28 Березня 2024, 23:08 | Реєстрація | Вхід
/ 28 березня: Поетичний вечір «Шевченкові вуса» (фестиваль "КобзарТ", м. Київ) - 16 Березня 2014

 28 березня: Поетичний вечір «Шевченкові вуса» (фестиваль "КобзарТ", м. Київ)

Категорія: «Події»
Дата: 16 Березня 2014 (Неділя)
Час: 18:13
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 2691





На самих початках «нової» української літератури, яка виникала як література для народу, взірцем чоловіка, звичайно, був козак. Для українського козака вуса відігравали роль не меншу за жупан чи шаровари. Козак без вусів — все одно що без своїх чудових шовкових штанів. І саме вуса, як свідчить фольклор, мали бути чи не головною чоловічою прикрасою. Від вусатого троянця Енея і його вусатих ворогів римлян до нещасливого коханця сердешної Марусі з класичної повісті Квітки-Основ’яненка позитивний герой початків української літератури мав неодмінно бути вусатим, таким, як подобається в народі, відповідає його естетичним уявленям. 

З часів Шевченка в українській культурі починається мода, котра поширилася серед літераторів, свідомих своїх просвітницьких і народницьких завдань, на великі, незачесані, кошлаті вуса, які означали певну цілком свідому об’яву власної належності і поглядів. Не випадково портрет Шевченка-кобзаря залишається найбільш тиражованим у наш час. 

Вуса письменників були атрибутом правдивого українського, тобто істинно народного, селянського або козацького. Вони свідчили про зв’язок із минулим, козаччиною в першу чергу, і, таким чином, могли означати, як вуса Шевченка, навіть виклик системі.



28 березня на фесті «КобзарТ» кожен бажаючий поет та поетеса матиме нагоду приміряти цей символ досвіду та народоблюбства і спробувати зовнішньо наблизитися до улюбленого ліричного героя Шевченка — Кобзаря.

Учасники читань:
1. Євгенія Чупріна
2. Юрко Космина
3. Тарас Єфіменко
4. Павло Коробчук
5. Олег Коцарев
6. Оксана Гаджій
7. Олександр Моцар
8. Каріна Тумаєва
9. Вано Крюгер
10. Тарас Малкович
11. Микита Лунін
12. Тетяна Шептицька
13. Валентин Яблонський
14. Оксана Яблонська
15. Світлана Дідух-Романенко
16. Дмитрий Казаков
17. Олеся Венгринович
18. Оксана Боровець
19. Сашко Шаленко
20. Алла Миколаєнко
21. Олена Степаненко
22. Гєник Бєляков
23. Оксамитка Блажевська
24. Дубенець Костянтин
25. Банько Марія
26. Сергій Стойко
27. Невідомий Міха
28. Довженко Аліна
29. Нікітченко Катерина
30. Злата-Зоряна Паламарчук

Міряймо Шевченкові вуса! Слухаймо добру поезію!)

Ведучі заходу: шикарні вуса сучасної української культури - Брати Капранови.
Організатор читань: Літературний портал «LITFEST»
Після проекту: Виступ гурту "Телері".


28 березня. Початок о 19:00.
Галерея «Лавра» (вул. Лаврська, 1). ВХІД – ВІЛЬНИЙ! 




Літературно-мистецький фестиваль "КобзарТ" - кількаденна акція від київської галереї "Лавра" та молодих українських митців, що відбудеться в Києві з 28 березня по 4 квітня 2014 року.

Фестиваль приурочено до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, проте ми пропонуємо неофіціозний погляд на постать цього славетного українського поета і художника. Для нас Шевченко - не забронзовілий пам'ятник, а дуже актуальний наразі митець. Тому фестиваль став не даниною ролі Тараса Григоровича в українській літературі, а передовсім - майданчиком для вираження молодих поетів, художників та музичних гуртів. Сучасні українські митці не відкидають творчості Шевченка, а по-своєму переосмислюють її. Наслідком цього переосмислення і є переважна більшість акцій, що будуть представлені на фестивалі. Сторінки фестивалю у соцмережах: vk.com/kobzart та www.facebook.com/kobzartfest


1 коментарів

Залишити коментар

avatar