29 Березня 2024, 13:43 | Реєстрація | Вхід
/ Валер’ян Поліщук / Лекції про читання / Український авангард - 18 Жовтня 2015

Валер’ян Поліщук / Лекції про читання / Український авангард

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 18 Жовтня 2015 (Неділя)
Час: 18:00
Місто: Київ
Місце: CLOSER
Адреса: вул. Нижньоюрківська, 31
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1434


Конструктивізм, динамізм, спіралізм і один Валер’ян Поліщук.

Валер’ян Поліщук прагнув революції в усьому — в суспільному й особистому житті, в літературі і мові. Він прагнув дати новий синтетичний стиль доби і для цього «бунтом полоснув між хвилями знамен».

У 1920 році Поліщук створив групу «Гроно», яка вважала адекватними формами сучасності імпресіонізм і футуризм. У 1926 році він заснував групу «Авангард», яка висунула програму конструктивного динамізму: «внаслідок вселюдської індустріальної епохи має встановитися домінантний вселюдський індустріальний напрям літератури». Група видала три випуски свого журналу в оформленні Василя Єрмілова.

Валер’ян Поліщук утвердив в українській поезії верлібр, якого вимагали урбанізм і індустріалізація, дав перші зразки роману у віршах, роману у віршах і прозі, біографічного віршованого роману. Його гаслом було: хай лають, аби не мовчали!



ЛЕКТОР — Ярина Цимбал, літературознавець, науковий працівник Інституту літератури ім. Шевченка НАН України, авторка досліджень з історії української літератури 1920-х років, літературної урбаністики та літературного побуту.


Розклад лекцій циклу "Український авангард"

ЛЕКЦІЇ ПРО ЧИТАННЯ  — це відкритий лекторій від літературної майстерні «Бартлбі і компанія», що створена товариством Cicuta Bookshop.

Ми воліємо відмовитися від читання нецікавих книг, так само як і від розмов про їх авторів. Йтиметься про письменників, які змінюють уявлення про можливості літератури. Про тексти, які вивертають смисли навиворіт, в яких мова винайдений заново. Про те, як ці тексти зроблені, і що потрібно про них знати, щоб читання приносило задоволення.

Лектори — письменники, критики, філологи, літературознавці, культурологи, видавці.
ЛЕКЦІЇ ПРО ЧИТАННЯ відбуватимуться двічі на місяць в арт-центрі Closer.


18 жовтня. Початок о 19:00. Вхід: вільний. Київ, CLOSER, вул. Нижньоюрківська, 31

Обов'язкова онлайн-реєстрація - http://goo.gl/forms/pxBkGpyFPs
Якщо ви реєструвалися на попередні лекції «Бартлбі і компанії», вдруге реєструватися не потрібно.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar