19 Квітня 2024, 15:27 | Реєстрація | Вхід
/ Кверофутуризм // Український авангард (Київ) - 6 Вересня 2015

Кверофутуризм // Український авангард (Київ)

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 06 Вересня 2015 (Неділя)
Час: 20:00
Місто: Київ
Місце: CLOSER
Адреса: вул. Нижньоюрківська, 31
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 2489


9 березня 1914 року поет Михайль Семенко забрав із типографії свою другу збірку віршів «Дерзання». Це був день сотої річниці народження Тараса Шевченка, царат заборонив святкувати ювілей і в народі його назвали «німим».

Тоненьку, на вісім сторінок, книжку Семенка бойкотували книгарні і критика, адже в передмові автор заявив: «Я палю свій "Кобзар”». Так зі скандалу почався український футуризм.

Перше футуристське угруповання «Кверо»: один поет і два художники. Засади кверофутуризму: вічний пошук і відмова від національного. Єлена Гуро та Ігор Сєвєрянін. Владивостоцький період. Київ 1919 року. «Флямінґо» й Анатоль Петрицький. Арії трьох П’єро. Нові жанри: поезофільми і ревфутпоема. «Альманах трьох». Харків, Ударна група поетів-футуристів.

Лекторка: Ярина Цимбал - літературознавиця, наукова працівниця Інституту літератури ім. Шевченка НАН України, авторка досліджень з історії української літератури 1920-х років, літературної урбаністики та літературного побуту. 


ЛЕКЦІЇ ПРО ЧИТАННЯ -- це відкритий лекторій від літературної майстерні «Бартлбі і компанія», що створена товариством Cicuta Bookshop.

Ми воліємо відмовитися від читання нецікавих книг, так само як і від розмов про їх авторів. Йтиметься про письменників, які змінюють уявлення про можливості літератури. Про тексти, які вивертають смисли навиворіт, в яких мова винайдений заново. Про те, як ці тексти зроблені, і що потрібно про них знати, щоб читання приносило задоволення.

Лектори -- письменники, критики, філологи, літературознавці, культурологи, видавці.
ЛЕКЦІЇ ПРО ЧИТАННЯ відбуватимуться двічі на місяць в арт-центрі Closer.


6 вересня. Початок о 19:00. Вхід: вільний. Київ, CLOSER, вул. Нижньоюрківська, 31

Обов'язкова он-лайн реєстрація http://goo.gl/forms/pxBkGpyFPs
Якщо ви реєструвалися на попередні лекції «Бартлбі і компанії», вдруге реєструватися не потрібно.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar