19 Квітня 2024, 12:53 | Реєстрація | Вхід

Новорічні побажання від поетів.

Дода_ла: pole_55 30 Грудня 2014 о 15:21 | Категорія: «Новини» | Перегляди: 2029
Матеріал підготува_ла: Поліна Городиська | Зображення: www.litcentr.in.ua


Стоячи на вузенькому містку між 2014-м і 2015-м, ми як ніколи виразно відчуваємо, як швидко спливає під цим містком вода, як багато вона назавжди забирає собою і скільки сподівань у нас на те, що завтра принесе з собою цей потік. Напередодні Нового року «Літцентр» попросив українських поетів поділитися з нами своїми передсвятковими побажаннями. Поети, як відомо, чи не ліпше за будь-кого знають про спроможність слова матеріалізуватися – ставати реальністю. Тож сподіваймося, що все те добре, світле й прекрасне, що вони «наворожили» всім нам у ці холодні передноворічні дні, неодмінно збудеться.





Сергій Жадан

Дорогі брати і сестри.

Користуючись нагодою, хочу привітати всіх зі святами. Рік був дуже складним і кривавим, він залишиться в нашій пам’яті безліччю шрамів та зарубок, очима близьких, яких із нами вже немає, іменами, обличчями та постатями тих, хто бився й ішов уперед. Мені здається, сьогодні нам усім важливо пам’ятати – доки з нами лишається наша надія, наша любов і наша совість, доки ми тримаємось разом, доки не відступаємо й не лишаємо одне одного в біді – доти все в наших руках, доти все є можливим. Тому всім щастя, удачі та віри. Це наша країна й ніхто не може позбавити нас нашої до неї любові. Веселих свят.




Борис Херсонський

Трудно произнести благие пожелания на наступающий Новый Год. Благими пожеланиями, как говорится, выложен путь в ад, а это не самый лучший путь. Ушедший год прошел под знаком Майдана, под знаком Революции Достоинства. За революцией последовала интервенция и гражданское противостояние, подпитываемое военно техникой и военными мощного северного соседа. Часть Украины аннексирована, на территории Украины возникло два анклава, контролируемых незаконными вооруженными формированиями. Экономический кризис, затронувший как нас, так и страну-агрессора поставил миллионы людей на грань выживания. Веерные отключения электричества возвращают нас в девяностые годы. Принять это нелегко. Я желаю моей стране и всем ее гражданам пережить эту трудную зиму с наименьшими потерями. Я желаю всем нам успешного продолжения начавшегося процесса сближения с Европой, я вижу в этом наше будущее. И главное пожелание - пожелание мира. Не любой ценой, нет, то, что было завоевано уже оплачено достаточно...

С Новым Годом, дорогие друзья, будем держаться! И - что важно будем держаться вместе, вне зависимости от этнической принадлежности и языка, на котором мы говорим.

Слава Украине!




Маріанна Кіяновська

Насправді в мене - чи не вперше в житті - зовсім нема передноворічного настрою. Але є глибоке відчуття Різдва. Різдва - як початку цілком нової епохи. Це відчуття в мене з’явилося, напевно, також уперше в житті. Майдан став для більшості з нас "машиною часу". Тож ми вже в майбутньому. І я - вперше - знаю, до гулу в кістках, що це майбутнє - яке всюди довкола мене тут-і-тепер - залежить також і від кожного мого вчинку, тому що воно нині залежить від кожного з нас. Тому хай нам вистачить сили на радість і боротьбу - у великому і в малому. Бажаю всім, і собі також, не оминати турботою і увагою рідних, близьких, ближніх, а також хоч трохи більше дбати про себе. Бо щоб любити ближнього як себе самого, треба прийняти і полюбити самого себе. Хочу, щоб через нас не страждали ні люди, ані тварини. Хочу, щоби кожен знайшов у собі мудрість і мужність пізнати себе - справжнього, без прикрас. Любов і терпеливість - чи не єдиний шлях до людського щастя. І нехай, коли ми полюбимо і приймемо себе, весь світ і тих, хто щодня поруч, - прийде Велике Щастя Для Всіх, і хай його вистачить справді для кожного.




Галина Крук

Побажань кілька: по-перше, миру і щоб усі ті втрати, яких довелося нам усім зазнати за останній рік, не були марними.

По-друге, добра, людяності і мудрості не конфліктувати у цьому нашому і без того нещасному та проблемному літературному просторі.

І по-третє: щоб наші зовнішні реформи не відставали від наших таких обнадійливих внутрішніх змін.




Катерина Бабкіна

Бажаю вчасних закінчень і правильних початків. І жити без страху, жалю і відчаю. І любити ніби востаннє, але, звісно, не в останнє насправді.




Володимир Рафєєнко

Прошедший год оказался длиннее жизни. Для кого-то метафорически, а для кого-то вполне биографически. Поздравляя всех с его окончанием, желаю, чтобы вместе с ним закончились наши утраты. Чтобы страна выжила. Чтоб синицы, которые прилетают под мое окно клевать семечки, боялись петард, а не выстрелов. Чтобы жить нам всем. Чтобы радость не являлась больше чем-то почти постыдным, будто украденным у судьбы. Добра и света, разума и чистоты. Предельной ясности той границы, за которой начинается тьма. С Новым Годом!



Олена Степаненко

Хай рік, що надходить - стане роком миру, тиші й розради. Для всіх. Роком загоєння ран і добрих новин. Роком повернення додому тих, на кого чекають і за кого моляться. Роком мирної праці і гідної винагороди. Роком поваги і любові. Роком безповоротних змін на краще.



Світлана Поваляєва

Ну що можна побажати, окрім припинення війни і кровопролиття?!) у мене тільки це побажання) Все решта не має сенсу, якщо триватиме війна.




Остап Сливинський 

Не знаю, хто і коли придумав фразу «злоба дня» і слівце «злободенний» - але для мене якраз таким, злободенним, був весь 2014 рік. «Злі», «злісні» дні, хай вони мільйон разів важливі і історичні – це ті, які не дозволяють відірватися від стрічки новин, вискочити трохи поза час, зробити щось для себе, точніше, для вічності або для радості. Хай наступний рік прийде до нас всіх так, як осад влягається в склянці. Хай ми без докорів сумління будемо знаходити  час для себе, для вічності і радості. Хай наші дні будуть добрими. З Новим Роком і світлими Святами!



Наталія Бельченко

Бажаю всім у Новому році відчути прояви тільки найкращих людських якостей – адже їх найбільше цінуєш в нелюдяні часи. Також – неминучої закоханості. А ще – сподіваюсь на рятівне диво для України!



Дмитро Лазуткін

Бажаю всім контролювати власну ненависть і памятати, що всі ми прийшли в цей світ передусім завдяки любові і заради її примноження. Робіть прпавильні рухи, переплітайтеся снами і подихами!



Богдана Матіяш

В новому році бажаю нам усім терпимості й терплячості одні до одних, лагідності й уважності. Відповідальності за те, як ми є, і більше праці над собою. Замість звинувачувати когось, замість сваритися й перелічувати недоліки інших, подумаймо про те, що всі ми є Божими дітьми - і ті, кого любимо, і ті, з ким конфліктуємо. Що кожен з нас має цю велику гідність Божої дитини. Пізнаймо її у собі і в іншому. Дбаймо про те, щоб у наших серцях панував мир.

Дуже його бажаю кожному з нас. Нехай він повернеться і на нашу землю. Нехай усе те, що сталося на нашій землі в році, який минає, ніколи більше тут не повториться.



Олена Герасим'юк

Будьте сильними і сміливими. Плануйте великі справи. Визнавайте свої помилки. Шукайте знання, бо вони знищують страх. Створюйте красу, забувайте про неї і творіть наново. Впізнавайте світлих людей, коли вони горять, а не меркнуть, інакше гордість за діла провідників перетворюється в пожирання трупів. Пам'ятайте, що подвиг вашого народу - не ваш особистий подвиг. Відкрийте серце - і вашого світла вистачить на всіх.



Олександр Моцар

Друзья, мы прожили-пережили 14-й год, на сегодняшний день это самый нестандартный год, по крайней мере в моей биографии. Все прожитое наше. Это колоссальный опыт блужданий, мытарств между крайностями, меры убеждённости в своей правоте и сомнений в себе же. Рассказывать подробно, чем именно, какими эпизодами запомнился год, я полагаю, не стоит. Но хочу надеяться на свою и вашу память. С Новым 15-м годом! ВСЕГО ВАМ ДОБРОГО!



Ірина Шувалова

Цього року наші серця зчорніли, змертвіли – від болю, від смутку, від люті, від розпачу, від страху. Стільки всього було покладено нам на плечі, що затріщали хребти. Не певна, що наступний рік конче видасться легшим за нинішній. Хочу, однак, вірити, що, попри все, в новому році світло живитиме наші серця, гоїтиме наші рани і осяюватиме нам шлях межи темних дерев, коли вони змикаються над головою так щільно, що, здається, ось-ось забракне повітря. Нехай нам усім дихається легко. Нехай повітря повнить наші легені – піснею, радістю, любов’ю. Хочу, аби кожна прекрасна мить, проходячи повз нас, зачіпала нас рукавом:  так, щоби ми, зачудовані, спинялися – й довго дивилися їй услід. Я хочу, аби наші серця танцювали. Можна й ось під таку музику: http://youtu.be/rB2pOGaaHAY?t=19m41s



Мирослав Лаюк 

Стався час, який показав, хто є хто, хто є, найперше, ми самі. Бажаю, щоб тепер ми не здуріли від ненависті й сліпоти. Щоб ми почали нарешті шукати те, з чим можна йти далі. Багато розірваного, з цим треба щось робити. Бажаю, щоб зшите мало зовсім іншу суть, щоб це була краса, якої ми ще не знали.



Богдан-Олег Горобчук

Дорогі друзі, брати і сестри! За минулий рік ми стали набагато ближчими одне до одного. І нехай нас більше об'єднували труднощі, аніж радості, проте ми й справді зріднилися. 

Кажуть, 2015 має стати іще складнішим роком, аніж був минулий. Кажуть, буде іще більше холоду і небезпек іззовні. Але це - лише привід розпалити наше внутрішнє тепло, наш вогонь так, щоби було видно усім. Щоб усім стало зрозуміло - нашій єдності нічого протиставити. Для друзів у нас є любов, а для ворогів - відплата. І нехай у всіх нас і у кожного із нас стане більше друзів і менше - ворогів.



Станіслав Бельський

Радости, мира в душе, собранности - а для нашей страны - окончания войны и благополучия.





Євген Півень

Якщо тут десь є перемикач для зміни позначки року і ця зміна не є звичайною абстракцією, подією з життя чисел, то най за привітанням з новим роком, за цими простими словами, справджується диво простору, який наближаємо власними вчинками, обертом перемикача. Це означає не повторення, а скоріше створення нового проміжку часу, нового змісту та збереження дива від забуття. З новим 2015 роком, най буде справжне щастя там, де слова втілюються у життя. 



Павло Коробчук

Любі дяді, тьоті, хлоп'ята, дівчата та малята!
Щиро зичу Вам у Новому році смаколиків, адвантур, теплизни, ароматищ і взаємообміну.

Нехай здійсняться найзачудованіші сокровенності. Нехай кожному перепаде неохопна кількість обіймів. Нехай ваш індивідуальний бюджет розпиратиметься од цінних паперів.

І од згаданих вище смаколиків)



Віктор Шепелєв

В этом году мне, по некоторым причинам, довелось заново поверить (как в детстве), что две главные цели человечества — это добраться до звёзд и победить смерть. 

Если это так, то для начала, нам нужно много мира, много знаний, много понимания между носителями самых странных идей и полное отсутствие границ — между идеями, людьми, странами и континентами. Всё, что работает в эту сторону (образование, осознанность, терпимость, бесконечное внимание к Другому, искреннее любопытство к миру — внутреннему и внешнему) — существенно. Всё, что тянет в противоположную  (агрессивное невежество, уверенность в собственной правоте, насильственное насаждение «традиционных ценностей», глухота, злоба, Путин) — бессмысленный мусор.

В новом году я желаю всем нам стать немного ближе к звёздам. И чтобы никто не умер.



Андрій Рассказов

С одной стороны, ценность и значимость уходящего года для всех нас трудно переоценить.
С другой, слишком много горя и боли остается в этом году, и слишком много трудностей и опасностей ожидается в следующем, чтобы сохранять праздничное настроение...
Тем не менее, желаю всем нам в следующем году сохранить жизнь, здоровье и благополучие, а также, по возможности, все это приумножить!
АР



Ніна Паламарчук

Коли ми дорослішаємо, звичні для нас речі стають все меншими. Ліжко коротшає, кімната звужується, стеля наближається... Натомість відкривається можливість дістатися до все більших речей – замість іграшкового посуду – великі кухні, замість машинок та ляльок – справжні машини та справжні власні діти. 

Бува, серед нестримного потоку великих речей губиться відчуття великості та величи. У сосновій шишці немає магічного заряду, а в пральній машинці не живе гарантійний чоловічок. Вітер не здіймається від того, чи зібране у тебе волосся. 

Коли дорослішаєш, все звичне стає маленьким. А щось – настільки маленьким, що просковзує у шпаринки буднів, зовсім зникаючи і з поля зору, і загалом з життя. 

Новорічні та різдвяні свята – це шанс зробити маленьке знову великим. Нехай тінь, що прослизнула у вікні, коли ви зайшли в кімнату, справді буде Святим Миколаєм, або ж Дідом Морозом, що приніс Вам подарунок на Новий Рік, адже Ви були чемними та розумними. Нехай соснова шишка збереже магічний заряд і осяє кімнату, коли очікувано чи неочікувано вимкнеться світло.  Нехай всі дорослі та розумні люди зможуть знайти спільну мову, і ми відчуєм мир та спокій у власній державі. 

Хотілося б, щоб ми знову відчули це щастя – бачити величне у найменшому, відчувати радість з найпростішого. Це особливий дар, дар віддчувати натхнення до життя – отож бажаю його всім.



Олег Коцарев

НОВОРІЧНЕ ПРИВІТАННЯ

Пробиваючись
Через повітря стютюнене,
Через вивіски та пакети,
Через смак прянощів,
Ти пишеш мені,
Щоб я тобі
Щось подарував,
Бо – кажуть продавці –
«Наступаючий» погрожує
Придушити,
Але ти встигаєш,
Щука в’юнка,
Стрибнути в річки
Синю лінію.

Я ж відставляю
Бовтанку
З ехінацеєю
Й шукаю
Подарунок,
Хочу подарувати
Щось найкраще,
Мабуть, це:
Вид із мого вікна на те,
Як
Жінка виходить на двір
З котом,
А він вислизає із рук
І біжить у садок,
Жінка вмовляє назад піти,
Та кіт тільки блимає
З кущів,
І так щодня.

Дарую їх тобі!
Хай у новому році знову
Біжить кіт
І жінка за ним,
Швидко повертаючи за ріг,
До садку.
Хай коту стане радості,
Хай жінці стане снаги,
Хай вона повертається додому
Зі скептичною посмішкою,
А він хай вертається
Тривожно-готичною ніччю,
Однією з тіней,
А шматок шерсті
На гілці
Хай лишається
Стерегти садок.

З Новим роком!
Кіт уже підняв за нього синю гілку.
Приєднуйся.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar