28 Березня 2024, 15:17 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація роману Максима Дупешка у Чернівцях - 21 Грудня 2021

Презентація роману Максима Дупешка у Чернівцях

Категорія: «Події»
Дата: 21 Грудня 2021 (Вівторок)
Час: 18:30
Вартість: Безкоштовно
Місто: Чернівці
Місце: Літературний целанівський центр
Адреса: вул. Кобилянської, 51
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 268


21 грудня у Літературному целанівському центрі (Чернівці, вул. Кобилянської, 51) відбудеться перша презентація роману Максима Дупешка «Біля карети під мертвим лисом», що вийшов у «Видавництві 21». Учасники: Максим Дупешко, Інґа Кейван (модерування). Початок о 18:30.

Роман «Біля карети під мертвим лисом» охоплює час від початку ХІХ ст. до наших днів і асоціативно, через посередництво одного із персонажів, захоплює навіть епоху Бароко. Географія твору також широка: Поділля, Волинь, Буковина, Галичина, Карпати, Центральна Україна, Франція. Читачі відвідають зокрема Кам’янець-Подільський та його околиці 30-х років ХІХ ст., Луцьк часів французько-російської війни 1812-го, Париж витонченого fin de siècle, коли світ нестримно і кардинально змінювався, Київ періоду гетьманування Павла Скоропадського, карпатські ліси та Львів часів активної діяльності УПА, а також Львів кінця 1960-х, Коломию та Чернівці 1989-го – року першого фестивалю «Червона рута» і сучасні Чернівці, в яких, власне, все і завершується чи лише починається, адже історія у романі Максима Дупешка не лінійна.

Наскрізними образами, які пов’язують всі елементи роману, є вікно, сон, частини рукопису і юні дівчата із одного роду. Із епохи в епоху з ними відбувається та сама подія, лише з певним наростанням – як у кумулятивних оповідях. Так автор, поступово із частин збираючи все в ціле, проводить до розгадки таємниці.

Сюжет роману розвивається дуже динамічно. У ньому є все, щоб захопити читача: пригоди, романтика, таємниці, гумор, яскраві герої. На сторінках книжки можна зустріти не лише вигаданих персонажів, а й тих, які мають прототипів: Василя Капніста, Наполеона І Бонапарта, Едуара Мане, Ежена Делакруа, Олену Пчілка, Павла Скоропадського, Георгія Гонгадзе, Тараса Чубая, Олега Скрипку.

Під час презентації поспілкуємося зокрема про жанрову та сюжетну своєрідність нового твору Максима Дупешка, про смисли, з якими автор працює через своїх персонажів, про історію як шанси (втрачені, використані, підкинуті), про перспективи роману «Біля карети під мертвим лисом», зокрема про те, чому варто цю книжку мати серед своєї лектури майбутнім українським лідерам, а також на теми менш футурологічні, але не менш земні, важливі та цікаві.

Максим Дупешко (01.01.1985). Закінчив Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича (магістр філології). Письменник. Автор роману «Історія, варта цілого яблуневого саду» (2017, «Видавництво 21»). Друкувався в українських та міжнародних антологіях і виданнях: «Київська Русь», «Apofenie», «Це зробила вона» та інших. Учасник багатьох фестивалів, як-от Львівський міжнародний літературний фестиваль від «Форуму видавців», «Книжковий Арсенал», «Meridian Czernowitz» та інших. Краєзнавець, дослідник буковинської історії та фольклору. Автор короткометражного фільму «Кілька запитань до тебе» та декількох буктрейлерів. Хобі: футбол, кінематограф, подорожі, гірськолижний спорт.



0 коментарів

Залишити коментар

avatar