекладу — це ще один із чинників сприяння культурному різноманіттю, життєво важливе джерело натхнення, відроджуване живою єдністю поета в багатогранних проявах його творчості».

Генеральний директор ЮНЕСКО закликав усі держави-члени, громадські організації та асоціації у Всесвітній день поезії віддати належне поезії та задуматися про ту фундаментальну роль, яку вона грає в діалозі між культурами — в діалозі, який є гарантом миру.



У часи, коли штучно змушують ділити світ на «чорне» та «біле», на «ми» та «вони», надзвичайно важливо триматися того, що об’єднує. Поезія - як раз така сила. Для неї не існує кордонів, вона торкається серця незалежно від географічних координат. Отже, у Всесвітній день поезії ми виріши нагадати про це. До того ж, маємо на руках результати чудового проекту, який ми реалізували за підтримки міжнародної організації «AIESEC» в Україні.

Учасники проекту «No Limit Wor-l-d» в 15-ти різних країнах світу робили фото з рядками одного з віршів Ліни Костенко. Долучилися Німеччина, Італія, США, Франція, Філіппіни, Молдова, Індія, Албанія, Угорщина, Білорусь, Аргентина та інші країни. Таким чином українська поезія фактично подолала тисячі кілометрів та десятки кордонів.

Пропонуємо поглянути на ці знімки і згадати про те, що кордони існують здебільшого в нашій уяві, а от справжня поезія напрочуд реальна.


Молдова

Білорусь

Грузія

Албанія

Сполучені Штати Америки

Угорщина

Філліпіни

Аргентина

Італія

Німеччина

Південно-Африканська Республіка

Індія

Маврікій


Франція



Организатор проекту: ГО «Український Літературний Центр»| Літературний портал «Litcentr»
Допомога у реалізації: Ірина Прокоф'єва, представниця міжнародної організації «AIESEC» в Україні.

0 коментарів

Залишити коментар

avatar