20 Квітня 2024, 12:48 | Реєстрація | Вхід
/ Що сьогодні робить нас спроможними? Чесноти - 8 Грудня 2021

Що сьогодні робить нас спроможними? Чесноти

Категорія: «Події»
Дата: 08 Грудня 2021 (Середа)
Час: 20:00
Вартість: Обов'язкова реєстрація
Місто: Київ
Місце: Києво-Могилянська Бізнес-Школа
Адреса: вул. Волоська 8/5, 4 корпус НаУКМА, 4 поверх
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 373


Слово «чеснота» майже зникло з нашого повсякденного вжитку, ви помітили? Або смислові поля цього поняття, коли його вже вживають, виявляються гранично розмитими. Не від того ж, що тема чеснот втратила свою актуальність у модерні часи?

Справедливість. Стійкість. Обачність. Поміркованість. Це чотири чесноти, на яких наголошував Есхіл, підхопив Платон і які для християнського світу «легітимізував» Тома Аквінський, котрий натомість запропонував і власну тріаду чеснот згодом: віра, надія, любов. Традиційно ж чесноти визначають як антиномії семи гріхів, отож уже ідеться про сім чеснот: доброчесність, смиренність, поміркованість, терплячість, щедрість, старанність, лагідність.

Натомість в римській аретології маємо список більш ґрунтовний, на рівні з поведінковим комплексом уже. Дисципліна, гідність, завзятість, духовний авторитет, наполегливість, відкритість, працьовитість, ощадливість, великодушність, мужність, серйозність, побожність, благочестя.

Чесноти зазвичай визнають описово, власне через переліки і списки, а ще частіше — через реальні діяння визначних і видатних людей.

Позитивна моральна риса, доброчесність й етика доброчесності — таким є найпоширеніше визначення «чесноти». Але найближчим до того, щоби дати визначення чесноті був не сучасних тлумачний словник, а Сократ (який, як відомо, відповідей на складні питання якраз і не давав). Чесноти — це спосіб утвердити бажані блага в індивідуальному людському житті і в функціонуванні спільнот.

Прагнення людини до дієвого щастях, ця ідея лежить в основі більшості трактувань чеснот. І ця ідея є однією з больових зон нашого нинішнього соціального життя: примус до щастя, буття-щасливим в ультимативному порядку на початку ХХ ст. запустив чимало соціальних і культурних практик.

Чесноти нині, так здається, це питання про те, як узгодити наміри різних людей, задіяних в одній справі.

Спікери:

  • Лариса Денисенко — письменниця, юристка та правозахисниця
  • Олександр Комаров — філософ
  • Наталія Старченко — історикиня, адвокатка
  • Антон Мартинов — видавець
  • Модераторка: Ганна Улюра — літературознавиця, комунікаційна менеджерка kmbs
Формат: офлайн + онлайн



0 коментарів

Залишити коментар

avatar